Η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Κασσελάκη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς το κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς (όπως επίσης και παλαιό κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), είχε περάσει πολλές φορές την «κόκκινη γραμμή» με χαρακτηρισμούς που ήταν το λιγότερο απαξιωτικοί.
Ο Σ.Κασσελάκης θα μπορούσε να είχε προβεί σε αυτή την ενέργεια πολύ νωρίτερα, αλλά το σίγουρο είναι πως αν δεν το έπραττε τώρα θα έστελνε μήνυμα αδυναμίας και σε άλλους «αντιφρονούντες» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, η πολιτική ιστορία της Ελλάδας δείχνει πως οι ηγέτες αναδεικνύονται μέσω των διαγραφών.
Όσοι κυβέρνησαν στο παρελθόν την χώρα είχαν προχωρήσει σε διαγραφές στελεχών ενίοτε μάλιστα και κορυφαίων.
• Πριν συμπληρώσει 12 μήνες στην προεδρία της Ν.Δ., λόγω έντονης εσωκομματικής αμφισβήτησης, ο Κώστας Καραμανλής, ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας, διαγράφει έξι στελέχη και θέτει όχι εκτός αλλά «υπεράνω κόμματος» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με αφορμή νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.
Στις 3 Φεβρουαρίου 1998 παραπέμπονται στο Πειθαρχικό και διαγράφονται οι Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Β. Κοντογιαννόπουλος και, για ένα έτος, οι Α. Παπαληγούρας, Π. Τατούλης και Ν. Κάκκαλος.
Τότε μάλιστα ο Κ.Καραμανλής ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως είναι και τώρα ο Σ.Κασσελάκης.
• «Διαγραφές» είχε κάνει και ο Α.Τσίπρας ως πρωθυπουργός το 2015 όταν και οδήγησε στην έξοδο από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μία σειρά κορυφαίων στελεχών-υπουργών όπως ο Γ.Βαρουφάκης, ο Δ.Στρατούλης, ο Π.Λαφαζάνης και η Ζ.Κωνσταντοπούλου η οποία τότε ήταν η πρόεδρος της Βουλής!
Για την ακρίβεια τους αντικατέστησε (πλην της Κωνσταντοπούλου) εν μέσω καλοκαιριού και τους ανάγκασε να αποχωρήσουν και να κατέβουν με δικό τους κόμμα όταν προκήρυξε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015.
Συνολικά αποχώρησαν από το κόμμα του τότε 21 βουλευτές επειδή διαφωνούσαν με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, όμως συνέχισε χωρίς αυτούς και κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη ευκολία.
Είναι απαραίτητο ένας πολιτικός ηγέτης να διαγράψει όσους δεν υπακούν στην πολιτική γραμμή που θέλει να ακολουθήσει το κόμμα του.
Εάν δεν το κάνει είναι επιζήμιο και γι’ αυτόν και για το κόμμα.
Αυτή τη στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του μία πρόκληση:
Θέλει να «καθαρίσει» ενόψει του συνεδρίου, όλα τα «βαρίδια» του κόμματος, τα οποία έχουν και μία ιδιαιτερότητα η οποία είναι ότι σαν αριθμός στελεχών είναι μεγάλος αλλά η απήχηση τους στην κοινωνία είναι πάρα πολύ μικρή.
Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για αριστερούς πολιτικού σχεδιασμούς παλαιού τύπου, θέλει λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες που συνήθως δεν ακούγονται από τέτοιους χώρους.
Συνεπώς, ο Στέφανος Κασσελάκης, μόνο να κερδίσει μπορεί από μία τέτοια «εκκαθάριση», καθώς μετά θα μπορεί ελεύθερα να συνεργαστεί και με το ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Η περίπτωση Κασσελάκη, είναι ειδική περίπτωση, λόγω των χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν πριν κάποια πολύ λίγα χρόνια κάποιος έλεγε ότι θα διαγράψει ο πρόεδρος ενός κόμματος κορυφαία στελέχη ενώ βρίσκονταν στις ΗΠΑ για να παντρευτεί τον σύντροφο του θα ακούγονταν ως κακόγουστο πολιτικό ανέκδοτο κάτι που τώρα γίνεται πραγματικότητα και δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν.
Κάτι απόλυτα λογικό με δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί μία εντελώς νέα κατάσταση και πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, θα πρέπει να έχει «μπολιάσει» με την πολιτική του «φιλοσοφία» το κόμμα και να έχει υπάρξει μία νέα πολιτική πλατφόρμα, επάνω στην οποία θα κινηθεί το συνέδριο, κάτι που χρειάζεται χρόνο για να γίνει.
Αυτό για να γίνει το κόμμα θα πρέπει να είναι όπως αυτός το θέλει να είναι και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχει εσωκομματικός πόλεμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου