«Σε μια άλλη δημοκρατική χώρα και χώρα, κράτος δικαίου, το δικαστήριο θα είχε λήξει την ίδια στιγμή»
Για την «παράνομη και άδικη», όπως τόνισε, κράτηση του αδερφού του, Φρέντι Μπελέρη, μίλησε το πρωί της Πέμπτης (30/11) ο Λεονάρδος Μπελέρης. «Δυστυχώς η αλβανική πλευρά δείχνει αδιαλλαξία» υπογράμμισε.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίδα Βίδου ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος Μπελέρης, είπε: «Είναι κάτι αναμενόμενο. Έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα έκανε αυτό που δικαιούται να κάνει κάθε δημοκρατική χώρα. Το ίδιο θα έκανε και η Γερμανία για έναν Γερμανό πολίτη, το ίδιο θα έκανε και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δυστυχώς από την αλβανική μεριά έχουν περάσει επτά μήνες. Δείχνουν μια αδιαλλαξία, δείχνουν να επιμένουν. Δεν γνωρίζουμε γιατί».
«Η υπόθεση μπάζει από την πρώτη μέρα»
«Σε μια άλλη δημοκρατική χώρα και χώρα-κράτος δικαίου, το δικαστήριο θα είχε λήξει την ίδια στιγμή. Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν διοικητής της αστυνομίας και ο τρίτος μάρτυρας, ο οποίος είναι ο αδελφός του πρώτου μάρτυρα, δεν εμφανίστηκε. Αυτός είχε δώσει δύο καταθέσεις. Την πρώτη κατάθεση την έδωσε την ημέρα που έγινε η σύλληψη του αδερφού μου, όπου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον ίδιο. Δεν έχει καμία σχέση ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του, ότι τον αδερφό του τον μικρό τον έμπλεξαν.
Κατέθεσε αυτά που ήξερε μετά από ένα μήνα, μετά από πιέσεις της αλβανικής αστυνομίας πήγε και έδωσε συμπληρωματική κατάθεση, όπου αναίρεσε όλα τα άλλα και είπε ότι τάχα απειλήθηκε από τη μεριά του Μπελέρη, πράγμα που δεν ισχύει, γιατί η πρώτη του κατάθεση ήταν την επόμενη μέρα, την ίδια μέρα δηλαδή. Ο μάρτυρας αυτός δεν έχει εξεταστεί ακόμη. Αυτή τη στιγμή τον περιμένουμε -να έχουμε την Τρίτη μεθαύριο- στη συνέχεια του δικαστηρίου» σημείωσε.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν βρίσκουν αυτόν τον μάρτυρα, ο Λεονάρδος Μπελέρης ανέφερε: «Οι ίδιες υπηρεσίες της Αλβανίας, η μία υπηρεσία δείχνει ότι είναι εκτός επικράτειας της Αλβανίας και η άλλη δείχνει ότι είναι εντός. Τι να πούμε τώρα. Κοιτάξτε να δείτε, αυτή η υπόθεση μπάζει από την πρώτη μέρα. Δεν θα κολλήσουμε τώρα στο μάρτυρα αν μπορούν να τον εξαφανίσουν. κάτι… Αυτός αν έρθει στο δικαστήριο, είναι βέβαιο ότι θα πέσει σε αντιφάσεις. Δηλαδή η μη παρουσία του στο δικαστήριο γίνεται εσκεμμένα».
Ως προς την παρουσία του αδερφού του μέσα σε κουβούκλιο στο δικαστήριο και με αλεξίσφαιρο σχολίασε: «Αυτή είναι η εικόνα σε αυτό το κλουβί. Στην ίδια αίθουσα γίνεται το δικαστήριο. Υπάρχει ένα τζάμι, το οποίο νομίζω ότι είναι αλεξίσφαιρο. Έχει ένα μικρόφωνο εσωτερικά, που επικοινωνεί με τους δικαστές, με τους δικηγόρους του και είναι αυτή η εικόνα».
Για το ποιος ασκεί καθήκοντα δημάρχου στη Χειμάρρα, ο Λεονάρδος Μπελέρης απάντησε πως: «Επτά μήνες διοικεί τη Χειμάρρα ο πρώην δήμαρχος, Είναι αυτός που έχει χάσει. Αυτό είναι για ρεκόρ Γκίνες. Είναι ο εκλεκτός του κ. Ράμα. Ο δήμαρχος είναι αυτός που ήταν απέναντι στον αδερφό μου. Είναι αυτός που έχασε. Το πρόσωπο αυτό είναι ένα πολύ ύποπτο πρόσωπο. Έμενε και ζούσε στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια.
Τον επιστράτευσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας, τον πήρανε, τον έβαλαν σε καίριες θέσεις. Εκεί τον εκλέξανε τρεις φορές δήμαρχο και στις τρεις φορές υπήρχε κλοπή και παραβίαση στις κάλπες. Δηλαδή, τον επιβάλανε τρεις φορές δήμαρχο και τώρα πάνε να τον επιβάλουν για τέταρτη φορά. Δυστυχώς, στη Χειμάρρα όταν γίνονται εκλογές, εμείς έχουμε πόλεμο και δεν έχουμε γιορτή, όπως εδώ».
Ο Λεονάρδος Μπελέρης μίλησε και για την απογραφή, λέγοντας: «Η απογραφή έληξε κακήν κακώς. Εγώ δεν έχω απογραφεί, μέλη της οικογένειάς μου που μένουν μόνιμα εκεί, δεν έχουν απογραφεί. Στην Επαρχία της Χειμάρρας και ειδικά στα χωριά της Χειμάρρας είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό που είναι Έλληνες. Αυτοί γνωρίζουν ποιοι είναι ελληνικής καταγωγής. Γνωρίζουν ότι θα καταθέσει ο καθένας και πήγαιναν επιλεκτικά και έκαναν την απογραφή. Πήγαιναν και στους εργάτες που είναι εκεί και δουλεύουν.
Εγώ ένα πράγμα που ήθελα να πω σχετικά με την απογραφή, από την πρώτη μέρα, από την ίδια στιγμή που γινόταν η απογραφή, είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας είχαν πρόσβαση στο λογισμικό αυτό και βλέπανε τα αποτελέσματα της απογραφής. Αυτή τη στιγμή η απογραφή έχει λήξει και λένε ότι θα την ανακοινώσουν μετά από 7-8 μήνες. Από τη στιγμή που είναι ηλεκτρονική και την ίδια ώρα που έκλεισε η απογραφή την ίδια ώρα έχουμε το αποτέλεσμα, γιατί δεν το ανακοινώνουν και θέλουν 7-8 μήνες να το ανακοινώσουν;»
«Κρατείται αδίκως, παρανόμως. Αυτό έχει αποδειχθεί»
«Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο θέμα αυτό. Εγώ θα έλεγα, μετά και την ακρόαση που σας είπα του δικαστηρίου, ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση και γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να περιοριστούν/να περιοριζόμαστε στο να ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης. Πρέπει να επιμένουμε και στην αθώωσή του. Είναι 7 μήνες, κρατείται αδίκως, παρανόμως. Αυτό έχει αποδειχθεί. Όταν βλέπεις και η αστυνομία από κοινού με ψευδομάρτυρες έχουν στήσει μια υπόθεση, πρέπει να επιμένουμε και στην αποφυλάκισή του. Εγώ στις προηγούμενες συνομιλίες και συνεντεύξεις που έχουν κάνει ήμουν επιφυλακτικός.
Σεβόμουν αυτό που λέγανε από την αλβανική μεριά, υπάρχουν βίντεο, υπάρχουν στοιχεία και μας κουνούσαν το δάχτυλο σε διάφορα φόρουμ διάφοροι υπουργοί της Αλβανίας και σε διάφορες συναντήσεις που είχαν με τους ομόλογούς τους Έλληνες κουνούσαν το δάχτυλο “υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν βίντεο”. Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχει μια μαρτυρία από έναν κακοποιό, ο οποίος έχει δύο καταδίκες για απάτες, για κλοπές, για ληστείες από έναν άνθρωπο που είναι εξαρτημένος από ουσίες».
Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ, η Ειρήνη Ζαρκαδούλα αναφέρει για το θέμα αυτό: «Υπάρχουν χώρες που πιστεύουν ότι είναι διμερές θέμα και σου λέει ότι πρέπει να κοιτάξεις άλλα κομμάτια που πρέπει, άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κράτη μέλη που είναι υποψήφια, τα κράτη που είναι υποψήφια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτό δεν είναι ένα από αυτά, είναι ένα ζήτημα διμερές. Βέβαια, στο παρελθόν, όταν μιλάμε για διμερή ζητήματα μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας, υπήρχε ένα θέμα με τις μέλισσες. Εάν το βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι, για παράδειγμα, μάλλον είναι εντελώς διαφορετικό, ή με τα ψάρια σε άλλες χώρες.
Γι’ αυτό το λόγο λέω αυτά τα δύο παραδείγματα. Δηλαδή μπορεί κάθε χώρα να μιλάει για διμερή ζητήματα ή συμφέροντα, εδώ όμως έχει να κάνει με το κράτος δικαίου. Και αυτό που τονίζει η Ελλάδα είναι ότι έχει δικαίωμα με βάση το νόμο στην Αλβανία να ορκιστεί δήμαρχος ακόμη και μέσα στη φυλακή. Και αυτό επιδιώκει και γι αυτό ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει κατανοητό αυτό. Δηλαδή και από την Αλβανία υπήρχαν και αντιδράσεις, το περασμένο καλοκαίρι, όταν εστάλη η επιστολή από τον κύριο Σχοινά στον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης, γιατί θεωρήθηκε ότι είχε πάρει πολύ μεγαλύτερη διάσταση».
Από την πλευρά του, ο Λεονάρδος Μπελέρης σχολίασε κλείνοντας: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση, δεν είναι θέμα Ελλάδας-Αλβανίας. Μιλάμε για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθαρά. Οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έκανε το ίδιο για ένα δικό της πολίτη. Δεν έχει καμία σχέση με διαμάχη Ελλάδος-Αλβανίας. Εδώ είχαμε το ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο, είχαμε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είχαμε από διάφορα φόρουμ και διάφορους συλλόγους, ευρωπαϊκούς συλλόγους των δικηγόρων. Μιλάμε για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.