Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Συριζομαζώματα, συριζοσκορπίσματα…


 Αποχώρησε και ο Τσέκερης – Με το ένα πόδι εκτός ο Βαρεμένος, την ώρα που η Κουμουνδούρου δεν έχει σχέδιο «στεγανοποίησης» – Σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε νυν και πρώην

Η κατάσταση διάσπασης και εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει διασύρει και εξευτελίσει το κόμμα, αλλά και το μέτωπο της Αριστεράς, συνεχίζεται χωρίς ορίζοντα παύσης.

Μετά τις μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών και τα πυρά ανάμεσα στους αποχωρήσαντες και την Κουμουνδούρου, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών, συνεχίζονται και αναμένεται να κορυφωθούν, τις προσεχείς ώρες και ημέρες.

Η ομάδα Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, είναι τα «σιγουράκια» της υπό συγκρότηση νέας ΚΟ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες προσθήκες ακόμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποχωρήσει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσοι συμμετάσχουν τελικά στη νέα ομάδα, θα υποβάλλουν δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για το τυπικό του πράγματος. Η νέα ΚΟ θα έχει ορισμένα προνόμια (π.χ. μετακλητούς υπαλλήλους, συμμετοχή στη Διάσκεψη των Προέδρων και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές), αλλά όχι χρηματοδότηση.

Το όνομα του Αλέξη Χαρίτση «δεσπόζει» στα φαβορί για την ηγεσία της νέας ΚΟ, η οποία ακόμα δεν έχει όνομα, ρόλους και χαρακτήρα, πράγματα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στις έντονες διεργασίες και συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο.

Όπως λέει η νέα αυτή πολιτική τάση, στόχος της είναι να είναι όλα έτοιμα και να έχει συγκροτηθεί σε σώμα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, η αντίδραση στα όσα συμβαίνουν είναι σχεδόν σπασμωδική και χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη διακοπή των διαρροών και των απωλειών.

«Πάμε κι όπου βγει» – Αντίο και από τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Άγγελο Τσέκερη

Ο Άγγελος Τσέκερης, πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα.

  • Η ανάρτησή του:

«Ψυχή βαθιά.
Πριν λίγο, έστειλα στην Γραμματέα του κομματος Ράνια Σβιγγου αυτό το μέιλ.
Αγαπητή Ράνια.
Με αυτό το μειλ σε ενημερώνω ότι αποχωρώ από την Κεντρική Επιροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το κόμμα.
Σε ευχαριστώ
Άγγελος Τσέκερης.
Πάμε κι όπου βγει».

«Κουνά μαντίλι» και ο Βαρεμένος;

Μια από τις «απώλειες» δεν αποκλείεται να είναι και αυτή του Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε μάλιστα από τους παρουσιαστές, να τον αποκαλούν «πρώην βουλευτή σκέτο»!

Είπε:

«Δεν έχω ανακοινώσει τίποτα ακόμα. Η κατάσταση είναι ρευστή. Τα πάντα κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα, γιατί υπάρχει ένα στρατηγικό αδιέξοδο στην αντιπολίτευση μπροστά σε μια σαρωτική σημερινή εξουσία που κάνει ότι θέλει στη χώρα. Υπάρχει ένα κενό στον χώρο της αντιπολίτευσης γενικότερα και αυτό το κενό δεν μπορεί να μείνει έτσι. Κάποια στιγμή θα καλυφθεί. Για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση πρέπει να υπάρξει πειστική εναλλακτική. Ας πάρουμε τους αριθμούς. Αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση, αν βγάλουμε το ΚΚΕ απ’ έξω, απομένει ένα 30%. Αυτή ήταν η προοδευτική παράταξη μέχρι τώρα ιστορικά στην Ελλάδα που ήταν πάντα πλειοψηφία; Από που και ως που έγινε η Δεξιά απόλυτα κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα; Πάντως αριθμητικά δεν είναι η εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα».

Και τώρα τι;

Οργανωμένο πλάνο εξόδου από την κρίση δεν φαίνεται να υπάρχει και οι δηλώσεις τόσο του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και των στελεχών που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποπνέουν τη σιγουριά ότι θα καταφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακάμψει. Όχι σύντομα τουλάχιστον.

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκε και σήμερα η ανταλλαγή βελών και πυρών ανάμεσα σε πρώην και νυν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας θέλουν και ζητούν λύσεις, τις οποίες είναι ανίκανη και ακατάδεκτη να παρέχει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία επιδίδεται σε αλαζονικές και επικίνδυνες για τους πολίτες και τη χώρα, συμπεριφορές.

Φάμελλος: Όποιος δεν επιστρέψει την έδρα, δεν τιμά την υπογραφή του

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα και ζήτησε από τους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές να επιστρέψουν τις έδρες τους:

«Υπήρξαν αντικαταστατικές διαδικασίες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όχι από τον Στέφανο Κασελλάκη, αλλά από ορισμένους από όσους αποχώρησαν από το κόμμα. Δεν έμειναν για να συζητήσουμε στο συνέδριο και αφαίρεσαν από τα στελέχη του κόμματος το δικαίωμα του πολιτικού διαλόγου. Η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση δεν έγινε με ευθύνη αυτών που αποχώρησαν.

Είναι μεγάλο πολιτικό πρόβλημα  η συγκρότηση ΚΟ από πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ . Με ενοχλεί ότι ήταν κάποιοι και υποψήφιοι στις εκλογές, δεν αμφισβήτησαν την διαδικασία, είχαν υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας και τώρα ζητούν να μην τηρηθεί ο κώδικας που συνέταξαν οι ίδιοι οι Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Τσκαλώτος όταν ήταν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

… Δεν έχουμε πάει σε συνέδριο και δεν έχει κατασταλάξει ο πολιτικός λόγος μας. Μέσα από το Συνέδριο θα εκφράζονταν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό βιάστηκαν ορισμένοι να αποχωρήσουν. Ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να δώσει προσωπικό στίγμα και κατεύθυνση, αλλά τόσο εκείνος όσο και όλοι μας, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε το μήνυμα της σύνθεσης και του δημοκρατικού διαλόγου».

Είπε ακόμα ο κ.Φάμελλος: «Είναι μεγάλο πολιτικό λάθος οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικό πρόβλημα για την χώρα, αφού όσοι έφυγαν αποδυναμώνουν την δύναμη του κόμματος απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Η κοινωνία θέλει απαντήσεις τώρα και δεν την νοιάζουν οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ, για αυτές υπάρχει η διαδικασία του Συνεδρίου. Υπάρχει σίγουρα απογοήτευση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος, όμως είναι μεγαλύτερα τα προβλήματα που προκαλεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην κοινωνία.

Δεν μπορώ ακόμη να χρεώσω τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα στον Στέφανο Κασσελάκη και στην πολιτική μας. Στερεί το δικαίωμα να κάνουν κριτική, εκείνοι που σχολιάζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμβάλλουν στο πρόβλημα»

Νίκος Παππάς κατά πάντων

«Έχουν πάρει απόσταση και από τη λαϊκή εντολή και από τη δημοκρατική επιλογή του κόσμου που ήρθε στην κάλπη»,σχολίασε στο Open ο Νίκος Παππάς για όσους αποχώρησαν, και πρόσθεσε αναφορικά με τον όρο αποστασία: «Η λέξη αποστασία είναι πολύ φορτισμένη αλλά σημαίνει απόσταση από κάτι».

Ευχήθηκε «καλή τύχη» σε όσους αποχώρησαν και τους ζήτησε «να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ασχοληθούν με το δικό τους κόμμα». Για να τονίσει ακόμα με βέλη εναντίον τους: «Θα πουν καλώς τα έκανε ο Τσακαλώτος με τη φορολογία που έβαλε; Θα πουν ότι καλώς παρουσίασε τα παράλληλα νομίσματα; Θα πουν ότι καλώς ο Κατρούγκαλος καλά έκανε και έλεγε “και λίγα σας βάλαμε;”».

Ο κ.Παππάς μίλησε για ανταγωνιστικό σχήμα που δημιουργείται «με ισχυρή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθύμισε φέρνοντας ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ: «Όταν αποχώρησαν 25 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο δεν έκαναν Κοινοβουλευτική Ομάδα απέναντι στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν».

Όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το αποφάσισαν και το είχαν σχεδιάσει είπε ο Νίκος Παππάς, με σημείο αναφοράς την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος:

«Την ίδια νύχτα της δημοκρατικής εκλογής είχαν σχεδιάσει την αποχώρησή τους. Θυμάμαι ότι άκουσα τον Τσακαλώτο που τώρα χτίζει το δικό του κόμμα, να μιλά για ήττα της αριστεράς ενώ η αριστερά είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα με κόσμο. Τώρα κατάλαβα γιατί το έκαναν. Είναι έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας. Φίλης, Σκουρλέτης, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τσακαλώτος, δεν σεβάστηκαν την δημοκρατική έκφραση των πολιτών, δεν αναγνώρισαν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και άρχισαν να τον αποδομούν από την πρώτη στιγμή».

«Βασανιστική και δύσκολη» η απόφαση αποχώρησης για τον Φερχάτ Οζγκιούρ

Ο μουσουλμάνος βουλευτής Ροδόπης Φερχάτ Οζγκιούρ, μίλησε στην ΕΡΤ και στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση για την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Ήταν μία ιδιαίτερη και δύσκολη μέρα. Έδωσα μία εικοσαετία προσωπικά στο χώρο και στο κόμμα. Αναγκάστηκα να πάρω μια απόφαση η οποία ήταν βασανιστική και δύσκολη. Αλλάξανε πολλά, άλλαξαν τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγους μήνες. Γι αυτό δεν φταίει μόνο ο κ. Κασσελάκης, φταίμε και εμείς και τα ηγετικά στελέχη. Έπρεπε να έχουμε δικλίδες ασφαλείας ως κόμμα και δεν εννοώ την εκλογή του κ. Κασσελάκη, δεν την αμφισβητώ. Το θέμα μας είναι οι πολιτικοί λόγοι διαφωνίας και αποχώρησης. Αλίμονο αν δεν σεβόμασταν τις διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαμε. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα, το σεβαστήκαμε αλλά δεν μας βγήκε στην πορεία».


Και συνέχισε αναφερόμενος και στη νέα ΚΟ στην οποία θα είναι μέλος, λέγοντας ότι οι 11 βουλευτές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πιθανότατα θα αυξηθούν:

«Δεν είναι εύκολο να αφήσει κανείς το ασφαλές πολιτικό του σπίτι και να μετακομίσει σε ένα χώρο ο οποίος προφανώς έχει τις δυσκολίες του, προφανώς θα αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά αλλά πιστεύω στο τέλος η διαδρομή θα αξίζει και θα μας δικαιώσει. Κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη και άλλοι σύντροφοι, συνάδελφοι θα εισχωρήσουν στο νέο σχήμα στο κοινοβούλιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία εντός των συναδέλφων λόγω του ότι αυτή τη στιγμή μέσα στο κοινοβουλίου υπάρχει μεγάλο κενό από την αριστερά μέχρι το κέντρο».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Είναι ανιστόρητο το ”αποστάτες”» – «Είναι ιστορικές ύβρεις»

Στο Open μίλησε για την ανεξαρτητοποίησή της και η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη και χαρακτήρισε «ιστορικές ύβρεις» τα όσα ακούστηκαν περί αποστατών.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διασύρεται και αυτοεξευτελίζεται και κάτι τέτοιο δεν αξίζει στην αριστερά. Η μεγάλη απόφαση, η μεγάλη τομή για μένα ήταν η Κεντρική Επιτροπή. Το δημοψήφισμα και κυρίως αυτό που εκπέμφθηκε από τον πρόεδρο, τον κ. Κασσελάκη. Είχαμε μια κατάσταση ήδη από την προεκλογική εκστρατεία, μια κατάσταση σχεδόν εμφυλιοπολεμική. Οι υπονομευτές, τα μηνύματα… Στη διαδικασία, το team του κ. Κασσελάκη έβγαινε με αυτό τον υπονομευτικό λόγο. Χανόταν η πολιτική ουσία.

Από μας όλους που φύγαμε χτες, δεν ακούστηκε ούτε μισή κουβέντα εναντίον του σε κανένα δημόσιο βήμα, στα κομματικά μας όργανα αν είχαμε αντιρρήσεις για την πολιτική και τον πολιτικό του λόγο, είναι άλλο πράγμα. Δημοσίως, τίποτα.

Ένας βουλευτής έχει το δικαίωμα να αναλάβει ή να μην αναλάβει έναν ρόλο. Είναι όμως πάντα βουλευτής και δουλεύει. Σε ότι με αφορά είχα βάλει μια προϋπόθεση μόνο για να αναλάβω ρόλο. Ότι δεν μπορεί να είναι αυτή η ηγετική ομάδα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό το είχα βάλει επισήμως στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και επειδή δεν έχω μάθει ούτε να φοβάμαι, ούτε να κρύβομαι, ήταν και ο κ. Κασσελάκης, και ο κ. Πολάκης και η κυρία Τζάκρη. Είπα, με τέτοια σύνθεση, το κλίμα θα γίνει εκρηκτικό.

Από καιρό έκανα προσπάθεια ενότητας, δεν είδα καμία διάθεση να γίνει, να εκπορευτεί ένας άλλος λόγος, να πέφτουν γέφυρες. Δεν υπάρχει αλλιώς ένα αριστερό κόμμα. Είναι ανιστόρητο το ”αποστάτες” (σσ. δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη. Και αυτό το βαριά διχαστικό κλίμα, εάν συνεχιστεί θα είναι κακό και για την αριστερά και για τους πάντες. Όσοι παίρνουν την ευθύνη να χρησιμοποιούν τέτοιες ύβρεις, γιατί αυτές είναι ιστορικές ύβρεις, δεν θα τις σχολιάσω.

Αυτό που για μένα είναι κρίσιμο και με κάνει να πάρω αποφάσεις είναι το δημοψήφισμα. Αυτό είναι αδιανόητο. Κομματικά, καταστατικά, δημοκρατικά, συνταγματικά. Και έρχεται η Κεντρική Επιτροπή, που αντί να μαζευτεί το πράγμα, γίνεται χειρότερο.

Ένα κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και διασύρεται κάθε μέρα με αυτόν τον τρόπο, ο εμφύλιος δεν σταματάει, αυτό το κόμμα αυτοεξευτελίζεται, εμείς όλοι, και δεν αξίζει στην αριστερά. Τι θα κάναμε; Θα ήμασταν μέχρι τις ευρωεκλογές και με κάθε ευκαιρία θα άρχιζαν τα υπονομευτές. Δεν γινόταν. Αυτά τα νέα παιδιά και ειδικά ο Αλέξης Χαρίτσης, είναι μια μεγάλη ελπίδα του αριστερού προοδευτικού χώρου».

Νίκος Μπίστης: «Η αντιδημοκρατικότητα χτύπησε ταβάνι…»

Με πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίστηκε στο Open και ο Νίκος Μπίστης, ένα εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από το κόμμα:

«Είναι μια δύσκολη στιγμή η στιγμή του αποχωρισμού. Θα φροντίσουμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να ασχοληθούμε με το μέλλον. Δύο μήνες ούτε βγήκαμε, ακριβώς για να δώσουμε τον αναγκαίο χρόνο να δούμε εάν σώζεται το οτιδήποτε μπορεί να σωθεί. Δυστυχώς, οι διαφορές όχι απλώς ήταν μεγάλες αλλά υπήρχε και η διεύρυνση καθημερινά σχεδόν, άρα υπήρχε χάος και πολιτικό και ψυχολογικό στο ύφος και το ήθος που κινήθηκε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτούς τους δύο μήνες βλέποντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πολιτεύεται, αναγνώρισε τον εαυτό της όχι μόνο σε κομματικό πεδίο. Η αντιδημοκρατικότητα χτύπησε ταβάνι στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή και το ζήσανε όλοι. Και πολιτικά η στροφή του κόμματος και προς τα δεξιά αλλά θα έλεγα και απομείωσε της σοβαρότητάς του, που είναι κρίσιμο θέμα.

Δεν νομίζω πως όσα είπε ο κ. Κασσελάκης και στο συνέδριο έρχεται από την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε την ομιλία του στο ΣΕΒ, που ήταν καθοριστική, η πρώτη, δεν είχε καμία σχέση με τις θέσεις όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οποιασδήποτε αριστεράς και της συντηρητικής. Και εκεί ήταν ο εαυτός του. Το γυαλί έσπασε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου είδαμε το πρωτοφανές. Ο πρόεδρος του κόμματος να στρέφεται εναντίον του κόμματος. Όχι αυτών που φύγανε.

Δεν κάναμε τίποτα επί δύο μήνες που μπορεί να θεωρηθεί πως του τραβούσαμε το χαλί κάτω από τα πόδια. Δεν τον είπαμε ακροδεξιό, γιατί θα ήταν και παράλογο. Αλλά αυτή η αντίληψη που έχει για την αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό είναι πως δεν χρειάζεται το κόμμα, το δεύτερο φίλτρο. Τα κόμματα έχουν αρχή, μέση και τέλος. Δεν έχουν μόνο αρχή. Δημιουργείται μια κατάσταση όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του. Θα ήταν ψυχοφθόρο να συνεχιστεί μια τέτοια συμβίωση. Και ο κ. Κασσελάκης και η ηγετική τους ομάδα έχουν κάθε δικαίωμα να εφαρμόσουν την πολιτική του, που είπαν στον ΣΕΒ και εμείς έχουμε κάθε δυνατότητα να προχωρήσουμε. Το παλέψαμε με νύχια και με δόντια να μείνουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις