Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Το σχέδιο του Ναυτικού για τις Βelharra: Αλλάζουν oι ισορροπίες στο Αιγαίο - Συνεργασία με τα Rafale

 


Με τις φρεγάτες Belharra το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά σε ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα. Από τις φρεγάτες τύπου S και MEKO των δεκαετιών 1970-1980, αποκτά την «ψηφιακή» φρεγάτα Belharra του 21ου αιώνα, που θα ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας σε συνδυασμό με τα νεοαποκτηθέντα υπερσύγχρονα τα μαχητικά Rafale και να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» σήμανε την έμπρακτη αλλαγή και ανανέωση του Στόλου, καθώς συγκεντρώνει τις καλύτερες ναυτικές τεχνολογίες σε μια συμπαγή πλατφόρμα. Η 4.550 τόνων Belharra είναι μια ισχυρή, πολλαπλών χρήσεων, καινοτόμα φρεγάτα με τους υψηλότερους βαθμούς αυτοματισμού και ελέγχου, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση όλων των απειλών.

Η φρεγάτα "ΚΙΜΩΝ" στα γαλλικά ναυπηγείαΥΠΕΘΑ

Οι κρίσιμες θέσεις

Oı τρεις φρεγάτες που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό σταδιακά έως το 2026, δημιουργούν μια ισχυρή ασπίδα προστασίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται να επιχειρούν σε τρία κομβικά σημεία.

Η πρώτη θα βρίσκεται στο Β. Αιγαίο, καλύπτοντας τα νησιά του βόρειο-ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και τη Θράκη. Η δεύτερη φρεγάτα θα βρίσκεται στο Κεντρικό ανάμεσα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η τρίτη Belharra θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Λιβυκό πέλαγος και θα κινείται ανάμεσα στο τρίγωνο Κρήτη, Καστελόριζο, Κύπρος.

Τα υπερσύγχρονα όπλα

Οι νέες φρεγάτες του Στόλου θα είναι εξοπλισμένες με state of the art συστήματα ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας.

Τα δύο πρώτα πλοία θα παραδοθούν σε γαλλική διαμόρφωση και αμέσως μετά την παράδοση του τρίτου πλοίου, που θα είναι σε ελληνική διαμόρφωση, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης των δύο πρώτων, ώστε να αποκτήσουν και αυτές τα ίδια οπλικά συστήματα. Η διαμόρφωση η οποία επέλεξε το Πολεμικό Ναυτικό, είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Οι Belharra εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ Sea-Fire, το οποίο τις κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον αντιαεροπορικό πόλεμο. Το υπερσύγχρονο ραντάρ θα μπορεί να «διαβάζει» έως και 800 στόχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο τελευταίας γενιάς Σύστημα Μάχης Setis, το οποίο θα αναλύει σχεδόν σε μηδενικό χρόνο τους εντοπισμένους στόχους και στη συνέχεια θα τους προτεραιοποιεί ξεκινώντας από τους πιο επικίνδυνους. Το ραντάρ Sea-Fire μάλιστα συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην τελευταία έκδοση τους.

Με τους Aster 30 και την εκτιμώμενη «ζώνη απαγόρευσης διαφυγής» (No-escape zone) που προσφέρουν, κάθε φρεγάτα Belharra κλείνει για τις εχθρικές αεροπορικές δυνάμεις εναέριο χώρο πάνω από την επιφάνεια έκτασης σχεδόν 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Δείτε παρακάτω το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό ναυτικό, απο αναχαίτιση στόχου με βλήμα Aster 30 που εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα αεράμυνας περιοχής Forbin, κλάσης Horizon:


Συνεπώς, μπορεί να αναλάβει και αποστολές αντιαεροπορικής άμυνας παράκτιων πόλεων, εγκαταστάσεων, ακόμα και νησιών, νησίδων του αρχιπελάγους. Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στα χρονικά, πολεμικά πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν προστασία απέναντι και σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Και τα τρία πλοία θα φέρουν το προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και το σύστημα εγγύς προστασίας RAM, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου. Σημειώνεται, ότι οι πρώτες δύο ελληνικές φρεγάτες δεν θα έχουν συστήματα RAM, με την Naval Group να επικαλείται ότι «αργούν οι παραδόσεις από τις κατασκευάστριες εταιρείες των οπλικών συστημάτων, καθώς δόθηκε αργά η παραγγελία τους». Πληροφορίες του CNN αναφέρουν ότι μόλις φτάσουν τα δύο πρώτα πλοία στη Σαλαμίνα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης τους, για να τοποθετηθούν τα επιπλέον κελιά των Aster 30-ώστε από 16 να γίνουν 32-, αλλά και και να εγκατασταθεί το σύστημα RAM, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΝ.

Η φρεγάτα "ΚΙΜΩΝ" στα γαλλικά ναυπηγείαΥΠΕΘΑ

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4, το οποίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Rοmeo που θα παραλάβει το ελληνικό ναυτικό στα τέλη του 2023.

Για τα πλήγματα εναντίον πλοίων, οι Belharra φέρουν τους πυραύλους αέρος - εδάφους Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, τα οποία μπορούν ταυτόχρονα να πλήξουν και παράκτιους στόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόκτηση των φρεγατών, είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο: Διότι με το υπερσύγχρονο ραντάρ τους, τους αισθητήρες και τα συστήματα που διαθέτουν αυξάνουν συνολικά τις φίλιες δυνατότητες παρατήρησης, επιτήρησης, εντοπισμού, αναγνώρισης και εμπλοκής στόχων στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα προετοιμάζεται για έρευνες και δυνάμει γεωτρήσεις βορειοδυτικά, αλλά και νότια της Κρήτης και χρειάζεται ισχυρές μονάδες επιφανείας για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ερευνών.

Πηγές από το Ναυτικό αναφέρουν στο CNN «ότι με τις Belharra για πρώτη φορά αποκτάει δυνατότητα στην αεράμυνα περιοχής σε απόσταση περίπου 120 χλμ. Όμως, αυτό που κάνει τις νέες φρεγάτες να ξεχωρίζουν είναι το data center, δηλαδή η καρδιά και η ψυχή του πλοίου. Ο ιστός, οι επεξεργαστές και οι αισθητήρες. Αυτή είναι η πρωτοπορία του».

Η συνεργασία με τα Rafale

Πέρα από τις μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες, οι φρεγάτες Belharra θα είναι απολύτως συμβατές με τα μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μαχητικά Rafale έχουν το ίδιο σύστημα τακτικής ψηφιακής σύνδεσης δεδομένων με τις φρεγάτες Belharra, το Link 16, με τη χρήση του οποίου ενοποιείται το πεδίο μάχης και τόσο τα Rafale όσο και οι Belharra λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος.

Έτσι μπορούν να καταφέρουν συντριπτικό πλήγμα στις αεροπορικές δυνάμεις του αντιπάλου σε μεγάλες αποστάσεις, πριν καν αντιληφθεί ο αντίπαλος ότι έχει στοχοποιηθεί. Το Link 16 χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω ασφαλών τηλεπικοινωνιών. Σε αυτό το δίκτυο τηλεπικοινωνίας μετέχουν στρατιωτικά αεροσκάφη, πλοία και μονάδες εδάφους. Το σύστημα αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, και έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασης και τον συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Στόλος εκσυγχρονίζεται και στους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας υπερασπίζοντας τη ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από κάθε απειλή και παράλληλα διακρίνονται για τον άψογο επαγγελματισμό και τη ναυτοσύνη τους, θα δοθούν νέες δυνατότητες στην ανάληψη επιχειρήσεων, αλλά και κίνητρα για να παραμείνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις