«Ανταρσία» κατά του Σ.Κασσελάκη πραγματοποιούν κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προχωρούν σε δηλώσεις αμφισβήτησης στο πρόσωπό του και στην ιδιότητά του, κάτι που προμηνύει είτε επικείμενες διαγραφές ή και οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Μάλιστα ο Νίκος Φίλης είπε πως θα θέσει… θέμα ηγεσίας παρά το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε μόλις πριν ένα μήνα!
Το σίγουρο είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις σημερινές μαζικές «βολές» από τους Σ.Κούλογλου, Α.Ξάνθου, Ν.Φίλη και Δ.Βίτσα, πρέπει να αντιδράσει δυναμικά για να μην δείξει αδυναμία απέναντι στα παλαιά στελέχη του κόμματος που σαφέστατα δείχνουν ότι δεν τον θεωρούν «δικό τους πρόεδρο».
Η «ανταρσία» ξεκίνησε από το πρωί όταν την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη.
Εν συνεχεία την «σκυτάλη» πήρε ο πρώην υπουργός Δ.Βίτσας, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την διαγραφή του Σ.Τζουμάκα.
Για την προσωπική του θέση και τις επόμενες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα, δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις, θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο».
Όπως εκτίμησε «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».
Ειδικά, για την υπόθεση του Στέφανου Τζουμάκα, ο Δημήτρης Βίτσας παρατήρησε ότι «θα έπρεπε να ακολουθηθεί κανονικότατα το καταστατικό. Ειδικά για τον Τζουμάκα αυτή την απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση τη Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι. Βλέπω ότι δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα».
Με λίγα λόγια, ο πρώην υπουργός προαναγγέλλει στον Στέφανο Κασσελάκη, ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν θα αναγνωρίσει την διαγραφή Τζουμάκα.
Και γιατί το λέει αυτό; Διότι η Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.
«Βρίσκεται εντελώς εκτός πραγματικότητας» είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό καταλογίζοντας στον νεαρό αρχηγό «μεθοδική προσπάθεια αλλαγής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως ανέφερε, «δεν μιλάμε πλέον για Αριστερά, αλλά για ένα θολό κέντρο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε κυβερνώσα, ούτε Αριστερά με τη φυσιογνωμία που οικοδομείται αυτή την περίοδο» σημείωσε.
Η τελευταία «βολή» (μέχρι αυτή την ώρα) προήλθε από τον υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη αναφορικά με τα «άπαντα…» κείμενα του Σ.Κασσελάκη που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών».
«Τα όσα διατυπώνονται από τον κ.Κασσελάκη συνιστούν ακραία μορφή φιλελευθερισμού», σχολίασε τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ως «μεγάλη προσφορά στη δημοσιογραφία και την κοινωνία».
«Με όσα λέει ο κ.Κασσελάκης ,τα οποία υποστηρίζει και σήμερα και δεν σβήνονται με το ακαταλόγιστο της νεότητας. Και με όσα λέει δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα κόμμα της Αριστεράς», είπε.
Ο Νίκος Φίλης φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται την ετυμηγορία της κάλπης στις πρόσφατες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως αναφέρει:
«Δεν θέλω να ερμηνεύσω τα όσα λέει ο κύριος Κασσελάκης. Έχει δίκιο, εξελέγη από τη βάση κι αυτό είχε προβλήματα λόγω της κατάστασης. Όποιος ήθελε, έδινε 2 ευρώ και ψήφιζε. Ο ίδιος ήταν ένα μήνα μέλος του κόμματος και κέρδισε την προεδρία του», είπε αρνούμενος να σχολιάσει την αποστροφή Κασσελάκη πως έχει «νωπή εντολή από τη βάση του κόμματος» και συμπλήρωσε σχετικά:
«Πιο νωπή ήταν η απόφαση που έδωσε ο λαός στις δημοτικές εκλογές. Αυτό δεν οφείλεται στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέτρεψε. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν υπήρχε, υπήρχε ανάταση»
Ερωτηθείς ο Νίκος Φίλης αν τίθεται θέμα προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως, «τίθεται ζήτημα του τι εκπροσωπεί ο κ.Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα. Εγώ δεν είμαι εδώ για να μοιράσω διαγραφές, εγώ είμαι εδώ για να μιλήσω πολιτικά».
Και απάντησε στο αν θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «σε ό,τι με αφορά, θα θέσω θέμα ηγεσίας. Θα θέσουμε θέμα λειτουργίας του κόμματος».
Στο ερώτημα «ποιος έφερε τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ;», απάντησε πως, «τυπικά τον έφερε ο Τσίπρας, τον έβαλε 7ο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Οφείλει να απαντήσει στο πού τον βρήκε, γιατί η εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διάλυσης και εξευτελισμού».
Εδώ βέβαια τίθεται και ένα άλλο θέμα. Αν η Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Σ.Κασσελάκη, πως θα μπορεί να διαγράψει όσους τον αμφισβητούν;
Μετά από όσα ειπώθηκαν σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει αλλά το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ο πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου