«Τσακώθηκαν για μία μπλούζα…». Κι όμως, αυτή φέρεται να ήταν η ασήμαντη αφορμή του σοκαριστικού ομαδικού ξυλοδαρμού 14χρονου κοριτσιού σε γυμνάσιο του Περιστερίου, οι εικόνες του οποίου κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν μαθήτριες του σχολείου.
Τα στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας της περιοχής συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν το πρόσωπο που κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο την άγρια επίθεση στο προαύλιο του γυμνασίου, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί τρεις μαθήτριες, ηλικίας 13, 14 και 16 ετών, που έχουν αποτυπωθεί να χτυπούν με μανία την ανήλικη.
«Υπάρχει αυτή η παρέα που είναι εκεί έξω, που είναι τα πιο “κακά” παιδιά στο σχολείο, κάνουν μαγκιές και τέτοια. Αν δεν ενδιαφερθείς και τα αγνοήσεις, δεν θα σου κάνουν κάτι», αναφέρει μιλώντας στον ΑΝΤ1 μαθήτρια του γυμνασίου, υποστηρίζοντας ότι στο επίμαχο σχολείο δεν υπάρχει κάποια συμμορία ανηλίκων που να τρομοκρατεί τα υπόλοιπα παιδιά. Οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στο βίντεο της επίθεσης προκαλούν τρόμο. Το ένα από τα κορίτσια κρατά τη 14χρονη στο έδαφος μετά την αρχική επίθεση, ενώ μία δεύτερη μαθήτρια τη σέρνει από τα μαλλιά και τη χτυπάει στην πλάτη.
Οταν η ανήλικη κάνει την απέλπιδα προσπάθεια να ελευθερωθεί, δέχεται κλοτσιές στην πλάτη και τα πόδια. Στο προαύλιο του σχολείου, που έχει μετατραπεί σε ρινγκ, βρίσκονται τουλάχιστον 20 μαθητές, όμως κανείς δεν επεμβαίνει και όλοι τους φαίνεται να διασκεδάζουν αντικρίζοντας το βίαιο θέαμα, το οποίο βιντεοσκοπείται.
Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τις τρεις μαθήτριες που «πρωταγωνίστησαν» στην επίθεση, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σωματικές βλάβες και απειλή. Παράλληλα, οι Αρχές αναζητούν και τον ανήλικο που βιντεοσκόπησε και διαμοίρασε τις σοκαριστικές εικόνες, για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Το νέο περιστατικό άγριο ξυλοδαρμού έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα που καταγράφεται από την αρχή του έτους σε όλη τη χώρα. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, οι υποθέσεις σωματικών βλαβών με ανήλικους «πρωταγωνιστές» έχουν αυξηθεί κατά 60%, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει διαχειριστεί περισσότερα από 250 συμβάντα. Ενα μεγάλο μέρος τους έχει καταγραφεί μέσα σε σχολικά συγκροτήματα, στο πλαίσιο ενός «κύματος» bullying που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, η Αστυνομία συνεχίζει με αμείωτη ένταση και τις ειδικές εξορμήσεις, με στόχο τη συλλογή στοιχείων και τη χαρτογράφηση των κινήσεων ομάδων ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε βίαια περιστατικά και σε ληστρικές επιθέσεις. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο στόχαστρο ειδικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής βρέθηκαν η πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και η πλατεία Εσπερίδων, στη Γλυφάδα, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν ελέγχους σε 18 ανηλίκους.
Eντονος είναι ο προβληματισμός στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα περιστατικά του bullying παραμένουν ένα επίμονο φαινόμενο της σχολικής καθημερινότητας. Στην περίπτωση της 13χρονης μαθήτριας που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τις συμμαθήτριές της υπήρξε άμεση κινητοποίηση, με ειδικό κλιμάκιο ψυχολόγων να επισκέπτεται το σχολείο σε συνεργασία με το ΚΕΔΑΣΥ, το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων έχει ήδη αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού και θα αποφασίσει τις ποινές στις μαθήτριες που ενεπλάκησαν στην επίθεση.
Οι φορείς που ασχολούνται με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, όπως το ΚΕΔΑΣΥ, καταγράφουν εδώ και πολλούς μήνες έξαρση του φαινομένου, ιδίως μετά την επιστροφή των μαθητών από το lockdown. Λεκτικές επιθέσεις, σωματική βία, αλλά και παραβατική συμπεριφορά είναι τα περιστατικά που καλούνται να διαχειριστούν οι υπηρεσίες, που σημειώνουν ότι τα περισσότερα από αυτά καταγράφονται στο Λύκειο.
Τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Παιδείας έχει ενισχύσει το δυναμικό των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στις υπηρεσίες, το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της 13χρονης, σπεύδει να επισκεφθεί το σχολείο, προσεγγίζοντας και τις δύο πλευρές. Η έγκαιρη αξιοποίηση του δυναμικού είναι μια από τις πρώτες κινήσεις που πλέον θεωρούνται δεδομένες σε τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου, γίνεται προσπάθεια η επαφή όλων των μαθητών με κοινωνικούς λειτουργούς να γίνεται χωρίς άδεια του γονέα ή κηδεμόνα. Αυτό προωθείται, καθώς πολλοί γονείς είτε δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα και δεν δίνουν τη σχετική άδεια είτε μπορεί να είναι οι ίδιοι κακοποιητικοί απέναντι στο παιδί.
Σύντομα αναμένεται και η λειτουργία της πλατφόρμας για καταγγελίες που αφορούν περιστατικά bullying στα σχολεία. Μαθητές και γονείς θα μπορούν να υποβάλλουν αναφορές ακόμα και ανώνυμα με ομάδες ειδικών να καταγράφουν τα περιστατικά, να ενημερώνουν και να παρακολουθούν την εξέλιξή τους. Παράλληλα προβλέπεται και η σύνταξη εκθέσεων για παρατηρήσεις και συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου