Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Χρηματιστήριο: Πώς παίχτηκε η συνεδρίαση του 1,1 δισ. ευρώ!


 Κυνήγι για μετοχές της Εθνικής μετά την τεράστια υπερκάλυψη. Παράλληλη κίνηση για Viohalco και ElvalHalcor. Στις 1.250 μονάδες ο ΓΔ. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα. Γιατί είναι κρίσιμη η Τρίτη.

Συνεδρίαση Τραπεζοκεντρικού ενδιαφέροντος, η τελευταία της εβδομάδας, που κινήθηκε στον απόηχο της υπερκάλυψης του placement της Εθνικής, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, να απασχολούν το 94% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης και το πέρασμα των “πακέτων” της Εθνικής μέσω του Χ.Α., με αποτέλεσμα την εκτόξευση του τζίρου πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τζίρους μεγαλύτερους του 1 δισ., στην εποχή του ευρώ, το Χ.Α. είχε “δει” άλλες τρεις φορές και πιο συγκεκριμένα στις 29/6/2007, 2/3/2006 και 20/7/2005.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, κατά 8,04 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά για το 22% της Εθνικής. Το ΤΧΣ άσκησε πλήρως το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς και ο τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρθηκαν μέσω της προσφοράς είναι 201.237.334 μετοχές, με τιμή €5,30 ανά προσφερόμενη μετοχή, τόσο για τη Διεθνή προσφορά, όσο και για την Ελληνική δημόσια προσφορά.

Να σημειωθεί ότι μετά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, με ήπιες απώλειες, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η αισθητή υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων, από τα υψηλά ημέρας.

Επίσης, αξίζει αναφοράς το πρωινό “flying start” της Εθνικής, με τον τίτλο να ανηφορίζει μέχρι τα 6,35 ευρώ (+9,86%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρουν ότι στους αρχικούς αγοραστές ήταν χαρτοφυλάκια που, λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης που ανακοινώθηκε, έσπευσαν να πάρουν θέσεις και μέσα από το ταμπλώ, για να καλύψουν μέρος των μετοχών που, τελικά, δεν θα πάρουν από τη δημόσια εγγραφή.

Στη συνέχεια βέβαια επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εκθέτοντας τους πρωινούς αγοραστές, που ελπίζουν σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης, στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, όχι μόνο γιατί η σημερινή ανοδική διαφυγή και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε υψηλά διμήνου (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 18/9, 1251,66 μονάδες) βελτίωσε σημαντικά την τεχνική εικόνα, αλλά και λόγω του ότι “μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η Εγχώρια Αγορά έχει σαν επόμενη Τραπεζική ‘εκκρεμότητα’, μόνο την διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού της ΕΤΕ, αλλά και αυτού της ΠΕΙΡ, προκειμένου να γίνουν ξανά Ιδιωτικές οι συστημικές Τράπεζες.

Εκείνο που μένει να φανεί, είναι ο επενδυτικός ορίζοντας των ισχυρών, Ξένων, χαρτοφυλακίων που παίρνουν θέσεις και αν αυτές οι κινήσεις θα ανοίξουν μεγαλύτερο πεδίο ενδιαφέροντος για Ελληνικές μετοχές, με καταλυτική συνεδρίαση αυτή της Τρίτης, 21 τρέχοντος.

Το μεγάλο ερωτηματικό στην Αγορά θα απαντηθεί την Τρίτη, όταν και θα γίνουν διαθέσιμα τα ‘χαρτιά’ της ΕΤΕ στους επενδυτικούς λογαριασμούς όσων συμμετείχαν στο placement. Διότι η τιμή κτήσης τους είναι στο 5,30 και η τιμή στο ταμπλώ σαφώς ψηλότερα. Ελπίζουμε να μην είναι πολλοί αυτοί που θα πάρουν τα κέρδη τους, ή έστω να είναι περισσότεροι εκείνοι που θέλουν να μπουν και σε αυτά τα επίπεδα τιμών” αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Παράλληλα, η διατήρηση του θετικού κλίματος θα βοηθήσει και τα επόμενα αναμενόμενα, μη Τραπεζικά, placements, όπως την πιθανολογούμενη διάθεση μετοχών από τα Ελ. Πετρέλαια, ενώ όλα δείχνουν ότι και ο Δ.Α.Α. θα πάρει το δρόμο για το Χ.Α., στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και αυξάνεται και το ενδιαφέρον για το προγραμματισμένο road show των Morgan Stanley – EXAE στο Λονδίνο (27 – 28/11).

Παρά την αισθητή υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα αρχικά υψηλά, όπως προαναφέρθηκε και η οποία έγινε περισσότερο αισθητή μετά τις 14.00 και αφού είχε ολοκληρωθεί η λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, δεν ήταν λίγοι οι traders που αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιηθούν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δίνοντας ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, πάντα με ζητούμενο την διάρκεια και την συνέπεια.

Με ηπιότερους ρυθμούς, συνεχίζεται και σήμερα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,83% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,41% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,766% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1239,03 (-0,03%) και 1263,82 μονάδων (+1,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1247,92 (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1250,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 1,1 δισ., από τα οποία τα 883,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΦΡΛΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΟΠΑΠΟΠΑΠ -2,12%), ενώ ο τίτλος της ΕΤΕ απασχόλησε το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 1,1 δισ., τα 1,097 δισ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 3,94%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 11,54%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 34,49% και ο ΔΤΡ κέρδη 65,45%.

Θανάσης Σταυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις