Η σπείρα που έπεσε στην «παγίδα» της ΕΛ.ΑΣ. κατασκεύαζε πλαστoύς πίνακες ζωγραφικής και στη συνέχεια τους πουλούσε στο εξωτερικό σε εξωφρενικές τιμές
Εγκληματική οργάνωση με δραστηριότητα στην πώληση στο εξωτερικό πλαστών πινάκων ζωγραφικής, αποκάλυψε και εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν έφτασε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορία για συμμορία, η οποία διακινούσε πίνακα ζωγραφικής προς 12 εκατομμύρια ευρώ. Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνάει τα 6.000.000 ευρώ, ενώ μετά την έρευνα κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 18 πίνακες, 2 φούρνοι για παλαίωση έργων τέχνης και πλήθος σφραγίδων και εγγράφων.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ήταν Φεβρουάριος του 2023 όταν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πήγαν στη Βουλγαρία και σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους της Europol και του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των βουλγαρικών Αρχών, διέκοψαν τελικά την αγοραπωλησία πίνακα.
Ακολούθησαν έρευνες σε σπίτια και αποθήκη στην Αττική, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 πίνακες ζωγραφικής, σφραγίδες, έγγραφα, πιστοποιητικά γνησιότητας και μεταλλικός φούρνος για την παλαίωση έργων τέχνης.
Για τους πίνακες που βρέθηκαν στην Αττική παραγγέλθηκε πραγματογνωμοσύνη και προέκυψε ότι ήταν εξ’ ολοκλήρου πλαστοί, κατ’ απομίμηση του καλλιτεχνικού ιδιώματος των ζωγράφων στους οποίους αποδίδονται, ενώ και οι υπογραφές που έφεραν ήταν πλαστές.
Η σπείρα ήδη από το 2014 συναλλασσόταν με ιδιώτες, συλλέκτες, εμπόρους και οίκους δημοπρασιών σε χώρες του εξωτερικού, προωθώντας πλαστά έργα τέχνης και συγκεκριμένα πινάκων ζωγραφικής, δήθεν φιλοτεχνημένων από διάσημους καλλιτέχνες.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για «σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας».
«Από τους 18 πίνακες, οι 10 είναι πλαστοί»
Ο Γιώργος Καλιακμάνης, πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, μίλησε στο LIVE NEWS για την υπόθεση.
«Είναι όλοι Έλληνες πέρα από ένα άτομο και μία γυναίκα. Φαίνεται πως οι απολαβές ήταν πάνω από 6 εκ. ευρώ. Τον τελευταίο πίνακα που πήγαν να πουλήσουν, θα ήταν πάνω από 12 εκ. Από τους 18 πίνακες φαίνεται πως οι 10 είναι πλαστοί. Όπως φαίνεται, τους ζωγράφιζε ένας από αυτούς και είχαν ακόμη και φούρνο που τα παλαίωναν. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης».
Ταυτοποιήθηκαν πέντε μέλη του κυκλώματος
Για την πολύκροτη υπόθεση ταυτοποιήθηκαν πέντε μέλη του κυκλώματος.
Όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος, ένας πατέρας είχε μάθει να παλαιώνει ψεύτικους πίνακες ζωγραφικής τον γιο του, ο οποίος προχωρούσε σε πλαστογραφίες αλλά και σε μία ακόμη συγγενή τους από τη Ρουμανία, η οποία ήταν παλιά συνεργάτιδα του πρώην προέδρου της Ρουμανίας κατά τη δεκαετία του 80’, Νικολάε Τσαουσέσκου.
Αυτός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο παρουσίαζαν πως τα έργα ήταν αληθινά. Ισχυρίζονταν πως τα έργα προέρχονταν από τη αυλή του Τσαουσέσκου.
Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έκαναν μία πλήρη έρευνα και μελέτη σχετικά με την επαγγελματική πορεία και της ζωής των συγκεκριμένων ζωγράφων, των οποίων θέλησαν να πλαστογραφήσουν τα έργα τους.
Σκοπός ήταν να παραπλανήσουν οίκους δημοπρασιών και πλειστηριασμών πως τα έργα ήταν αληθινά, καθώς είχαν μελετήσει πλήρως το ιστορικό υπόβαθρο αλλά και την εποχή που μπορεί να δημιουργήθηκαν.
Ανάμεσα σε αυτούς που κατάφεραν να ξεγελάσουν ήταν οίκοι στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στην Αγγλία, όπου έφτιαχναν πλαστές βεβαιώσεις πωλήσεων των πινάκων από τους ζωγράφους με σκοπό να τους πείσουν πως η γνησιότητά τους είχε ερευνηθεί ήδη.
Όπως εξήγησε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, κρατικοί φορείς, όπως η Εθνική Πινακοθήκη δεν δύναται να δώσει αξιολογήσεις γνησιότητας έργων τέχνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο εξαπάτησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου