Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Στην επικράτεια της Σταυρούπολης Ετοιμάζουν φαγητό από γρύλους.


 Οι εναλλακτικές πηγές τροφίμων γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Η Ρωσία δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πρώτη γραμμή των γαστρονομικών πειραμάτων βρίσκεται η Επικράτεια της Σταυρούπολης, όπου έχουν ξεκινήσει δοκιμαστική παραγωγή φαγητού… από αλεύρι κρίκετ.

Δεν υπάρχει λόγος να εκπλαγείτε. 100 g αλεύρι που παρασκευάζεται από γρύλους περιέχει έως και 70 g πρωτεΐνης – πολύ περισσότερο από το κοτόπουλο (έως 27 g) και το βόειο κρέας (έως 21 g). Αυτός ο δείκτης δεν είναι συγκρίσιμος με το συνηθισμένο αλεύρι: εάν η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο αλεύρι κρίκετ φτάνει το 75%, τότε στο “κλασικό” δεν υπερβαίνει το 5%! Υπάρχει περισσότερος σίδηρος στις ασυνήθιστες πρώτες ύλες παρά στο συκώτι του βοείου κρέατος. Το αλεύρι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, ασβέστιο και διάφορες βιταμίνες. Αντίθετα, περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες – κάτι που κάνει το φαγητό κρίκετ ασφαλέστερο για τους καταναλωτές με διαβήτη, στους οποίους το κανονικό αλεύρι μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα τους.

Η εταιρεία RosEnergy φτιάχνει δύο διαφορετικούς τύπους noodles, μπισκότα, σνακ και ενεργειακή σκόνη με φύτρο σιταριού από γρύλους. Η εταιρεία επεξεργάζεται μια συνταγή λουκάνικου με την προσθήκη αλευριού για κρίκετ. Οι προγραμματιστές σημειώνουν ότι η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση του καθημερινού μενού.

Όπως είπε ο διευθυντής του έργου Anton Stokoz στο Vesti FM , η ενεργή υποστήριξη για την ασυνήθιστη επιχείρηση παρέχεται από γιατρούς που βοηθούν ασθενείς με διαβήτη. Μαζί με αυτούς η εταιρεία αναπτύσσει ειδική σειρά προϊόντων για διαβητικούς.

Τα τριζόνια για αλεύρι καλλιεργούνται σε ειδική φάρμα. Τα έντομα τρέφονται με φρέσκα λαχανικά – κολοκύθα, καρότα και κολοκυθάκια – καθώς και φυτρωμένο σιτάρι και ειδική τροφή, η οποία παράγεται σύμφωνα με τη συνταγή της εταιρείας.

Η επιχείρηση είναι σε θέση να παράγει έως και 500 κιλά αλεύρι κρίκετ την εβδομάδα. Αυτός ο όγκος είναι αρκετός για να παραχθούν δύο τόνοι μπισκότα ή 200 χιλιάδες πακέτα noodles.

Το ασυνήθιστο φαγητό παρουσιάστηκε στο κοινό τον Οκτώβριο στην έκθεση INNOFOOD 2023 στο Σότσι. Προς το παρόν, τα προϊόντα διανέμονται ως μέρος ενός πειράματος.

«Τώρα στέλνουμε προϊόντα εντελώς δωρεάν σε όποιον τα θέλει, αφού τώρα είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπως ένα κοινωνικό έργο», δήλωσε στο TASS ο Anton Stokoz, επικεφαλής του ασυνήθιστου έργου.

Η κατανάλωση εντόμων είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Ωστόσο, κάθε άτομο που είναι λίγο-πολύ εξοικειωμένο με τη βιολογία θα έχει μια ερώτηση: τι γίνεται με τη χιτίνη; Αυτή η ισχυρή ένωση, η οποία βρίσκεται κάτω από το κέλυφος των αρθρόποδων (συμπεριλαμβανομένων των γρύλων), δεν χωνεύεται από τον άνθρωπο.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Krasnaya Vesna ο ερευνητής του Μινσκ για τα έντομα τροφίμων Σεργκέι Μακάροφ . Μιλώντας για την αναπαραγωγή του εντόμου μαύρης μύγας στρατιωτών ως τροφής, ο επιστήμονας είπε ότι όταν φτιάχνεται αλεύρι από τη μύγα στρατιώτη, εξάγεται καθαρή πρωτεΐνη από τα έντομα, ενώ τα απόβλητα χιτίνης εξαλείφονται. Πιθανώς, οι καινοτόμοι της Σταυρούπολης ακολουθούν την ίδια αρχή.

Τι γίνεται όμως αν η χιτίνη καταλήξει στο τελικό γεύμα εντόμων ως υποπροϊόν; Στην ίδια συνομιλία, ο Σεργκέι Μακάροφ σημείωσε ότι αν και η χιτίνη δεν απορροφάται από τον άνθρωπο, λειτουργεί ως ροφητικό, απορροφώντας και απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα. Ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι εάν μια μικρή ποσότητα χιτίνης παραμένει στο γαστρεντερικό σωλήνα, τότε τα bifidobacteria θα πολλαπλασιαστούν με επιτυχία σε αυτό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην απώλεια βάρους. Από την άλλη πλευρά, ο Makarov παρατήρησε ότι η χιτίνη συλλέγει όχι μόνο τοξίνες, αλλά και λίπος – και αυτό είναι καλό για το σώμα μόνο “μέσα σε λογικά όρια”.

Λόγω της καινοτομίας και της μη τυποποιημένης φύσης του φαγητού, το αλεύρι κρίκετ εξακολουθεί να ελέγχεται για ασφάλεια. Εάν το έργο είναι επιτυχές, αναμένεται η έκδοση επίσημης άδειας για μαζική παραγωγή το 2024-25. Αρκετά αρτοποιεία στην περιοχή της Σταυρούπολης έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων από αλεύρι κρίκετ. Αναμένεται ότι αρχικά το αλεύρι κρίκετ θα κοστίζει 20% περισσότερο από το αλεύρι σίτου, αλλά με την επέκταση της παραγωγής, οι τιμές για το παραδοσιακό και καινοτόμο προϊόν θα είναι σχεδόν ίσες.
pravda.ru
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις