Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Στην Κίνα ο Πούτιν για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού: «Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα», vid - Τι μεταδίδεται από το Πεκίνο...


 Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην κινεζική πρωτεύουσα του Πεκίνου για να συμμετάσχει στο 3ο Φόρουμ Belt and Road for International Cooperation (Νέος Δρόμος του Μεταξιού )!

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε την επικείμενη συνάντηση ως ένα γεγονός που θα δώσει «μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και όλου του κόσμου».

Εκπρόσωποι περισσότερων από 130 χωρών και 30 διεθνών οργανισμών πρόκειται να παραστούν στο Τρίτο Φόρουμ Belt and Road (BRF), το οποίο ξεκινά στο Πεκίνο την Τρίτη. Το θέμα του φόρουμ είναι «Συνεργασία: Μαζί για κοινή ανάπτυξη και ευημερία».

Στην διήμερη συγκέντρωση συμμετέχουν πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Ο Σι εξέφρασε την ελπίδα ότι το προσεχές φόρουμ θα συμβάλει σημαντικά στην «ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και όλου του κόσμου». Το BRF, το οποίο προηγουμένως είχε διαφημιστεί από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ως  «ένα από τα πιο σημαντικά διπλωματικά γεγονότα» της χρονιάς , σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) που εγκρίθηκε από το Πεκίνο το 2013.

Το BRI είναι μια στρατηγική υποδομής για τη βελτίωση των υφιστάμενων και τηn δημιουργία νέων εμπορικών και μεταφορών διαδρόμων που συνδέουν περισσότερες από 60 χώρες της Κεντρικής Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής για την προώθηση της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων με την Ασία και την Ευρασία στο επίκεντρο της Ανάπτυξης και όχι πια τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο φιλοξένησε το πρώτο Belt and Road Forum τον Μάιο του 2017 , ενώ η δεύτερη τέτοια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2019. Η πανδημία COVID-19 ανέτρεψε τα σχέδια του Πεκίνου για ένα τρίτο BRF, αλλά τον Νοέμβριο του 2022 ο Πρόεδρος Xi ανακοίνωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άλλη μια τέτοια εκδήλωση.

Η ατζέντα του BRF

Σύμφωνα με πληροφορίες, το BRF θα περιλαμβάνει τρεις συγκεντρώσεις υψηλού επιπέδου για τις πολιτιστικές ανταλλαγές, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ψηφιακή οικονομία, καθώς και έξι σεμινάρια. Στο περιθώριο του φόρουμ έχει προγραμματιστεί επίσης να πραγματοποιηθεί συνέδριο επιχειρηματιών.

Ένα μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι στο BRF «πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών και Μνημονίων Κατανόησης μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και οργανισμών, που αντικατοπτρίζουν μια κοινή δέσμευση για την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και για την προώθηση της αμοιβαίας ευημερίας και ανάπτυξης».

Η Helga Zepp-LaRouche , ιδρύτρια του πολιτικού και οικονομικού think tank Schiller Institute, με έδρα την Γερμανία, δήλωσε ότι είναι σίγουρη ότι το φόρουμ «θα διευρύνει το πνεύμα μιας ενιαίας ανθρωπότητας, η οποία θα ενωθεί απολαμβάνοντας τα οφέλη της κοινής ευημερίας και την αίσθηση ότι ανήκει πράγματι στο ένα ανθρώπινο είδος (σ.σ. Θυμηθείτε ΕΔΩ τι ακριβώς επιδιώκεται να γίνει με την άνοδο της Κίνας)».

Η Maya Majueran , διευθύντρια του Belt and Road Initiative Sri Lanka, ενός οργανισμού με έδρα τη Σρι Λάνκα που ειδικεύεται στη συνεργασία BRI, από την πλευρά της, είπε στην εφημερίδα ότι το BRF «δεν είναι απλώς ένα φόρουμ». «Είναι ένας τρόπος να παρουσιαστούν απίστευτες ιστορίες επιτυχίας που έχουν αποφέρει απτά οφέλη για τις συμμετέχουσες χώρες, όπως αυξημένες επενδύσεις, βελτιωμένο εμπόριο, δημιουργία θέσεων εργασίας, ανακούφιση από την φτώχεια και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων τα τελευταία 10 χρόνια», επεσήμανε η Majueran.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις