Κάθε φορά που ηχούν οι σειρήνες συναγερμού στο Βόρειο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ιαπωνίας, οι πολίτες, οι μητέρες με τα παιδάκια τους, οι δασκάλες με τα μωρά των παιδικών σταθμών, ξέρουν που θα κατευθυνθούν. Η Πολιτική Προστασία έχει φροντίσει με ασκήσεις και φυλλάδια, με μαθήματα στο σχολείο και οδηγίες στις επιχειρήσεις να στήσουν έναν μηχανισμό ώστε οι κάτοικοι να μπορούν με ασφάλεια και ταχύτητα να καταφύγουν σε ειδικές τοποθεσίες, πολεμικά καταφύγια, για να αποφύγουν την πυραυλική επίθεση της Βορείου Κορέας αν και όποτε αυτή εκδηλωθεί.
Στην Σουηδία υπάρχουν καταφύγια για καταστάσεις αυξημένου συναγερμού και πολέμου
Υφίστανται περίπου 65.000 καταφύγια στη Σουηδία με χώρο για περίπου επτά εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν τα καταφύγια πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο ή εάν η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού, πρέπει να είναι έτοιμα για χρήση εντός δύο ημερών.
Τα καταφύγια βρίσκονται σε διαφορετικούς τύπους κτηρίων, όπως κατοικίες και βιομηχανικά κτήρια. Θα πρέπει οι πολίτες να πάνε αμέσως σε ένα καταφύγιο ή σε άλλο προστατευμένο χώρο, εάν χτυπήσει συναγερμός αεροπορικής επιδρομής. Ο συναγερμός αποτελείται από σύντομες εκπομπές ήχου για ένα λεπτό.
Οι πολίτες μπορούν μέσω Διαδικτύου να εισέλθουν σε ενημερωτική ηλεκτρονική σελίδα και να πληροφορηθούν επακριβώς που βρίσκεται το πλησιέστερο στην κατοικία τους ή το γραφείο τους ή την εργασίας τους, καταφύγιο.
H ιστοσελίδα με το χάρτη ανεύρεσης του πλησιέστερου καταφυγίου σε περίπτωση πολέμου στη Σουηδία
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα εδώ
Στην Ελβετία η πολιτεία έχει δεσμευτεί ότι κάθε κάτοικος θα έχει έναν χώρο καταφυγίου εάν χρειαστεί. Η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων αριθμεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια χώρους σε 365.000 ιδιωτικά και δημόσια καταφύγια.
Τα καταφύγια αυτά συντηρούνται άψογα ιδιαίτερα μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Nicola Squillaci, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας και στρατιωτικών υποθέσεων της Γενεύης, είπε ότι τα καταφύγια σχεδιάστηκαν για να παρέχουν προστασία “, ειδικά σε περίπτωση βομβαρδισμού και πυρηνικής επίθεσης”
Παρακολουθήστε το σχετικό video:
Στην Ελλάδα η τοποθεσία καταφυγίων είναι…. απόρρητο μυστικό. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν που είναι αν υπάρχουν. Δεν γίνονται ειδικές ασκήσει πολιτικής προστασίας παρά μόνον μία φορά τον χρόνο όταν ηχούν, αν ηχούν και όπως ηχούν οι σειρήνες.
Ιδού πώς έχει η κατάσταση με τα «απόρρητα καταφύγια» στην χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας
Την ευθύνη για τους χώρους όπου θα μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες σε περίπτωση βομβαρδισμού ή άλλης απειλής που συνεπάγεται έκτακτη κατάσταση ασφαλείας έχει η Δ-ΠΣΕΑ. Πρόκειται για την Διεύθυνση Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης. Της υπηρεσίας αυτής προΐσταται Ταξίαρχος.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ στις οποίες απευθύνθηκε η «Ζούγκλα» προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα καταφύγια σε περίπτωση πολέμου στην Αθήνα και την Περιφέρεια, ανέφεραν πώς το «σχέδιο» είναι απόρρητο, όπως απόρρητες είναι οι τοποθεσίες, απόρρητη πληροφορία και ότι έχει να κάνει με την συντήρηση τους.
Καταφέραμε να πληροφορηθούμε πώς στην Ελλάδα υπάρχουν στρατιωτικά και πολιτικά καταφύγια. Για τα πολιτικά καταφύγια υπεύθυνοι για οργάνωση συντήρηση και λειτουργία είναι η Δ-ΠΣΕΑ που αναφέραμε παραπάνω, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Πέραν τούτων ουδέν. Κάποια πηγή ανέφερε πώς μεταξύ των τοποθεσιών συμπεριλαμβάνονται και σήραγγες του ΜΕΤΡΟ. Δηλαδή το αυτονόητο. Σε όλα τα μέρη του κόσμου το ΜΕΤΡΟ αποτελεί την πρώτη λύση μαζικής καταφυγής για προστασία, ήδη από τους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους.
Τι προβλέπει το απόρρητο σχέδιο
Στην Ελλάδα υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου το οποίο συντονίζει η Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Υπάρχουν τα στρατιωτικά καταφύγια για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα καταφύγια στα οποία θα κληθούν να πάνε οι πολίτες. Το σχέδιο είναι απόρρητο.
Σε όλα τα υπουργεία υπάρχει υπηρεσία Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης όπου προσωπικό συνδέεται με το συντονιστικό του ΓΕΕΘΑ και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πως πρέπει να πράξει.
Πηγές από την Υπηρεσία Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στη “Ζούγκλα” πως όποιος πολίτης θέλει να ενημερωθεί για το πού θα πάει, σε ποιο καταφύγιο σε περίπτωση πολέμου στη χώρα μας θα πρέπει να απευθυνθεί στο κατά τόπου αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει να μιλήσει με τον χειριστή θεμάτων πολιτικής άμυνας. Αυτός θα του εξηγήσει αναλυτικά ενώ μαζί του θα συζητήσει και το ενδεχόμενο να κληθεί σε εκπαίδευση ανάλογη. Οι χειριστές είναι αστυνομικοί.
«Η αποστολή της Διεύθυνσης Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης είναι να σώζει ζωές σε περίπτωση πολέμου, να σώσει τον άμαχο πληθυσμό και να εφαρμόζει το σχέδιο για την προστασία των πολιτών οδηγώντας τους σε συγκεκριμένα μέρη μεταξύ των οποίων και καταφύγια. Να κάνει αραίωση του πληθυσμού και να βγάλει τον κόσμο έξω σε περίπτωση βομβαρδισμών πόλεων και περιοχών», λέει ανώτατο στέλεχος της Υπηρεσίας.
Ανάλογα παραρτήματα έχουν η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πώς θα δράσουν σε περίπτωση που η χώρα μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πολέμου. Όλες οι υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενοι συνδέονται μεταξύ τους ενώ συμμετέχουν σε ασκήσεις ανάλογες.
«Οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις αυτές οι οποίες γίνονται για να είναι ενήμεροι», προσθέτει το ανώτατο στέλεχος.
Πληροφορίες της «Ζούγκλας» αναφέρουν πως καταφύγια και συγκεκριμένοι χώροι υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας. Κάποιους από αυτούς τους χώρους και τα καταφύγια έχουν αναλάβει και τα συντηρούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Το κάθε καταφύγιο είναι χρεωμένο σε φορέα που το ελέγχει. Ελέγχους κάνει και οι Πυροσβεστική Υπηρεσία για θέματα πυρόσβεσης.
Το απόρρητο αυτό σχέδιο της χώρας μας αξιολογείται συχνά από τα επιτελεία των υπηρεσιών που συμμετέχουν.
Οι Έλληνες προφανώς δεν γνωρίζουν πού είναι τα καταφύγιά τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκη. Μας λένε ότι στην πρωτεύουσα τουλάχιστον υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο καταφυγίων πού τα διαχειρίζεται η αρμόδια στρατιωτική διεύθυνση. Τι συνέβη άραγε στην Περιφέρεια και σε κάθε επαρχιακή πόλη; Υπάρχουν καταφύγια; Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει αμέσως προσανατολισμό και να ξεφύγει από αυτή την παρωχημένη προπολεμική τακτική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πού θα καταφύγουν σε περίπτωση πολέμου και πρέπει να εξοικειωθούν με την ιδέα όπως συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένο κράτος του κόσμου, πριν να είναι αργά.
Στα χέρια της «Ζούγκλας» έφθασε ωστόσο ένας χάρτης της Πολιτικής Προστασίας στον οποίο αποτυπώνονται τα σημεία όπου θα μπορούν να βρουν προστασία οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση… σεισμού. Μάλιστα. Και σε περίπτωση πολέμου, ερωτούνται οι αρμόδιοι.
Δείτε τον σχετικό χάρτη
Χώροι καταφυγής στην Θεσσαλονίκη σε περίπτωση σεισμού. Σε περίπτωση βομβαρδισμού;
Τα περί απορρήτου και εχεμύθειας, τα περί κατ’ ιδίαν πληροφόρησης των ενδιαφερομένων από αστυνομικούς στα Αστυνομικά Τμήματα είναι ανέκδοτα για να περνάμε την ώρα μας. Η Πολιτική Προστασία σε όλον τον κόσμο είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για την αφήνουμε στα χέρια κάποιων γραφειοκρατών και κάποιον ανωνύμων χαμηλόβαθμών οργάνων της τάξης.
Οι Έλληνες όπως αποδεικνύονται θα είναι για άλλη μία φορά εκτεθειμένοι λόγω ανοργανωσιάς και αδιαφορίας και όπως πάντα η επιβίωση τους θα εξαρτηθεί από την προσωπική οξυδέρκεια και την ατομική πρωτοβουλία του κάθε πολίτη. Μόνον που αυτό δεν είναι Πολιτική Προστασία.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου