Αυτό το νησί δεν μοιάζει με τα άλλα… Θες ότι δεν έχει όνομα, θες η ξεχωριστή τοποθεσία του, θες η αγνή ομορφιά και πλούσια ιστορία του; Ισως κάτι απ’ αυτά, ίσως και όλα αυτά μαζί, και ακόμη περισσότερα, κάνουν το Νησί των Ιωαννίνων να ξεχωρίζει.
Το αποκαλούν «Νησί των Ιωαννίνων», ή «νησάκι των Ιωαννίνων» ή «νησί της λίμνης» αλλά και «Νησί της Κυρά Φροσύνης»! Ξεπροβάλλει σαν μία μικρή πευκόφυτη όαση στη βορειοδυτική πλευρά της λίμνης Παμβώτιδας και σας προσκαλεί, να πάρετε το καραβάκι και να το εξερευνήσετε.
Να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια του, να δείτε από κοντά τις περιποιημένες γειτονιές του με τους πανέμορφους κήπους και τις παραδοσιακές κατοικίες και να θαυμάσετε τα εκθέματα της παραδοσιακής γιαννιώτικης λαϊκής τέχνης.
Αν και μικρό, αυτό το Νησί δεν παύει να μας εκπλήσσει. Παρότι έχει μήκος μόλις 1025 μέτρα και πλάτος 500μ. και καλύπτει επιφάνεια 343 στρεμμάτων (υψόμετρο 528μ.), έχει να επιδείξει ενδιαφέροντα αξιοθέατα που συνδέονται άμεσα με την ιστορία του τόπου.
Στη λιλιπούτεια ενδοχώρα και στις ακτές του, θα ανακαλύψετε χτισμένα σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο, επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια, τα οποία σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία αιώνων, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Αγιον Ορος και τα Μετέωρα.
Φυσικά, το Νησί των Ιωαννίνων είναι γνωστό και άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή και το θάνατο του Αλή Πασά, αλλά και την Κυρά Φροσύνη, την οποία αποφάσισε να την εκτελέσει μαζί με άλλες 17 συντοπίτισσές της δια πνιγμού στη λίμνη των Ιωαννίνων.
Νησί Ιωαννίνων: Για “ψαγμένους” ταξιδιώτες που λατρεύουν τη φύση και την ιστορία – Οι πρωτιές του
Αν και μικρό, το Νησάκι των Ιωαννίνων έχει πολλές ιδιαιτερότητες και πρωτιές που το κάνουν αναμφισβήτητα να ξεχωρίζει και να αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για κάθε «ψαγμένο» ταξιδιώτη. Αρχικά, αποτελεί το μοναδικό νησί στον κόσμο που δεν έχει όνομα. Παράλληλα, είναι ένα από τα ελάχιστα λιμναία νησιά σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, που κατοικούνται μέχρι και σήμερα, και ένα από τα δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα, μαζί με τον Αγιο Αχίλλειο στη Μικρή Πρέσπα.
Ο οικισμός του βρίσκεται στη βορειανατολική άκρη του νησιού, πολύ κοντά στο χωριό Αμφιθέα και έτσι δεν είναι ορατός από την πλευρά της πόλης των Ιωαννίνων. Ωστόσο απέχει μία ανάσα απ’ αυτήν, και χρειάζεται μόλις 10 λεπτά με το καραβάκι στα ήρεμα, συνήθως, νερά της λίμνης Παμβώτιδας, για να τον ανακαλύψετε.
Εχει ανακηρυχθεί επίσημα παραδοσιακός, καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας ευλαβικά την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο. Η δυτική του πλευρά είναι βαλτώδης ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι βραχώδες και δασωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του.
Από το 1926 είχε ξεχωριστή κοινότητα , ενώ σήμερα -σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (3852/2010 – 01/01/2011)- αποτελεί δημοτική ενότητα του Δήμου Ιωαννιτών. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη απογραφή, δηλαδή αυτήν του 2011, ανέρχεται σε 219 κάτοικους. Οι κάτοικοί του στο παρελθόν ήταν κατά κύριο λόγο ψαράδες. Σήμερα ασχολούνται με το ψάρεμα, αλλά έχουν στραφεί κυρίως στα τουριστικά επαγγέλματα.
Η βόλτα στη λίμνη με το καραβάκι, τα πλακόστρωτα σοκάκια και το Μουσείο του Αλή Πασά
Πάρτε το καραβάκι από την περιοχή του Μόλου στην πόλη των Ιωαννίνων και ετοιμαστείτε για μία υπέροχη βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα και το Νησάκι. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά, τακτά και διαρκούν μόλις 10 λεπτά.
Απολαύστε τη θέα προς τα Κάστρα, το Τζαμί Ασλάν Πασά αλλά και το Νησάκι που σιγά σιγά αποκαλύπτεται, τον αέρα της λίμνης και τα υπέροχα βουνά, που ορθώνονται τριγύρω της και καθρεπτίζονται στα νερά της.
Η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε στο γραφικό λιμανάκι θα σας αποζημιώσει για την επιλογή σας. Ομορφα ταβερνάκια, παραδοσιακοί καφενέδες, υπέροχα μαγαζάκια με κάθε λογής λιχουδιές, ξεχωριστά σουβενίρ, χαμογελαστοί άνθρωποι που σας καλωσορίζουν και ένας μικρός… κόσμος που σας περιμένει να τον εξερευνήσετε.
Μπροστά σας «ξεδιπλώνονται» τα πλακόστρωτα σοκάκια του που σας προσκαλούν να τα περπατήσετε, σε έναν τόπο χωρίς αυτοκίνητα, και σε μόλις 2 ώρες, να ανακαλύψετε κάθε μαγική γωνιά του, με τις ασβεστωμένες λουλουδάτες γειτονιές, τα υπέροχα τοπία ανάμεσα σε πεύκα, πλατάνια και κυπαρίσσια και τους ιστορικούς θησαυρούς.
Η βόλτα σας θα σας οδηγήσει στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, το οποίο περιλαμβάνει τη σπουδαία συλλογή του Φώτη Ραπακούση. Στεγάζεται σε κελιά της Μονής του Αγ. Παντελεήμονα. Σε ένα απ’ αυτά σκοτώθηκε από τους Τούρκους ο Αλή Πασάς το χειμώνα του 1822.
Στο κυρίως κτίριο εκτίθενται αντικείμενα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Αλή Πασά ενώ στο δεύτερο κτίριο ο επισκέπτης μπορεί να δει κειμήλια της επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων από την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
Οι επισκέπτες των αιθουσών του Μουσείου έρχονται σε άμεση επαφή με εκπληκτικά έργα τέχνης της γιαννιώτικης ασημουργίας, με κεραμικά του ελλαδικού χώρου, με παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου, με πίνακες ζωγραφικής και λιθογραφίες και βέβαια μπορούν να θαυμάσουν μια αναπαράσταση χειμωνιάτικου οντά σε γιαννιώτικο σπίτι.
Θα δείτε επίσης αναπαράσταση του πνιγμού της Κυρα Φροσύνης, σπήλαια όπου παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διάφορα αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος.
Στις προθήκες είναι τοποθετημένα μοναδικά ιστορικά κειμήλια, όπως το χρυσό καριοφίλι του Αλή Πασά (1804), το ασημένιο ξιφίδιο του Εθνικού Ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη(1813), η αυθεντική στολή της Κυρά Βασιλικής, το περίφημο τσιμπούκι του Αλή Πασά και άλλα. Ολόκληρη η συλλογή περιλαμβάνει 6.000 αντικείμενα.
Επισκεφθείτε τα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ και μετατρέψτε την απόδρασή σας στην πιο γλυκιά… ανάμνηση
20 μέτρα από την προβλήτα του νησιού θα συναντήσετε το κατάστημα με τα φημισμένα παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά του Κωνσταντίνου Θαυμαστού.
Οι άνθρωποί του, με βασική «συνταγή», την αγάπη για την παράδοση του τόπου τους, φροντίζουν να μας προσφέρουν διαλεχτά παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα με μεράκι και άριστα υλικά, για γεύσεις που θα μας μείνουν αξέχαστες.
Μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΛΩΣΤΑΡΙ, το οποίο θα το βρείτε στο Νησί μόνο σε αυτό το μαγαζί. Πρόκειται για μπακλαβά, που ξεχωρίζει για την σπιτική ηπειρωτική γεύση του και φτιάχνεται με ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΡΥΔΙ.
Στο κατάστημα θα βρείτε και άλλα παραδοσιακά γιαννιώτικα γλυκά, μεταξύ άλλων, σιροπιαστά και γλυκά του κουταλιού χωρίς συντηρητικά ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα χειροποίητα προϊόντα, όπως διάφορα λικέρ, με κράνα, κανέλα και άλλα καθώς επίσης και πεντανόστιμες χυλοπίτες, τραχανά, βότανα και άλλα.
Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού σας περιμένουν με ένα πλατύ χαμόγελο να σας υποδεχθούν και θα χαρούν να σας φιλέψουν γλυκές αναμνήσεις.
Extra Info: Νησί Ιωαννίνων, Τηλ.: 6932 240 555, Instagram: glyka_nhsi_ioanninon
Γευστικό διάλειμμα στην ΜΠΥΡΙΤΣΑ με τα καλύτερα σπιτικά burger και τις μοναδικές ποικιλίες μπύρας
Σε ένα από τα γραφικά σοκάκια του Νησιού των Ιωαννίνων, μόλις 100 μέτρα από την προβλήτα σας περιμένει ένα μαγαζί – έκπληξη.
Πρόκειται για ένα Art Street food, την Μπυρίτσα, που προσφέρει στους επισκέπτες της, εκτός από διάφορες ποικιλίες μπύρας, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά της, πεντανόστιμες γευστικές προτάσεις και καλή μουσική.
Εδώ θα γευτείτε τα πιο νόστιμα σπιτικά BURGER καθώς επίσης φρέσκα και επιλεγμένα ντόπια κρέατα σε κοντοσούβλι ή σε ψωμάκι, όπως σουβλάκι προβατίνας, γιαουρτλού και άλλα, λαχταριστούς τοπικούς μεζέδες και φρέσκες σαλάτες.
Στα παραδοσιακά τραπεζάκια της, που βρίσκονται πάνω στο πλακόστρωτο, θα απολαύσετε την όμορφη ατμόσφαιρα και το φιλόξενο περιβάλλον, μαζί με ΜΠΥΡΕΣ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΩΝ απ’ όλη την Ελλάδα! Το σίγουρο είναι πως δεν θα ξέρετε ποια να πρωτοδιαλέξετε!
Η Μπυρίτσα ξεχωρίζει και για τις υπέροχες μουσικές της και συγκεκριμένα τις… ροκιές της, ελληνικές και ξένες. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!
Extra Info: Νησί Ιωαννίνων, Τηλ.: 6948 831 783, Facebook: Μπυρίτσα, Instagram: mpyritsa_nisi.
Στάση στην ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΜΠΙΜΠΑΣΗ για εκλεκτά κρέατα και delicatessen προϊόντα
Μην φύγετε από την περιοχή των Ιωαννίνων, χωρίς να περάσετε από την κρεαταγορά Μπίμπαση meat and delicatessen, που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και να προμηθευτείτε ποιοτικά κρεατικά και επιλεγμένα delicatessen προϊόντα.
Με δραστηριότητα στον χώρο του κρέατος από το 1980 στην χονδρική πώληση, πλέον βρίσκεται στη δεύτερη γενιά, την Αναστασία, η οποία έχει επεκτείνει τη δραστηριότητα και στη λιανική πώληση.
Η κρεαταγορά Μπίμπαση διαθέτει εκλεκτή ποικιλία κρεάτων από επιλεγμένες ελληνικές φάρμες, premium επιλογές κρεάτων και ιδιαίτερες κοπές, ωρίμανσης και μη, με καταγωγή από τις καλύτερες φάρμες του κόσμου, αλλαντικά υψηλής ποιότητας καθώς και μια ευρεία γκάμα έτοιμων γευμάτων κρέατος που το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να τα μαγειρέψετε.
Στο κατάστημα θα βρείτε delicatessen προϊόντα, τυριά, κρασιά, ζυμαρικά, σάλτσες, καρυκεύματα και ό,τι άλλο μπορεί να συνοδεύσει αρμονικά το ποιοτικό κρέας.
Το προσωπικό είναι άριστα εκπαιδευμένο και βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας για να σας προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες γευσιγνωσίας, πάντα με την καλύτερη εξυπηρέτηση, γνώση του αντικειμένου και συμβουλές για τα προϊόντα, ενώ καθημερινά εξυπηρετούνται παραγγελίες πελατών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα με καθημερινές αποστολές.
Extra Info: 4ο χλμ Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, Τηλ.: 26510 02163, https://www.mpimpasi.gr/, e-mail: info@mpimpasi.gr,
Facebook: Κρεαταγορά Μπίμπαση – Premium Meat & Delicatessen, Instagram: kreatagora_mpimpasi.
Μαγευτικό φυσικό τοπίο και ιστορικά αξιοθέατα
Το Νησί των Ιωαννίνων ξεχωρίζει για τη μοναδική τοποθεσία του και το υπέροχο φυσικό του τοπίο. Βρίσκεται στα 520 μέτρα (μέγιστο υψόμετρο) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης και βρίσκεται στην “καρδιά” των βουνών της Ηπείρου, που στέκουν σαν ακλόνητοι φρουροί ολόγυρά του.
Κάντε το γύρο του, απολαύστε τη μοναδική του αύρα, τα τεράστια δέντρα και τα αγριολούλουδα και θαυμάστε τις εικόνες που… αναδύονται από τα νερά του. Οποια εποχή και αν το επισκεφθείτε, θα σας χαρίσει τα μοναδικά της χρώματα. Δίπλα σας, θα σας συντροφεύουν οι καστανοκέφαλες πάπιες και τα άλλα πουλιά του νερού.
Παράλληλα, μπορείτε να γνωρίσετε τις ιστορικές Μονές του. Οπως, τη Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρώπηνών ή Σπανού. Ο Ναός ανεγέρθη το 1292 από τον Μιχαήλ Φιλανθρωπινό, Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Είναι παγκόσμια γνωστός για τις μοναδικές αγιογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του.
Επίσης, τη Μονή Αγίου Νικολάου Ντίλιου ή Στρατηγοπούλου που οφείλει το πρώτο όνομά της στη Γιαννιώτικη οικογένεια Ντίλιου, που επισκεύασε τη Μονή και το δεύτερο στη μεγάλη Βυζαντινή οικογένεια Στρατηγοπούλου.
Τη Μονή Ελεούσης, που πήρε το όνομά της τον 16ο αιώνα από την θαυματουργή εικόνα του 15ου αιώνα, που βρίσκεται στο Νάρθηκα του Ναού, φερμένη από τη Μονή Αγίας Παρασκευής Ιωαννίνων το 1584 καθώς και τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, που περιστοιχίζεται από αιωνόβια πλατάνια και τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Δοκιμάστε σίγουρα τα ονομαστά γιαννιώτικα γλυκά που προσφέρουν μέλη του γυναικείου συνεταιρισμού ενδημικών προϊόντων, απολαύστε τον καφέ σας μαζί με ναργιλέ και γευτείτε στα παραδοσιακά ταβερνάκια του νησιού, τα φημισμένα βατραχοπόδαρα, φρέσκα χέλια ή πέστροφες συνοδευόμενα από τοπικό τσίπουρο. Φεύγοντας, από τα καταστήματα λαϊκής τέχνης, με προϊόντα κατασκευασμένα στο χέρι από ντόπιους τεχνίτες, μπορείτε να πάρετε μοναδικά χειροποίητα σουβενίρ.
Η ιστορία του – Οι Μανιάτες, η Μοναστική Κοινότητα και ο Αλή Πασάς
Οι ιστορικές αναφορές για το νησί ξεκινούν τον 13ο αιώνα όταν ιδρύθηκαν τα πρώτα μοναστήρια. Το πρώτο μοναστήρι που ιδρύθηκε στο νησί ήταν η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και το καθολικό της κτίστηκε το 1292 όπως αναφέρεται σε επιγραφή στην είσοδο του ναού. Κτήτορας της μονής αναφέρεται ο Μιχαήλ Φιλανθρωπινός που είχε διατελέσει και μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Την ίδια περίπου περίοδο ιδρύθηκε και η Μονή Αγίου Νικολάου Ντίλιου (ή Στρατηγόπουλου) που ιδρύθηκε από την Βυζαντινή οικογένεια των Στρατηγόπουλων. Τον 16ο αιώνα η μοναστική κοινότητα στο νησί άκμασε με αποτέλεσμα να ιδρυθούν άλλες δύο μονές. Η Μονή του Αγίου Νικολάου Μεθοδίου που μετονομάστηκε αργότερα σε Αγία Ελεούσα και η Μονή Προδρόμου, ενώ τον επόμενο αιώνα ιδρύθηκαν άλλες τρεις μονές: Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και η Μονή Προφήτη Ηλία χτισμένη στην κορυφή του νησιού.
Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι προερχόμενοι από την Μάνη, εγκαταστάθηκαν τον 17ο αιώνα.
Οι περισσότερες μονές κτίστηκαν με χορηγίες σημαντικών βυζαντινών οικογενειών. Εξαιρετικές είναι οι τοιχογραφίες της μεταβυζαντινής περιόδου που σώζονται στην Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών, όπου παρουσιάζονται ολόσωμες τοιχογραφίες των επτά φιλοσόφων της αρχαιότητας: των Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Θουκυδίδη, Σόλωνα, Πλούταρχου, Χείλωνα, και του Απολλώνιου.
Το νησί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αλή Πασά. Την εποχή του το νησί παράκμασε λόγω της μεγάλης φορολογίας που επιβλήθηκε στου κατοίκους και τα μοναστήρια σχεδόν εγκαταλείφτηκαν. Το 1820 ο Αλή ήρθε σε ρήξη με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ με αποτέλεσμα να σταλεί εναντίον του ο Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς που πολιόρκησε τα Ιωάννινα και βομβάρδισε το νησί με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες καταστροφές.
Τον Ιανουάριο του 1822 ο Αλή Πασάς και ενώ πλέον είχε νικηθεί, κατέφυγε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε στις 17 ή 25 Ιανουαρίου. Στο κελί της μονής σώζονται ακόμη οι τρύπες από τις σφαίρες ενώ σήμερα εκεί βρίσκεται το μουσείο του Αλή Πασά.
Το 1872 λειτούργησε στην Μονή Ελεούσας (πρώην Μονή του Αγίου Νικολάου Μεθοδίου) ιερατική σχολή που έκλεισε το 1922.
Πηγή ιστορικών στοιχείων: nisi-ioanninon.gr, Wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου