Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Η αλήθεια για την τρομαχτική «γοργόνα των Φίτζι» – Τι ψάχνουν οι επιστήμονες - Οι δύο θεωρίες για το εσωτερικό της - video


 Μια παράξενη «γοργόνα» που μοιάζει να είναι εν μέρει ψάρι, εν μέρει μαϊμού και εν μέρει ερπετό εξετάζεται από τους επιστήμονες σε μια προσπάθεια να διαλευκάνουν τα μυστήριά της. Η μούμια μεταφέρθηκε από την Ιαπωνία από έναν Αμερικανό ναυτικό και δόθηκε ως δωρεά στην Ιστορική Εταιρεία της κομητείας Clark στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο το 1906.

Με το εκφραστικό της πρόσωπο, τα παράξενα δόντια και υπερμεγέθη νύχια, το κάτω μέρος της που μοιάζει με ψάρι και χνουδωτό στρώμα γκρίζων μαλλιών, η γοργόνα – μούμια προκαλεί ανατριχίλα εδώ και δεκαετίες.

Αλλά τώρα τα μυστικά της θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν, αφού η λεγόμενη γοργόνα υποβλήθηκε για πρώτη φορά σε ακτινογραφία και αξονική τομογραφία, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουν την πραγματική της φύση. Ο Joseph Cress, ακτινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Northern Kentucky, δήλωσε, σύμφωνα με το dailymail.co.uk:

«Φαίνεται να είναι ένα συνονθύλευμα τουλάχιστον τριών διαφορετικών ειδών εξωτερικά. Υπάρχει το κεφάλι και ο κορμός μιας μαϊμούς, τα χέρια μοιάζουν με αυτά ενός αμφίβιου σχεδόν σαν αλιγάτορας, κροκόδειλος ή κάποιου είδους σαύρα.

Μετά υπάρχει η ουρά ενός ψαριού – και πάλι, άγνωστο είδος. Είναι προφανώς διαμορφωμένο, και θέλω να μάθω τι μέρη το συνέθεσαν».



Η Natalie Fritz από την Ιστορική Εταιρεία της κομητείας Clark είπε ότι το παράξενο πλάσμα ήταν μια «γοργόνα των Φίτζι» – ένα ψεύτικο πλάσμα που έγινε δημοφιλές από τον Π.T. Μπάρνουμ. Ο Μπάρνουμ, η ζωή του οποίου ενέπνευσε την κινηματογραφική επιτυχία του 2017 «The Greatest Showman, εξέθεσε ένα παρόμοιο δείγμα στο Αμερικανικό Μουσείο του στη Νέα Υόρκη, πριν αυτό καεί το 1865.

Στην Ιαπωνία, ορισμένοι θρύλοι λένε ότι οι γοργόνες χαρίζουν αθανασία σε όποιον γευτεί τη σάρκα τους. Σε έναν ναό στο Asakuchi, λατρεύτηκε πράγματι μια γοργόνα από τα Φίτζι – αν και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα πράγμα φτιαγμένο από ύφασμα, χαρτί και βαμβάκι, διακοσμημένη με λέπια ψαριών και τρίχες ζώων.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, τέτοιες γοργόνες ήταν αξιοπερίεργα θεάματα. «Οι γοργόνες των Φίτζι αποτελούσαν μέρος συλλογών και θεαμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1800», δήλωσε η Fritz. «Ακούσαμε κάποιες ιστορίες από ανθρώπους της κοινότητας. Κάποιοι θυμούνται ότι το είχαν δει να εκτίθεται στο Memorial Hall, από το 1926 έως το 1986. Μια γυναίκα, της οποίας ο πατέρας ήταν έφορος τη δεκαετία του 1970, θυμάται ότι “την τρόμαζε μέχρι θανάτου” όταν επισκεπτόταν τον πατέρα της στη δουλειά»


Η Fritz πρόσθεσε ότι η μούμια θα μπορούσε να χρονολογείται από τη δεκαετία του 1870, όταν τα αρχεία έδειχναν ότι ο αρχικός δωρητής είχε υπηρετήσει στο αμερικανικό ναυτικό.

Ο Δρ Cress δήλωσε ότι η αξονική τομογραφία θα τους επιτρέψει να ξεχωρίσουν «φέτες» από το τεχνούργημα και ελπίζουν να διαπιστώσουν αν κάποιο τμήμα του ήταν κάποτε πραγματικό ζώο. «Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε περισσότερα δεδομένα», είπε.

«Συνεχίζουν αυτά τα ρουθούνια μέχρι αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια νόμιμη ρινική κοιλότητα και πόσο βαθιά φτάνουν; Μπορείτε να δείτε την ωτική κοιλότητα να συνεχίζει μέχρι εκεί που θα συνδεόταν στη συνέχεια με τον εγκέφαλο; Το κάνουμε αυτό σε όλα τα μέρη αυτής της γοργόνας των Φίτζι, όχι μόνο στο κεφάλι και την περιοχή του προσώπου, αλλά και στη θωρακική περιοχή, και στη συνέχεια σε αυτό το άκρο της ουράς», είπε ο ίδιος.

Τα δεδομένα θα σταλούν σε ειδικούς του ζωολογικού κήπου του Σινσινάτι και του ενυδρείου του Νιούπορτ για να εντοπίσουν ποια πλάσματα – αν υπάρχουν – συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν τη γοργόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις