Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Καιρός: Χειμώνας- εξπρές και από Δευτέρα… καλοκαίρι

 


Χειμωνιάτικο τοπίο θυμίζει από χθες το βράδυ ο καιρός σε διάφορες περιοχές της χώρας, σκηνικό που θα κυριαρχήσει όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά η ερχόμενη βδομάδα θα θυμίζει και πάλι «καλοκαίρι».

Ηδη από χθες εκδηλώθηκαν βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και σε τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ενώ εμφανίστηκαν και τα πρώτα χιόνια σε ορεινά τμήματα της βόρειας χώρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι η επικράτηση πολύ ενισχυμένων βορειοδυτικών ανέμων και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σήμερα και αύριο. Ωστόσο, από Δευτέρα ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία, με το θερμόμετρο να φτάνει στους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου!

Για σήμερα Σάββατο, πάντως, αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη βορειοανατολική χώρα, στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και δευτερευόντως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Πρόσκαιρες βροχές θα εκδηλωθούν κατά τόπους και στην υπόλοιπη χώρα. Βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο. Ενισχυμένοι θα είναι επίσης οι άνεμοι σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και στον Κορινθιακό. Κατά τόπους αναμένονται ριπές άνω των 80κm/h. Αισθητή θα είναι η πτώση των μέγιστων θερμοκρασιών σε σχέση με σήμερα.

Αύριο, Κυριακή, οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου ο καιρός μέχρι το βράδυ θα βελτιωθεί. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω αισθητή πτώση.

Θερμότερο έτος το 2023

Του ζεστού Νοεμβρίου είχε προηγηθεί ένας ιδιαίτερα ζεστός Οκτώβριος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus, ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, θεωρείται σίγουρο ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Αυτό επιβεβαιώνει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Συγκεκριμένα, σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας κυμάνθηκε η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον Οκτώβριο 2023, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και, εκτός από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, και την Κρήτη, ήταν ο πιο θερμός Οκτώβριος από το 2010.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 3,5°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν ο καιρός και για τη Θεσσαλία (+2,8°C), τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο, τα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο (+2,7°C).

Για τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο Οκτώβριος ήταν ο 2ος πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια και για την Κρήτη ο 3ος πιο θερμός. Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 6-9°C.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,9°C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις