Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Mε ρυθμό PEKOP καταλήγουν άστεγοι οι περισσότεροι Αμερικανοί


 Άστεγοι: Οι ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση ρεκόρ στους άστεγους φέτος καθώς η πανδημία της Covid-19 εξασθενεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal που χρησιμοποίησε δεδομένα από όλη τη χώρα.

Τα στοιχεία μέχρι στιγμής φέτος δείχνουν μία αύξηση κατά περίπου 11% σε σχέση με το 2022, ένα απότομο άλμα που αντιπροσωπεύει μακράν τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε να καταγρέφει συγκρίσιμους αριθμούς αστέγων το 2007.

Η επόμενη υψηλότερη αύξηση ήταν ένα άλμα 2,7% το 2019, εξαιρουμένης της τεχνητά υψηλής αύξησης πέρυσι που προκλήθηκε από τις διακοπές της καταμέτρησης των αστέγων λόγω της covid-19.

Η φετινή άνοδος αντανακλά μια σειρά από πιέσεις που δέχονται οι ΗΠΑ, όπως το αυξανόμενο κόστος στέγασης, η έλλειψη προσιτών ενοικιαζόμενων χώρων και η συνεχιζόμενη κρίση οπιοειδών στη χώρα, σύμφωνα με αναφορές από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κυβερνητικές υπηρεσίες που καταμετρούν τους άστεγους.

Πώς συγκέντρωσαν τους αριθμούς αστέγων στις ΗΠΑ

Η εφημερίδα εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα από περισσότερες από 300 οργανώσεις και υπηρεσίες που μετρούν άστεγους σε περιοχές από πόλεις έως ολόκληρες πολιτείες.

Αυτές οι οντότητες περιλαμβάνουν υπηρεσίες που παρέχονται στους οκτώ από τους εννέα άστεγους που καταμετρήθηκαν πέρυσι.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περισσότερους από 577.000 άστεγους. Οι υπόλοιποι οργανισμοί και υπηρεσίες, που παρέχουν επίσης υπηρεσίες φροντίδας, αρνήθηκαν να παράσχουν συγκεκριμένους αριθμούς, δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα ή δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μαζί τους.

Αυτοί είναι προκαταρκτικοί αριθμοί και μια τελική εκτίμηση -που αφορά έστω και μία νύχτα στο δρόμο για κάποιον άστεγο στις ΗΠΑ- αναμένεται αργότερα φέτος από το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης.

Οι αριθμοί προέρχονται από τις λεγόμενες μετρήσεις σημείου/χρόνου που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους και οι εκκρεμείς αναφορές και η αξιολόγηση του Υπουργείου θα μπορούσαν να αλλάξουν την τελική ποσοστιαία μεταβολή όσον αφορά συνολικά το έτος.

Οι μετρήσεις σημείου-χρόνου θεωρούνται ευρέως ως υπομέτρηση του πραγματικού προβλήματος. Οι ετήσιες μετρήσεις μπορούν να επηρεαστούν από παράγοντες όπως ο καιρός και ο αριθμός των εθελοντών που πραγματοποιούν τις καταγραφές. Ωστόσο, το Υπουργείο θεωρεί αυτούς τους αριθμούς ζωτικής σημασίας εργαλείο για τη μέτρηση του πληθυσμού των αστέγων και την κατανομή των πόρων. Σε ορισμένα μέρη, οι αυξήσεις αντικατοπτρίζουν πράγματι το τεράστιο πρόβλημα με τους άστεγους, το οποίο έχει γίνει πιο ορατό και εξαιτίας των προβλημάτων στην καταμέτρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το υψηλό κόστος στέγασης, το οποίο έχει πλέον βαρύτερο τίμημα μετά την κατάργηση των δαπανών ανακούφισης της εποχής της πανδημίας και πολιτικών όπως το μορατόριουμ στις εξώσεις, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των αστέγων.

«Τα κονδύλια για την ανακούφιση εξαιτίας της Covid παρείχαν ένα απόθεμα ασφαλείας», είπε ο Donald Whitehead Jr., εκτελεστικός διευθυντής στον Εθνικό Συνασπισμό για τους Αστέγους, μια ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των αστέγων. «Βλέπουμε τι συμβαίνει όταν αυτοί οι κρατικοί πόροι δεν είναι διαθέσιμοι».

Στοιχεία από το «Εργαστήριο Εξώσεων», μια ερευνητική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Πρίνστον που παρακολουθεί τις αρχειοθετήσεις υποθέσεων έξωσης σε περισσότερες από 30 πόλεις, δείχνουν ότι στις περισσότερες από αυτές οι φετινές αιτήσεις για εξώσεις είναι περισσότερες φέτος, τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου, από ό,τι έδειχνε ο μέσος όρος πριν από την πανδημία.

Το Διυπηρεσιακό Συμβούλιο των ΗΠΑ για τους αστέγους, η ομοσπονδιακή υπηρεσία, επεσήμανε, ωστόσο, ότι η αύξηση στον αριθμό των αστέγων οφείλεται και στην αυξανόμενη καταμέτρηση τους ώστε να γίνονται περισσότεροι αποδέκτες των κρατικών βοηθημάτων.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία ανέφερε ότι οι αριθμοί για το 2023 δεν αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες προσπάθειες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Biden για την καταπολέμηση του φαινομένου, όπως η χορήγηση περισσότερων από 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε νέα κουπόνια και επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

Το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο ανέβαλε να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας, δεν έχει δημοσιεύσει την έκθεσή της από μετρήσεις που έγιναν στις αρχές του 2023. Ωστόσο, η εφημερίδα έχει εξετάσει προκαταρκτικούς αριθμούς από τις περισσότερες από τις περίπου 400 μονάδες διαρκούς φροντίδας, που περιλαμβάνουν από περιοχές μετρό με τεράστιους πληθυσμούς αστέγων όπως το Λος Άντζελες έως αγροτικές περιοχές και το νησιωτικό έδαφος του Γκουάμ.

Number of Homeless Americans Rises at Record Rate: WSJ

«Αρχίζουμε να νιώθουμε την πλήρη οικονομική επίπτωση της εποχής της Covid-19», δήλωσε ο Jamie Rife, εκτελεστικός διευθυντής της Metro Denver Homeless Initiative, μίας τοπικής δομής φροντίδας. Το Ντένβερ ανέφερε αύξηση 32% στον αριθμό των αστέγων στη φετινή καταμέτρηση, η οποία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Ιούνιο, με βάση δεδομένα εκείνης της περιόδου από περιοχές που αντιπροσώπευαν περίπου το 43% του πληθυσμού των αστέγων του προηγούμενου έτους, ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμα υψηλότεροι στις ΗΠΑ. Έκτοτε έχουν έρθει αναφορές από πολλά περισσότερα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κομητείας του Λος Άντζελες η οποία ανέφερε αύξηση σχεδόν 10%.

Για συγκεκριμένες περιοχές όπως το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο, που δεν πραγματοποίησαν μετρήσεις φέτος, η έρευνα ακολούθησε τη μεθοδολογία του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας τους αριθμούς αστέγων του προηγούμενου έτους.

Ορισμένα μέρη, ιδιαίτερα η Νέα Υόρκη, λένε ότι η εισροή μεταναστών έχει επίσης διογκώσει τον αριθμό των αστέγων. Η πόλη, όπου οι δικαστικές αποφάσεις έχουν θεσπίσει το δικαίωμα της στέγασης, ανέφερε πρόσφατα περίπου 82.700 άτομα στο σύστημα καταγραφής των δομών της.

Στη Μασαχουσέτη, η Κυβερνήτης Maura Healey, των Δημοκρατικών, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτόν τον μήνα λόγω του αυξανόμενου αριθμού οικογενειών μεταναστών που χρειάζονται καταφύγιο και υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη πολιτεία έχει έναν νόμο που απαιτεί την υποχρεωτική στέγαση οικογενειών χωρίς στέγη.

On the frontline of homelessness | The Apopka Voice

Η ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης είδε επίσης τον αριθμό των αστέγων να αυξάνεται σχεδόν κατά 15%, κάτι που έδειξε την αντιστροφή των προσφάτως βελτιωμένων δεικτών.

Στην αύξηση συνέβαλαν μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων ενοικίων και των ζημιών από τον τυφώνα Ida το 2021, δήλωσε η Martha Kegel, η οποία ηγείται της τοπικής υπηρεσίας. «Είναι ακόμη πιο απογοητευτικά τα νέα στοιχεία γιατί σημειώσαμε τεράστια πρόοδο στη μείωση των αστέγων κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας», πρόσθεσε η Kegel.

How many homeless people have to live on the streets in the USA? - Karamandan.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις