Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Δείκτης Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας: Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε 38 χώρες του ΟΟΣΑ


 Η Ελλάδα καταλαμβάνει φέτος την 25η θέση στη λίστα με τις  38 χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά στο Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που  δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Σημειώνεται δε πως η κατάταξη της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το 2022. Δηλαδή η χώρα μας συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 61,4 στον δείκτη για το 2023 και καταγράφει μια πτώση της τάξεως των 1,5 μονάδων. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

  • στην 8η θέση όσον αφορά στην φορολόγηση φυσικών προσώπων,
  • στη 19η θέση όσον αφορά την εταιρική φορολόγηση,
  • στην 23η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
  • στην 28η θέση  όσον αφορά στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
  • στην 33η θέση όσον αφορά  στη φορολόγηση της κατανάλωσης,

Οι αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, οι αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας είναι οι εξής:

  • Οι εταιρείες στην  χώρα μας αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη.
  • Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
  • Η χώρα μας έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (57 συμβάσεις έναντι 74 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
  • Η  χώρα μας  έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.

Μεταξύ των θετικών σημείων του ελληνικού φορολογικού συστήματος που επισημαίνονται στην έρευνα είναι τα εξής:

  • Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5%, είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,2%).
  • Ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικού εισοδήματος στο 22% είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,6%).
  • Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η  Εσθονία αναδείχθηκε για 10η συνεχόμενη χρονιά ως η χώρα με τον πλέον ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ την τελευταία θέση (38η) κατέλαβε η Κολομβία. Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος μεταξύ της Ιαπωνίας (24η) και του Μεξικού (26η θέση).

Η δήλωση του διευθυντή του ΚΕΦΙΜ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε σχετικά: «Μετά τη σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας ως προς τη φορολογική της ανταγωνιστικότητα τα τελευταία δύο χρόνια (4 θέσεις βελτίωση πέρσι, 1 θέση βελτίωση το 2021), φέτος δεν καταγράφηκε σχετική μεταβολή, ενώ η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας στον Δείκτη οριακά επιδεινώθηκε, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για μεταρρυθμιστική κόπωση ή και πιθανή μελλοντική οπισθοδρόμηση. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ευημερία. Η μεγάλη χρησιμότητα του Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας είναι ότι όχι μόνο καταγράφει τη θέση της Ελλάδας ως προς συγκρίσιμες χώρες, αλλά επισημαίνει τα πεδία που μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές βελτιώσεις».

O εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Tax Foundation και βασικός συγγραφέας της μελέτης Daniel Bunn επεσήμανε: “Ο διεθνής φορολογικός ανταγωνισμός εντείνεται με ραγδαίο ρυθμό και είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής να δίνουν προσοχή στην κατάταξη της χώρας τους αν θέλουν να διατηρήσουν σ’ αυτήν τους ταλαντούχους ανθρώπους και να επενδύσουν στο μέλλον της εθνικής τους οικονομίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις