Τα ελληνικής κατασκευής οχήματα UGV, θα μας δώσουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στοπ πεδίο της μάχης αποδεσμεύοντας ανθρώπινο προσωπικό, και ταυτόχρονα εκτελώντας επιθετικές επιχειρήσεις και αφορούν έναν τομέα που η ελληνική βιομηχανία μπορεί να “ σηκώσει στους ώμους της
Πρόπλασμα μη επανδρωμένου χερσαίου οχήματος UGV στο ΚΕΤΑΚ του ΓΕΕΘΑ , εμφανίστηκε στο ΚΕΤΑΚ ( Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) μαζί με drones, περιπλανώμενων πυρομαχικών (Loitering Munitions) καθώς και ενός οχήματος, σύμφωνα με τον ειδικό κ. Άγγελο Χωριανόπουλο.
Πρόκειται για μη επανδρωμένα οχήματα που εκτελούν ποικίλες αποστολές που κυμαίνονται από άρση ναρκοπεδίου και φτάνουν σε επιθέσεις κατά προσωπικού με την τοποθέτηση αυτομάτων όπλων και συστήματος εκτόξευσης μικρών σε μέγεθος πυραύλων.
Τι θα σημάνει για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια εξοπλιστική κοσμογονία, μετά από χρόνια μαρασμού λόγω των οικονομικών μνημονίων.
Υπάρχει κοινή διαπίστωση είναι ότι στον τομέα των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, θαλάσσιων μέσων και χερσαίων συστημάτων, αντίστοιχα UAV, USV, UGV , η Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με την Τουρκία, κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, αφού οι πόλεμοι σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως σε Ουκρανία, έχουν ανάγει τα εν λόγω μη επανδρωμένα μέσα, σε αποφασιστικούς παράγοντες έκβασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Αναφορικά με τα UGV, η χώρα μας εξοπλιστικά βρίσκεται στα σπάργανα ακόμη, οπότε η εξέταση και προμήθεια ανάλογων συστημάτων από τρίτες χώρες, όπως αυτά που εκθέσαμε παραπάνω, καθίσταται επιτακτική, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι θα συνεισφέρουν πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία στον Ελληνικό στρατό, ο οποίος αριθμητικά υπολείπεται σημαντικά του τουρκικού.
Η αγορά UGV από τρίτες χώρες και η ένταξή τους σε Μηχανοκίνητους-Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Στρατού μας, θα διαμορφώσει νέες τακτικές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο κόστος αίματος σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και μεγιστοποίηση της φονικότητας έναντι του εχθρού.
Παραδείγματα μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων
To UGV THEMIS
Τα δύο άλλα εμφανιζόμενα ρομποτικά συστήματα βασίζονται στο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους πολλαπλών αποστολών THEMIS (UGV) που έχει ήδη παραδοθεί σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 8 μελών του ΝΑΤΟ και το οποίο έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια 12μηνης ανάπτυξης στο Μάλι κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Barkhane.
Το THEMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) Combat UGV (Unmanned Ground Vehicle) παρέχει υποστήριξη άμεσης βολής υψηλής ακρίβειας για μονάδες ελιγμών.
Με το διπλό πυροβόλο SCORPION Remotely Controlled Weapon Station (RCWS) της Saudi Advanced Technologies (Wahaj), προηγμένους αισθητήρες και σύστημα ελέγχου πυρός, επιτρέπει στις μονάδες να αξιολογούν και να εμπλέκουν τον εχθρό σε μέγιστες αποστάσεις, αυξάνοντας την προστασία και επιβίωση των φιλίων δυνάμεων.
Το THEMIS Combat UGV είναι ένα επίγειο οπλισμένο drone όχημα σχεδιασμένο κυρίως για στρατιωτικές εφαρμογές.
Το THEMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) Observe είναι κατασκευασμένο για αποστολές τακτικής αναγνώρισης.
Η ανοιχτή αρχιτεκτονική του οχήματος του δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών αποστολών. Το σύστημα περιλαμβάνει μια ποικιλία αισθητήρων για λειτουργίες ημέρας και νύχτας, ακουστικό ανιχνευτή πυροβολισμών, προστασία οθόνης καπνού και ραντάρ επιτήρησης εδάφους.
Το UGV Type-X
Το Type-X είναι οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 mm και φέρει εκτοξευτές περιπλανώμενων πυρομαχικών της Halcon's Hunter 2S.
Εκτός από την έκδοση μάχης, η Milrem Robotics αναπτύσσει επίσης άλλες παραλλαγές, όπως αντιαρματικά, αντιαεροπορικά, όλμους και ραντάρ για οχήματα φορτίου και ανάκτησης. Το Type-X είναι ένα συμπαγές όχημα με μήκος 6 μέτρα, ύψος 2,9 μέτρα και πλάτος 2,2 μέτρα.
Μπορεί δε να μεταφερθεί με αεροσκάφη C-130 Hercules. Με πλήρως φορτισμένη μπαταρία και γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου JP8, το Type-X έχει αυτονομία έως και 600 km. Η μπαταρία μπορεί επίσης να επαναφορτιστεί ενώ λειτουργεί ο κινητήρας ντίζελ.
Το Type-X ελέγχεται από τον χειριστή μέσα από την καμπίνα ενός ειδικού θωρακισμένου ή ιχνηλατούμενου οχήματος.
Τα οχήματα UGV, θα μας δώσουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στοπ πεδίο της μάχης αποδεσμεύοντας ανθρώπινο προσωπικό, και ταυτόχρονα εκτελώντας επιθετικές επιχειρήσεις.
Είναι ένας τομέας που η ελληνική βιομηχανία μπορεί να “ σηκώσει στους ώμους της”, και να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποία θα μπορούμε ακόμη και να εξάγουμε στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου