Για μη τήρηση δεσμεύσεων προσυμφωνημένης ατζέντας από την Ελλάδα κάνει λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δικαιολογώντας την απόφασή του να μην συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Την απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια κίνηση πρωτοφανούς πολιτικής απρέπειας που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, υπερασπίστηκε ο Ρίσι Σούνακ σε συνεδρίαση της Βουλής.
Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ με τον Σούνακ να απαντά ότι «ασφαλώς η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να συζητά θέματα ουσίας με φίλες χώρες, όπως το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Αλλά όταν έγινε ξεκάθαρο πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα του μέλλοντος, αλλά να τραβήξει (ο κ. Μητσοτάκης) την προσοχή και να αναθερμάνει θέματα του παρελθόντος, τότε κρίναμε πως δεν έπρεπε να γίνει η συνάντηση».
Μάλιστα άφησε αιχμές προς τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι αθέτησε δήθεν δέσμευση να μην ανακινήσει το θέμα των Γλυπτών, λέγοντας πως «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα πρέπει να τηρούνται».
Και κατέληξε, με αιχμή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό πως αθέτησε δήθεν δέσμευση να μην ανακινήσει το θέμα των Γλυπτών, λέγοντας πως «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα πρέπει να τηρούνται».
.
Μητσοτάκης: «Ατυχές γεγονός με μια θετική πλευρά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επανέλθει στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επέστρεψα χθες από το Λονδίνο. Δυο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Βρετανία σε βάθος χρόνου. Έχουν ένα ιστορικό βάθος».
Εκτίμησε πάντως ο κ. Μητσοτάκης πως «είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου