Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Μήπως πεθαίνω και δεν το ξέρω;
«Μήπως έχω όγκο στο κεφάλι;». «Μήπως πεθαίνω και δεν το ξέρω;». « Γιατί να με πιάνουν αυτές οι ζαλάδες συνέχεια;».
« Κάθε βράδυ με πιάνει δύσπνοια.» «Νιώθω τα χέρια μου να ιδρώνουν, έχω θολούρες και δε βλέπω καθόλου καλά». «Έχω γεμίσει με καντήλες». «Δεν μπορώ να σταθώ από τις ημικρανίες και τώρα που σας μιλάω με δυσκολία μπορώ να συγκεντρωθώ». Πολύ συχνά σωματικά συμπτώματα «με σάρκα και οστά» μας εμποδίζουν στην καθημερινότητα μας, μας γεμίζουν ανασφάλειες και τελικά μας εμποδίζουν να ζήσουμε.Συνήθως μπαίνουμε στη διαδικασία να ψάξουμε τι είναι, πηγαίνοντας από γιατρό σε γιατρό, από ειδικότητα σε ειδικότητα και άλλοτε πάλι φοβόμαστε ακόμα και αυτό, γιατί «αν ακούσω ότι είναι κάτι κακό, δεν θα το αντέξω». Οι εξετάσεις βγαίνουν καθαρές, ο καρδιολόγος δεν βρήκε κάτι, το ίδιο ο παθολόγος , ο γαστρεντερολόγος και ο δερματολόγος. «Ναι, αλλά εγώ εξακολουθώ να υποφέρω.» Τι συμβαίνει;
Η αιτία είναι πιθανό να βρίσκεται στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας και κατ’ επέκταση τον ίδιο μας τον εαυτό. Ακούμε συχνά «είναι ψυχολογικό» και σκεφτόμαστε μήπως είμαι τρελός ή κατά φαντασία ασθενής. Όχι , ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το σώμα μας, μας στέλνει μηνύματα για τη ψυχή μας και έχουμε να τα ακούσουμε πολύ προσεκτικά.
Το σώμα και η ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, το ένα επηρεάζει και επηρεάζεται από το άλλο. Και όταν δε φροντίζουμε το ένα μπορεί να μας «μιλήσει» το άλλο. Πονάει η ψυχή και μας μιλάει το σώμα και αυτό μπορεί να εκφραστεί με διάφορα σωματικά συμπτώματα των οποίων ή αιτία δεν είναι βιολογική αλλά ψυχική. Τα συμπτώματα αυτά ονομάζονται ψυχοσωματικά.
Ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες
Τα σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται λόγω στρες και δεν οφείλονται σε οργανικά ή παθολογικά αίτια ονομάζονται ψυχοσωματικά. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα δηλώνουν είτε ψυχολογικές συγκρούσεις του ατόμου είτε αποτελούν τη σωματοποιημένη εξωτερίκευση συναισθημάτων.
Τα πιο συνηθισμένα ψυχοσωματικά συμπτώματα
- Εφίδρωση
- Ταχυκαρδία
- Ξηροστομία
- Ταχύπνοια
- Σιελόρροια
- Υπεραερισμός
- Σπαστική κολίτιδα
- Καούρα
- Στομαχόπονος
- Συχνουρία
- Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
- Πονοκέφαλοι
- Ημικρανίες
- Ζαλάδες
- Διαταραχές μνήμης
- Ανορεξία
- Βουλιμία
- Αδηφαγία
- Δυσκαταποσία
- Σφίξιμο των δοντιών
- Σεξουαλικά προβλήματα (δυσπαρευνία, ανοργασμία, διαταραχές της στυτικής λειτουργίας), υπερθερμία, αϋπνία κλπ.
Αιτία Εκδήλωσης
Βασική αιτία που κάποιος μπορεί να εκδηλώνει ψυχοσωματικά είναι η δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων του. Η καταπίεση , η μη έκφραση και λεκτικοποίηση των συναισθημάτων, ο περιορισμός της επιθυμίας, το υπερβολικό άγχος και ένας συνολικός λάθος τρόπος λειτουργίας μπορεί να εκφραστεί μέσα απο σωματικούς πόνους που δεν έχουν οργανική αιτία.
Αυτό σημαίνει ότι , ακόμα και αν ακούγεται παράδοξο, τα σωματικά συμπτώματα είναι για καλό, είναι εκεί να μας πουν ότι κάτι δεν προσέχουμε στον εαυτό μας και αυτό δεν είναι απαραίτητα οργανικό. Έρχονται για να μας «χτυπήσουν» την πόρτα να ασχοληθούμε με το τι συμβαίνει μέσα μας και στη ψυχή μας η οποία δεν έχει άλλο τρόπο να μας «μιλήσει».
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα γίνονται η αιτία που θα ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο, και έτσι θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πάρει φροντίδα και να ασχοληθεί με τη διαχείριση τόσο των συναισθημάτων του όσο και με τη συνολική διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.
Προτού λοιπόν πείτε «ωχ ήρθε πάλι η γνωστή ημικρανία» μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε «Για να έχω ημικρανία τι καλό δεν έκανα για μένα σήμερα; Μήπως δε με φροντίζω αρκετά;».
Τι θεραπείες υπάρχουν για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Κάθε ασθένεια έχει τη δική της πορεία και επιλογή θεραπείας. Για τις σωματικές ασθένειες, οι φυσικές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και οι εγχειρήσεις, είναι συνήθως οι πιο σημαντικές. Ωστόσο, οι γιατροί συνήθως θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στο σύνολό της και, ως εκ τούτου, λαμβάνουν υπόψη τους και τους ψυχικούς και κοινωνικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτήν.
Έτσι, οι θεραπείες για την μείωση του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης κλπ, μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή, αν ο γιατρός κρίνει ότι συμβάλλουν στη σωματική του ασθένεια.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου