Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Ισραήλ: Μήνυμα του IDF Προς τους αμάχους - Μετακινηθείτε νότια, προχωράμε στην επόμενη φάση του πολέμου


Ισραήλ: Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τον ΟΗΕ και εισηγείται ανθρωπιστική εκεχειρία απορρίφθηκε από το Ισραήλ που έκανε μάλιστα λόγο για «ημέρα ντροπής».

Το Ισραήλ απέσυρε τους διπλωμάτες του από την Τουρκία μετά από τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θέλουν να «αυξήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα» της προειδοποίησής τους προς τους αμάχους στη Γάζα να μετακινηθούν σε περιοχές νότια καθώς επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου.

«Οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα, θα πρέπει προσωρινά να μετακινηθούν νότια της Γάζας σε μια ασφαλέστερη περιοχή», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του IDF το πρωί της Κυριακής (29/10).

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς επιχειρούν μέσα και κάτω από πολιτικά κτίρια, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων», αναφέρει η λεζάντα στο βίντεο του IDF, με τον εκπρόσωπο Τύπου να τονίζει πως θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση του πολέμου από αέρος, εδάφους και θαλάσσης.

Τη Δευτέρα «οι ανθρωπιστικές προσπάθειες προς τη Γάζα, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επεκταθούν», υποστήριξε ο Χαγκάρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου αποκαθίστανται σε μεγάλο μέρος της επικράτειας με σκοπό όσοι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας να λάβουν την πιο πρόσφατη κλήση από τον Ισραηλινό Στρατό για εκκένωση. Άγνωστο για την ώρα παραμένει πως θα προειδοποιηθούν οι αραβόφωνοι κάτοικοι της Γάζας.

Χαμάς: Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες για «μερική» συμφωνία για τους ομήρους

Η Χαμάς ήταν έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για τους ομήρους που κρατά, όμως το Ισραήλ «κωλυσιεργούσε», υποστήριξε εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο Άμπου Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέφερε επίσης σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους μόνο εάν το Ισραήλ αποφυλακίσει τους Παλαιστίνιους κρατουμένους.

«Το τίμημα που θα πληρώσουν για τον μεγάλο αριθμό των ομήρων του εχθρού που είναι στα χέρια μας είναι να αδειάσουν τις φυλακές από όλους τους (Παλαιστίνιους) κρατούμενους» ανέφερε σε αυτό το μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χαμάς, το κανάλι Αλ Ακσά.

Η Χαμάς θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες για μια «μερική» συμφωνία για τους ομήρους, πρόσθεσε.

Ισραήλ: Και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο κινείται στη Μεσόγειο

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D Eisenhower μετακινήθηκε από τα Στενά του Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Το USS Gerald R Ford Carrier Strike Group βρίσκεται ήδη στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων, σε περίπτωση που επεκταθεί η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς και τις υπόλοιπες οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επεκτείνουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή εν μέσω μιας σειράς επιθέσεων κατά αμερικανικού προσωπικού σε βάσεις στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε δύο εγκαταστάσεις στη Συρία, οι οποίες, όπως είπε, χρησιμοποιούνταν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς».

Ισραήλ: Ρωσία κατά ΗΠΑ για το βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τους αμάχους σε Ισραήλ και Γάζα

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις ΗΠΑ διότι άσκησαν βέτο στα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υπέβαλε και καλούσαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Είναι ξεκάθαρο πως η προσέγγιση αυτή είναι καταστροφική», δήλωσε στο λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA χθες Σάββατο. Πρόσθεσε ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, παρότι αναγνώρισε πως η τρέχουσα κατάσταση, με τον πόλεμο που ξέσπασε από την 7η Οκτωβρίου, δεν επιτρέπει να ξαναρχίσουν συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη λύσης δυο κρατών.

Για τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ απαιτούνται άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, πρωτοβουλίες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας για να σωθεί ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, η καταγγελία του αποκλεισμού της, η αποκατάσταση της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης και των παραδόσεων τροφίμων.

Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στην Τζενίν

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με το Wafa, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός ισραηλινών δυνάμεων εισέβαλε σε διάφορες γειτονιές της Τζενίν.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ισραηλινά οχήματα να έχουν χτυπηθεί από εκρηκτικό μηχανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις