Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Πρώτη μετεκλογική, πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO: ''Σαρώνει'' ο Μητσοτάκης! Τραβάει ή όχι ο Κασσελάκης;

 


''Θεωρείτε ότι ο Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη; Τι απαντούν οι πολίτες;...

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας ∆ημοκρατίας και αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ η Απογευματινή της Κυριακής σάς παρουσιάζει την πρώτη μετεκλογική, πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO. 

Τι απάντησαν οι ερωτηθέντες στην πρόθεση ψήφου

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 25 Ιουνίου, η χώρα χτυπήθηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα, που δοκίμασαν τις αντοχές της κυβέρνησης και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ενώ το άλλο μεγάλο πολιτικό γεγονός είναι η πρόσφατη εκλογή του κ. Κασσελάκη, ο οποίος εμφανίστηκε, επί της ουσίας, από το πουθενά και πέτυχε με μια στοχευμένη επικοινωνιακή καμπάνια αυτό που έναν μήνα πριν φάνταζε αδιανόητο: να γίνει ο διάδοχος του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: 37,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,4%

ΠΑΣΟΚ: 10%
ΚΚΕ: 6,3%
Σπαρτιάτες: 2,2%
Ελληνική Λύση: 4,3%
Νίκη: 2,3%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,7%
Αναποφάσιστοι 10,1%.

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης 


Την επίδραση αυτών των γεγονότων επιχείρησε να διερευνήσει αυτή η πρώτη δημοσκόπηση της τρέχουσας πολιτικής περιόδου, με τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα να είναι τα εξής:

Θετική η συνολική παρουσία. Το ποσοστό όσων αξιολογούν θετικά τη συνολική παρουσία της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη αυτούς τους πρώτους τρεις μήνες ανέρχεται στο 41,6%, ένα ποσοστό αντίστοιχο του εκλογικού ποσοστού του περασμένου Ιουνίου, με τη θετική αποτίμηση, ωστόσο, να είναι ιδιαιτέρως χαμηλή μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πλήγμα η διαχείριση καταστροφών. Εκεί όπου η κυβέρνηση καταγράφει αρνητικές επιδόσεις είναι στο ζήτημα της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών του προηγούμενου διαστήματος, όπου το 71,5% του συνόλου θεωρεί ανεπαρκείς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα το 77,4% πιστεύει ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να είχε ελέγξει πιο αποτελεσματικά τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οι αρνητικές κρίσεις είναι υψηλές (42,7%) και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.∆., γεγονός που καταδεικνύει τον χαμηλό βαθμό ετοιμότητας που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, καθώς και μια γενικευμένη αίσθηση αποσυντονισμού της συνολικής κρατικής λειτουργίας.

Αυστηρή αντιμετώπιση της κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται πλέον με μεγαλύτερη αυστηρότητα μπαίνοντας στη δεύτερη θητεία της, διαθέτει, ωστόσο, ακόμη το πολιτικό κεφάλαιο και σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο έτσι ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτό το κακό, ομολογουμένως, ξεκίνημα.

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

∆ημοφιλία Μητσοτάκη - Κασσελάκη. Στο άλλο μεγάλο ζήτημα της τρέχουσας περιόδου, που δεν είναι άλλο από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η υποδοχή που επιφυλάσσει η κοινή γνώμη είναι μάλλον χλιαρή και δεν φαίνεται να ακολουθεί τον μιντιακό ενθουσιασμό που προκάλεσε η υποψηφιότητά του. Συγκεκριμένα, το 31,6% αξιολογεί θετικά την εκλογή Κασσελάκη, έναντι 61,5% που διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις και στέκεται επικριτικά απέναντί του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ποσοστό 64% κρίνουν θετικά τον νέο αρχηγό έναντι 28,8% που τοποθετούνται αρνητικά.

Στον πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό του κ. Κασσελάκη είναι ακόμα μικρότερο, με 24%, σε μεγάλη απόσταση από το αντίστοιχο 50,5% του κ. Μητσοτάκη, που, παρά τις αστοχίες και τις παραλείψεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός με θετικό ισοζύγιο δημοτικότητας.

Απόσταση πολιτικών αρχηγών. Επιπλέον, στο βασικό διακύβευμα που ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έθεσε, ότι μπορεί, δηλαδή, να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, η απόσταση που τους χωρίζει είναι σε αυτό το σημείο πολύ μεγάλη, αφού το 32,1% συντάσσεται με τον ισχυρισμό του, έναντι 60,7% που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, τουλάχιστον προσώρας, μεταξύ των οποίων είναι και το 26,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε κρίση για τον κ. Κασσελάκη βασίζεται αυτήν τη στιγμή μόνο σε επίπεδο εικόνας, χωρίς να υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο, όπως επίσης είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον νέο πολιτικό αρχηγό, έτσι ώστε αυτός να βρει τον βηματισμό του στον νέο ρόλο που καλείται να υπηρετήσει. Οποιαδήποτε διαδικασία σύγκρισης είναι προφανώς πρώιμη, είναι όμως απαραίτητη η δημοσκοπική καταγραφή ως σημείο εκκίνησης του νέου αρχηγού στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις