Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα του σώματος: 8 απλές κινήσεις για να κάνετε κάποιον να νιώσει αμέσως άνετα


 Κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε για να επικοινωνήσετε λεκτικά αλλά οι συνομιλητές σας εξακολουθούν να μην σας ανοίγονται ή ακόμα χειρότερα φαίνονται αμήχανοι και σε ένταση; Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά ο τρόπος που λέτε κάτι μπορεί να είναι πιο σημαντικός από το τι λέτε.

ADVERTISEMENT

Με άλλα λόγια, η γλώσσα του σώματός σας μπορεί να σας εμποδίζει από το να δημιουργήσετε βαθύτερες συνδέσεις με τους συνομιλητές σας. Σύμφωνα με το hackspirit.com, αν θέλετε να κάνετε τους άλλους να αισθάνονται άνετα γύρω σας δείτε τις παρακάτω 8 κινήσεις. Έτσι θα χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα του σώματος προς όφελός σας.

1) Ενσυνείδητη σωματική επαφή και σεβασμός του προσωπικού χώρου

Όταν πρόκειται για τη γλώσσα του σώματος, η απόσταση και η εγγύτητα παίζουν τεράστιο ρόλο αναφορικά με την άνεση των ανθρώπων. Το να βρίσκεστε πολύ κοντά στον άλλο είναι ενοχλητικό ή απειλητικό και το να βρίσκεστε πολύ μακριά από τον άλλο ίσως σας κάνει να νιώθετε απόμακροι.

Σύμφωνα με μελέτες, «ο προσωπικός χώρος στη γλώσσα του σώματος της επικοινωνίας είναι ο χώρος γύρω από ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι δικός τους». Για αυτό το λόγο νιώθουμε άβολα ή θυμωμένοι  όταν άνθρωποι με τους οποίους δεν είμαστε τόσο κοντά, βάζουν τα χέρια τους στους ώμους μας.

Κάνοντας απλές χειρονομίες, όπως η χειραψία ή ένα ελαφρύ «χτύπημα» στον ώμο, μπορεί να υποδηλώνουν φιλία και στοργή.

Πώς να εξασκηθείτε:

Απλώστε το χέρι σας όσο πλησιάζετε σταδιακά το άλλο άτομο καθώς προχωρά η συζήτηση. Εάν ο συνομιλητής σας υποχωρήσει ή γύρει προς τα πίσω, κάντε μια παύση για μερικά δευτερόλεπτα και κάντε ξανά πίσω.

2) Διατηρείστε ένα «καθαρό», ανοιχτό βλέμμα

Για κάποιο λόγο υπάρχει το κλισέ ότι «τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής». Το μέγεθος των ματιών σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα, εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας!

Όταν, για παράδειγμα, γυρνάμε τα μάτια μας προς τα πάνω δείχνουμε ενοχλημένοι. Τα νυσταγμένα μάτια προδίδουν πλήξη ή αδιαφορία. Ο τρόπος που κοιτάμε τους άλλους έχει τρομερή επίδραση στις σχέσεις μας μαζί τους.

Όταν κάποιος μας κοιτά επίμονα νιώθουμε αμήχανα και θέλουμε να τον αποφύγουμε. Αντί όλων των παραπάνω, ρίξτε ένα απαλό βλέμμα. Κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι θα τους φερθείτε με καλοσύνη και σεβασμό.

Πώς να εξασκηθείτε:

Κρατήστε ένα σκληρό βλέμμα για 30 δευτερόλεπτα και παρατηρήστε τι μορφή που θα πάρει το υπόλοιπο πρόσωπό σας – το σαγόνι, το μέτωπό σας, το στόμα σας, ο λαιμός σας. Στη συνέχεια, μεταβείτε αργά σε ένα απαλό ανοιχτό βλέμμα. Θα δείτε αμέσως τη διαφορά. Αυτό θα σας κάνει να καταλαβαίνετε τι βλέμμα έχετε ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορείτε να το διορθώνετε όταν γίνεται σκληρό.

3) Διατηρείστε ένα ειλικρινές και ζεστό χαμόγελο

Το χαμόγελο είναι σαν μια πρόσκληση και οι μελέτες ψυχολογίας έχουν δείξει ότι κάνει τους άλλους να αισθάνονται αμέσως άνετα καθώς δημιουργεί αμέσως ένα θετικό κλίμα ακόμα κι αν βρίσκεστε με αγνώστους.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι όταν οι άλλοι μας χαμογελούν, ενεργοποιούνται τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας και το σώμα μας απελευθερώνει τις καλές χημικές ουσίες σεροτονίνη και ενδορφίνες. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα χαμόγελα ίδια.

Σύμφωνα με ερευνητές, το χαμόγελο «Duchenne» αποτελεί μία «από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες εκφράσεις». Είναι το χαμόγελο όπου οι γωνίες των ματιών και οι γωνίες των χειλιών ανασηκώνονται και μεταφέρουν την πιο αυθεντική έκφραση ευτυχίας και σηματοδοτούν ότι είμαστε ευγενικοί ή εξυπηρετικοί.

Πώς να εξασκηθείτε:

Εάν νιώθετε ότι προσποιείστε κάθε φορά που χαμογελάτε, τότε απλώς συνεχίστε την εξάσκηση. Μπορεί στην αρχή να νιώθετε ότι το χαμόγελο είναι ψεύτικο, αλλά τελικά θα το συνηθίσετε. Το να εστιάσετε στο άτομο που έχετε απέναντί σας – από το να σκέφτεστε το χαμόγελό σας- θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να χαμογελάτε πιο φυσικά.

4) Αποφύγετε χειρονομίες που υποδεικνύουν ότι βαριέστε

Όπως να καλύπτετε το στόμα σας, να αγγίζετε τα αυτιά σας, να χτυπάτε τα δάχτυλά σας στο τραπέζι, να τρίβετε τα μάτια σας κ.ο.κ.

Παρόλο που μπορεί να πιστεύετε ότι οι παραπάνω χειρονομίες είναι ασήμαντες, στην πραγματικότητα φανερώνουν τις βαθύτερες σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας.

Για παράδειγμα, αν τρίψετε το λαιμό σας σαν να πονάει ενώ κάποιος σας μιλάει, μπορεί να σημαίνει ότι βρίσκετε τον συνομιλητή σας ενοχλητικό ή απογοητευτικό (ακόμα  κι αν κοιμηθήκατε στραβά και πονάτε στα αλήθεια).

Το να καλύπτετε οποιοδήποτε μέρος του προσώπου σας, όπως τη μύτη ή το στόμα σας, μπορεί επίσης να υποδηλώνει εξαπάτηση και ίσως κάνει τους άλλους να μην σας εμπιστεύονται.

Το να ακουμπάτε ελαφρά το χέρι σας στο μάγουλό σας με τον δείκτη να δείχνει προς τα πάνω είναι το μόνο που υποδηλώνει προσοχή και ενδιαφέρον – αλλά προσέξτε να μην καταλήξετε να ακουμπάτε το κεφάλι και το πηγούνι σας στο χέρι σας, γιατί αυτή η κίνηση φανερώνει πλήξη.

Πώς να εξασκηθείτε:

Προσπαθήστε να δείξετε περισσότερο ενδιαφέρον και να είστε υπομονετικός. Θα φανεί στη γλώσσα του σώματός σας.

Εάν δείξετε οποιοδήποτε είδος ανυπομονησίας, θα κάνει τους άλλους να νιώσουν ότι δεν σας αρέσουν και θ αισθανθούν άβολα.

5) Μπορείτε να γείρετε ελαφρώς προς τα εμπρός

Όταν οι άνθρωποι γέρνουν προς τα πίσω ή μακριά, αυτό υποδηλώνει αντιπάθεια ή αρνητισμό.

Πώς να χαλαρώσετε λοιπόν τους ανθρώπους; Απλώς γείρετε ελαφρώς προς τα εμπρός, προς το μέρος τους. Αυτή η κίνηση υποδηλώνει ενδιαφέρον και αποτελεί πρόσκληση στον προσωπικό μας χώρο.

Ας πούμε ότι κάποιος κάνει μια παρουσίαση, όταν κλίνουμε προς τα μέσα φαίνεται ότι δίνουμε προσοχή, ενώ όταν κλίνουμε προς τα πίσω φαίνεται ότι δεν τον νοιαζόμαστε ή βαριόμαστε.

Πώς να εξασκηθείτε:

Αν κάθεστε, αντί να ακουμπήσετε την πλάτη σας στην καρέκλα σας, πλησιάστε προς το τέλος του καθίσματος σας και γείρετε προς τα εμπρός.

Θα ξέρετε ότι λειτουργεί εάν το άτομο με το οποίο μιλάτε αφοσιωθεί στη συζήτηση και αρχίσει να μιλάει περισσότερο, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η κλίση του κορμού μας προς τα εμπρός τείνει να αυξάνει τη λεκτική απόδοση του συνομιλητή μας.

6) Η τέχνη και η επιστήμη του mirroring

Ο «καθρέφτης», γνωστός και ως αντίδραση Gauchais, είναι η υποσυνείδητη μίμηση των χειρονομιών, των εκφράσεων, της ποιότητας της φωνής ή ακόμα και της στάσης του σώματος του ατόμου με το οποίο μιλάμε.

Δεν είναι τυχαίο που όταν αγγίζετε το χέρι σας, ο συνομιλητής σας αγγίζει το δικό του ή σταυρώνει τα πόδια του όταν εσείς σταυρώνετε τα δικά σου. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι τυχαίο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο.

Συχνά αυτό γίνεται υποσυνείδητα και υποδηλώνει ενσυναίσθηση, ενδιαφέρον ή ακόμα και έλξη.

Σύμφωνα με το Berkeley Well-being Institute, τα οφέλη του mirroring περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οικοδόμηση σχέσεων, την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, τη δημιουργία μιας αίσθησης ομοιότητας και την αίσθηση της κοινής εμπειρίας.

Πώς να εξασκηθείτε:

Λοιπόν, δεν μπορούμε σας το δείξουμε αυτό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να «συνδεθείτε» με τον συνομιλητή σας. Προσπαθήστε να κάνετε παρόμοιες χειρονομίες. Ενώ είστε σε μια συνομιλία, ξεκινήστε ταιριάζοντας τη στάση του σώματος με το συνομιλητή σας, τον ρυθμό ομιλίας σας (γρήγορο ή αργό) αλλά και την ένταση (απαλή ή δυνατή) της φωνής. Καλό θα ήταν βέβαια, να μην επικεντρωθείτε τόσο στην αντιγραφή του συνομιλητή σας που τελικά να μην τον ακούτε.

7) Κρατήστε τα χέρια σας ανοιχτά και χαλαρά

Τα σταυρωμένα χέρια υποδηλώνουν άμυνα, θυμό, αδιαφορία ή βαρεμάρα.

Το να σταυρώνουμε τα χέρια μας είναι μια κίνηση που γίνεται ενστικτωδώς, ίσως γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας βάζοντας ένα αμυντικό φράγμα ανάμεσα σε εμάς και στους άλλους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια μελέτη δείχνει ότι σε μία ομιλία «τα μέλη του κοινού με τα χέρια σταυρωμένα διατηρούν κατά μέσο όρο έως και 35% λιγότερες πληροφορίες από όσα λέει ο ομιλητής σε σχέση με εκείνους που έχουν τα χέρια τους χαλαρά, στο πλάι».

Μια κλειστή γροθιά σηματοδοτεί καταπιεσμένο θυμό ή απογοήτευση, ενώ το σφίξιμο των χεριών μεταδίδει ανησυχία ή αναστάτωση.

Έτσι, παρόλο που είναι απλώς μια συνήθεια για εσάς, οι μελέτες χαρακτηρίζουν αυτές τις κινήσεις  «αρνητικές» στη γλώσσα του σώματος και κάνουν τους άλλους να μην αισθάνονται άνετα γύρω σας.

Πώς να εξασκηθείτε:

Κρατήστε τα χέρια σας σε ουδέτερη θέση κάτω από τη μέση σας, εκτός εάν κάνετε χειρονομίες όσο μιλάτε.

8) Γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι ή κάντε ένα συγκαταβατικό νεύμα

Λίγα πράγματα μπορεί να είναι πιο ενθαρρυντικά από το να γνέφει κάποιος ενώ μιλάμε.

Όταν γνέφετε καταφατικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυτό σηματοδοτεί την αποδοχή αυτού που λέει ο άλλος. Με το νεύμα σας του λέτε: «Σε ακούω, με ενδιαφέρει, συνέχισε σε παρακαλώ».

Από την άλλη πλευρά, η κλίση του κεφαλιού είναι μια καθολική χειρονομία που υποδεικνύει ότι ακούτε προσεκτικά και αποδέχεστε τον συνομιλητή σας.

Και οι δύο αυτές χειρονομίες της γλώσσας του σώματος υποδηλώνουν γνήσιο ενδιαφέρον και αποδοχή τόσο για το άτομο που μιλά όσο και για αυτά που λέει.

Πώς να εξασκηθείτε:

Όταν μιλάει ο συνομιλητής σας κουνήστε συγκαταβατικά το κεφάλι σας ή γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι. Έτσι θα δείξετε ότι εγκρίνετε αυτά που ακούτε και ότι συμφωνείτε.

 Συμπέρασμα:

Συχνά, μία μικρή κίνηση είναι αρκετή για να προκαλέσει στους άλλους ανησυχία και άγχος. Με το να είστε λίγο πιο προσεκτικοί και να εξασκηθείτε σε αυτές τις 8 χειρονομίες της γλώσσας του σώματος, μπορείτε να δημιουργήσετε ισχυρότερες θετικές συνδέσεις.

Είτε είστε με την οικογένειά σας, είτε βρίσκεστε στο χώρο εργασίας σας ή στις κοινωνικές συναναστροφές σας, φανταστείτε έναν κόσμο όπου όλοι νιώθουμε ασφάλεια και ηρεμία. Χωρίς καν να πείτε λέξη και με μερικές απλές αλλαγές, μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη μέσω της απλής δύναμης της γλώσσας του σώματός σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις