Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Κεραμέως Η πρώτη χώρα που διαθέτει πλήρες πλαίσιο για τη διαχείριση και τη διαφάνεια των ΜΚΟ


 Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων Περιγραφή.

Για το ιστορικό του νομοσχεδίου για τη λειτουργία και τη διαφάνεια των ΜΚΟ έκανε ανάρτηση στο Facebook η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, καθώς η σχετική

νομοθεσία συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τη Ν. Κεραμέως, πριν από δέκα χρόνια, πριν εισέλθει στον πολιτικό στίβο, μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τον εθελοντισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες, μέλος της οποίας ήταν και η ίδια, είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά να δημιουργήσει ένα πλήρες πλαίσιο για τη διαχείριση και τη διαφάνεια των ΜΚΟ.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε τότε, ανεστάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Η συμβολή της αναφέρει:

Πριν από δέκα χρόνια, το 2013, μια ομάδα ανθρώπων και φορέων που ασχολούνται με τον εθελοντισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες εξέφρασε την ανάγκη για ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και τη διαφάνεια των ΜΚΟ (τώρα οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών – ΟΚΠ). Ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μου ζήτησε, αρχικά υπό τον υπουργό Γιάννη Μιχελάκη και αργότερα υπό τον υπουργό Αργύρη Ντινόπουλο, να συμμετάσχω σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του τότε γενικού γραμματέα Άγγελου Συρίγου, στην οποία συμμετείχαν επίσης νομικοί και άλλοι εκπρόσωποι οργανώσεων δημοσίου συμφέροντος.

Η επιτροπή συνέταξε ένα πλήρες σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ- η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε πλήρως την πρόταση αυτή. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις μεγάλες προσπάθειες του υπουργού Μάκη Μπορίδη, του τότε γενικού γραμματέα και νυν αναπληρωτή υπουργού Βιβή Χαραλαμπογιάννη και του συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέρη, εξήγαγε και εμπλούτισε την πρόταση και την έκανε νόμο του κράτους.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ως Υπουργός Εσωτερικών, είμαι σε θέση να κάνω πράξη αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Χθες, λοιπόν, εγκαινίασα μια πλατφόρμα για την καταγραφή και την υποβολή όλων των στοιχείων για την ίδρυση, την επιχειρησιακή οργάνωση και τη λειτουργία . Με αυτόν τον τρόπο, οι ΟΚΠ μπορούν να επωφεληθούν από φορολογικά πλεονεκτήματα και οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για οποιαδήποτε οργάνωση επιθυμούν.

Σίγουρα χρειάστηκε χρόνος, αλλά χάρη στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων και σε μια αλυσίδα πρωτοβουλιών, χθες η χώρα μας μπόρεσε να έχει για πρώτη φορά ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας για τις ΟΚΠ. Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά που είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω έναν κύκλο προσπαθειών 10 ετών από τόσους πολλούς ανθρώπους, με σπουδαία αποτελέσματα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου με αλλαγές για τις ΜΚΟ.

Τι είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών; Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚΠ) είναι μη κρατικές, μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ιδρύονται στην Ελλάδα και λειτουργούν με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μέχρι πρόσφατα, οι ΟΚΠ ήταν συνήθως γνωστές ως μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες εργάζονται για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η κοινωνική αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής ανθρωπιστική συνεργασία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Τι είναι η Δημόσια Βάση Δεδομένων και το Ειδικό Μητρώο Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνται; Οι δύο νέες ψηφιακές βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, η “Δημόσια Βάση Δεδομένων” και το “Ειδικό Μητρώο”, συλλέγουν στοιχεία σχετικά με την ίδρυση, τα όργανα διοίκησης και τη λειτουργία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και τη χρηματοδότησή τους από το κράτος.

Υπάρχουν εξελιγμένες απαιτήσεις για την εγγραφή στις νέες βάσεις δεδομένων και, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας. Είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, γεγονός που αυξάνει την ακεραιότητα, τη χρηστή οικονομική διαχείριση και την εμπιστοσύνη του κοινού.

Για ποιον;

Το σύστημα είναι. – O.Κοι.Π. μπορούν να εγγραφούν στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών για να λάβουν κρατική χρηματοδότηση και φορολογικά κίνητρα για την υποστήριξη δραστηριοτήτων δημοσίου συμφέροντος. – Για παράδειγμα, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στην Ο.Κ.Π. προκειμένου να συνεργαστούν με την Ο.Κ.Π. ή να δωρίσουν στην Ο.Κ.Π., θα πρέπει, για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας, να ενημερώσουν την Ο.Κ.Π..

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας δημόσιας βάσης δεδομένων και ενός ειδικού μητρώου νομικών προσώπων

Οι διαφορές μεταξύ των δημόσιων βάσεων δεδομένων και των ειδικών μητρώων έγκεινται στο είδος και τον αριθμό των απαιτούμενων εγγράφων, στο ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να ζητηθεί και στο εύρος των φορολογικών κινήτρων που απολαμβάνουν οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί και φορείς. Ειδικότερα, η εγγραφή στη δημόσια βάση δεδομένων δίνει το δικαίωμα σε έναν οργανισμό να ζητήσει δημόσια κονδύλια έως 50 000 ευρώ ετησίως και να λάβει φορολογικά κίνητρα, όπως η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας.

Ομοίως, η εγγραφή στο ειδικό μητρώο απαιτεί πρόσθετη τεκμηρίωση, όπως πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσης, πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης και έκθεση από ορκωτό λογιστή. Η εγγραφή αυτή συνεπάγεται πρόσθετα οφέλη για τους εγγεγραμμένους . Για παράδειγμα, εγγυάται το δικαίωμα διεκδίκησης δημόσιων κονδυλίων, ανεξαρτήτως ποσού, και παρέχει πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη των δραστηριοτήτων δημόσιου συμφέροντος των εγγεγραμμένων

Ποια έγγραφα απαιτούνται για την εγγραφή σε δημόσιες βάσεις δεδομένων;

Για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr ή onoip.gov.gr, απαιτούνται τα ακόλουθα έγγραφα – Καταστατικό και καταστατικό, καταστατικά έγγραφα και τυχόν τροποποιήσεις τους Καταστατικό δεόντως εγγεγραμμένο και δημοσιευμένο στα βιβλία των αρμόδιων αρχών, καταστατικό και τροποποιήσεις αυτού, πιστοποιητικό εγγραφής και πιστοποιητικό δημοσίευσης, σχετικές δικαστικές αποφάσεις και διαταγές και, εφόσον είναι δυνατόν, περίληψη της περιγραφής των στόχων και των δραστηριοτήτων της,

– Κατάλογος των διοικητικών οργάνων της ΟΚΟΙΠ – Αριθμός φορολογικού μητρώου, – οικονομικές καταστάσεις του συνεταιρισμού για το τελευταίο οικονομικό έτος, εάν έχει συσταθεί και λειτουργεί τουλάχιστον από το προηγούμενο έτος εγγραφής, – δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του συνεταιρισμού ότι ο συνεταιρισμός πληροί τα ουσιαστικά κριτήρια. Ουσιαστικά κριτήρια και προϋποθέσεις ανεξαρτησίας όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) του νόμου 4873/2021 (Επίσημη Εφημερίδα) Άρθρο 4 παράγραφος 1 του νόμου 4873/2021 (Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 248), – καταβάλλοντας εγγύηση 20 ευρώ στο κράτος.

Ποια έγγραφα απαιτούνται για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο;

Για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr ή onoip.gov.gr απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά – Καταστατικό, καταστατικά έγγραφα και τροποποιήσεις αυτών, δεόντως καταχωρημένα και δημοσιευμένα στα βιβλία των αρμόδιων αρχών, βεβαίωση εγγραφής, βεβαίωση δημόσιας ανακοίνωσης, σχετικές δικαστικές αποφάσεις και διαταγές, – τα πρακτικά εκλογής και σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου, των διαχειριστών, των νόμιμων εκπροσώπων και άλλων νόμιμων οργάνων ή σχετικές δικαστικές αποφάσεις και διαταγές,

– Πιστοποιητικά των κατά περίπτωση αρμόδιων αρχών που βεβαιώνουν ότι η σύσταση της εταιρείας, η εκλογή των οργάνων και η εκπροσώπηση δεν αμφισβητούνται, ή σχετικές δικαστικές αποφάσεις και διαταγές, – Πιστοποιητικά έναρξης εργασιών και μεταβολών από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, – Οικονομικές καταστάσεις των δύο τελευταίων ετών, – έκθεση ελέγχου από ορκωτό λογιστή ή ελεγκτικό γραφείο,

– Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου ότι η ΕΠΑ πληροί τα υποχρεωτικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας, – Έγκυρα πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης για κάθε νόμιμη χρήση (δεν απαιτείται να επισυνάπτονται στην αίτηση από τον αιτούντα, καθώς συμπληρώνονται αυτόματα από τη διαλειτουργικότητα),

– Έγκυρο πιστοποιητικό ασφάλισης (το οποίο δεν χρειάζεται να επισυνάψει ο αιτών στην αίτηση καθώς συμπληρώνεται αυτόματα λόγω της διαλειτουργικότητας), και – πιστοποιητικό ποινικού μητρώου για δικαστικούς σκοπούς (το οποίο ζητείται αυτεπαγγέλτως από το Τμήμα Δημόσιων Υπηρεσιών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας του Υπουργείου Εσωτερικών και ως εκ τούτου δεν απαιτείται να επισυνάπτεται στην αίτηση από τον αιτούντα), – καταβολή εγγύησης ύψους 200 ευρώ στο κράτος – ετήσιο τέλος ανανέωσης 50 ευρώ για την εγγραφή.

Εάν ένας Ο.Κοι.Π είναι εγγεγραμμένος σε δημόσια βάση δεδομένων ή σε ειδικό μητρώο, απαιτείται ξεχωριστή αίτηση για την εγγραφή/εγγραφή σε άλλη βάση δεδομένων;

Η καταχώριση μιας Ο.Κοι.Π. σε δημόσια βάση δεδομένων δεν συνεπάγεται αυτόματα την εγγραφή της στο ειδικό μητρώο. Η εγγραφή στο ειδικό μητρώο απαιτεί την υποβολή περισσότερων δικαιολογητικών και την καταβολή υψηλότερου τέλους. Αντίθετα, μόλις μια Ο.Κοι.Π. εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο, εγγράφεται αυτόματα στη δημόσια βάση δεδομένων.

Εάν ένας Ο.Κοι.Π. ή δημόσιος φορέας είναι ήδη εγγεγραμμένος στα μητρώα άλλων κρατικών φορέων, εγγράφεται αυτόματα στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών ή πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης; – Η εγγραφή στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι αυτόματη, ανεξάρτητα από το αν ο Ο.Κοι.Π. είναι εγγεγραμμένος σε άλλο μητρώο. Θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και να επισυνάψει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. – Εξαίρεση αποτελούν οι δημόσιες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Δημόσιων Επιχειρήσεων, οι οποίες θα εγγραφούν αυτόματα στη νέα βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρέπει να ανανεώσω την εγγραφή μου;

– Η εγγραφή στη δημόσια βάση δεδομένων είναι εφάπαξ (καταβάλλεται τέλος 20 ευρώ στο κράτος) και δεν χρειάζεται ανανέωση, – Η αρχική εγγραφή στο ειδικό μητρώο απαιτεί την καταβολή τέλους 200 ευρώ στο κράτος και ισχύει για ένα έτος. Στη συνέχεια, απαιτείται ετήσια ανανέωση της εγγραφής και τέλος ανανέωσης 50 EΥΡΩ. Ποια φορολογικά κίνητρα προβλέπονται για την υποστήριξη των ΟΚοι.Π. μέσω της εγγραφής στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών;

Δημόσιες βάσεις δεδομένων – διατίθενται τα ακόλουθα φορολογικά κίνητρα – Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών και αγαθών κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διοργανώνονται από ΚΟΤ για οικονομική στήριξη. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών και αγαθών κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διοργανώνονται από 4 κατ έτους για την οικονομική τους στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι η δήλωση υποβάλλεται εγγράφως στην αρμόδια φορολογική αρχή τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την εκδήλωση, – Ειδική απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης περιουσίας για εγγεγραμμένους Ο.Κοι.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις