Με τον Νοέμβριο να αναδεικνύεται σε «μήνα πλειστηριασμών» για την Εφορία, δεδομένου του προγραμματισμού που έχει γίνει, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «γκαζώνει» και σε… άλλα επίπεδα: Άλλωστε, τα «όπλα» των Αρχών για να «τσιτώσουν» όσους χρωστούν στο Δημόσιο δεν εξαντλούνται στα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί». Ακολουθώντας πολύ συγκεκριμένα βήματα οι υπηρεσίες ξεκινούν από ένα απλό τηλεφώνημα και φτάνουν σε απροειδοποίητες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όπως φυσικά και στους πλειστηριασμούς.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η ΑΑΔΕ ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα κλιμακώνοντας τις ενέργειές της έως ότου φτάσει στην κατάσχεση και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό: Αρχικά υπάρχει μια ηλεκτρονική ειδοποίηση ή τηλεφώνημα, πριν προχωρήσει σε κατάσταση τραπεζικού λογαριασμού.
«Κινδυνεύουν» με κατασχέσεις περισσότεροι από 500.000 οφειλέτες
Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί πως η κατάσχεση καταθέσεων μπορεί να γίνει και χωρίς προειδοποίηση κάτι για το οποίο άλλωστε έχει αποφανθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή την στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν σε «κλοιό» αναγκαστικών μέτρων είσπραξης επί κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων σχεδόν 541.864 οφειλέτες, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ. Σε περισσότερους από 1,4 εκατ. οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Τα βήματα που ακολουθούν οι ελεγκτικές αρχές σε αυτές τις περιπτώσεις καθορίζονται από ένα Εγχειρίδιο -κάτι σαν «Βίβλο» αναγκαστικών μέτρων είσπραξης- που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ.
Τα βήματα που ακολουθεί η Εφορία μέχρι την κατάσχεση λογαριασμών
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Διαδικασιών της ΑΑΔΕ για το 2023, τα «βήματα» που ακολουθούν οι φορο-ελεγκτές πριν από την κατάσχεση είναι τα ακόλουθα:
- Επιλογή οφειλέτη: Ο οφειλέτης, στον οποίο θα επιβληθεί η κατάσχεση, επιλέγεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας φορολογικής υπηρεσίας, κατόπιν προτεραιοποίησης των υποθέσεων, με κριτήρια το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, τη φορολογική συμπεριφορά, τη διακοπή της παραγραφής κ.λπ. ή με κριτήρια που τίθενται από τη διοίκηση (όπως, ενδεικτικά, διασταυρώσεις οφειλετών κ.λπ.).
- Εντοπισμός απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων: Η αρμόδια φορολογική υπηρεσία, πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών, κυρίως, απαιτήσεων του οφειλέτη από τρίτους (μισθών από εργοδότες, συντάξεων από ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων από μισθωτές, λοιπών απαιτήσεων από τρίτους κ.λπ.). Στόχος της έρευνας είναι η επιβολή κατάσχεσης του ποσού που ο τρίτος (ο εργοδότης, το ασφαλιστικό ταμείο, ο μισθωτής κ.λπ.) πρόκειται να αποδώσει στον οφειλέτη του Δημοσίου. Η κατάσχεση επιδιώκεται να επιβληθεί πριν αποδοθεί το ποσό στον οφειλέτη του Δημοσίου, δηλαδή όταν αυτό βρίσκεται ακόμη στα χέρια του τρίτου (του εργοδότη, του ταμείου, του μισθωτή κ.λπ.).
- Κατάσχεση καταθέσεων: Σε περίπτωση ύπαρξης υπολοίπου καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη η κατάσχεση επιδιώκεται να επιβληθεί με την αποστολή ηλεκτρονικού κατασχετηρίου στην τράπεζα και έχει ως στόχο τη δέσμευση ποσού από το υπόλοιπο του καταθετικού λογαριασμού του οφειλέτη, προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο. Η έρευνα για τον εντοπισμό απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων διενεργείται με αναζήτηση πληροφοριών μέσω του Συστήματος Φορολογίας TAXIS, του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών ή μέσω άλλων πηγών πληροφόρησης.
- Δημιουργία κατασχετηρίου: Δημιουργείται από το σύστημα TAXIS κατασχετήριο στα χέρια τρίτων ή στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, ως τρίτων.
Το κατασχετήριο δημιουργείται:
- Με την εισαγωγή: των στοιχείων του οφειλέτη ή των οφειλετών, αν πρόκειται για μαζικό κατασχετήριο στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, των στοιχείων του τρίτου, των ληξιπρόθεσμων ατομικών οφειλών και των χρεών συνυποχρέωσης ή συνυπευθυνότητας του οφειλέτη στον πίνακα χρεών, με ιδιαίτερη προσοχή στο ποσοστό συνυπευθυνότητας.
- Με την αποθήκευση και απόδοση αριθμού ειδικού βιβλίου κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου