Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Ξαναλειτουργεί το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών.

Μετά απο διακοπή 7 ετών, το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς ξαναλειτουργεί κατόπιν απόφασης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Στο Σχολείο συμμετέχουν συνολικά 17 Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, με σκοπό την εκπαίδευσή τους για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς βρίσκεται στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στην Νέα Πέραμο Αττικής και λειτούργησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2008, ενώ η τελευταία σειρά αμφίβιων καταδρομέων που απέδωσε στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2016.

Θυμίζουμε ότι το Σχολείο είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 2016, για ανεξήγητους λόγους, ύστερα απο απόφαση του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο στρατιωτικές πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα: “Η απόφαση τότε ελήφθη χωρίς να ζητηθεί γνωμοδότηση του ΓΕΣ και λήφθηκαν υπόψη τα οφέλη του ΣΥΚΣΞ για τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς έναντι των οποίων προβλήθηκε ως στόχος, η ενίσχυση της διακλαδικότητας”.

Τι οδήγησε στην απόφαση – Οι επιχειρησιακοί προβληματισμοί και τα πλεονεκτήματα

Όπως όλα δείχνουν επικράτησε η αντιλήψη που επικρατεί σε σύγχρονους δυτικούς στρατούς, όπως των ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν τη λειτουργία ιδιαίτερων σχολείων δυτών ανά Κλάδο, μικρότερης διαρκείας, απο 4 ώς 7 μήνες.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι “Το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Ναυτικου εχει φτάσει σε ένα αρρωστημένο σημειο σε σχεση με την παραγωγικότητα του. Η δεξαμενη των αξιωματικων που έβγαιναν δεν ήταν η επιθυμητή για να παραγει τα επιχειρησιακα μας αποτελεσματα. Πρεπει να υπαρχει ενεργή δεξαμενη, ετσι ωστε ο αριθμος των στελεχων Υποβρυχίων Καταστροφών να φτάσει περιπου τα 300 άτομα, που είναι ο στόχος μας”.

Οι ίδιες ανώτατες στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι: “Το Σχολειο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς δεν έγινε για να ρίξει την ποιότητα του αντίστοιχου Σχολείου του Ναυτικού, αλλα για να βρεθει η επιχειρησιακή βιωσημοτητα των Υποβρυχίων Καταστροφων στις μονάδες Ειδικων Επιχιερήσεων. Αυτη τη στιγμή η ΔΥΚ παράγει απο 2 εως 6 υποβρύχιους καταστροφείς ανα έτος, δίνοντας 10ετίας – 15ετίας τα 80-90 άτομα, το οποίο σημαίνει ότι χάσαμε την επιχειρησιακη μας δεινότητα να παραγουμε εκπαιδευόμενους”.

Επίσης οι ηλικίες των καταδρομέων που στελεχώνουν τις μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, έχουν ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο και ήταν απαραίτητο, να ανανεωθεί η δεξαμενή, να εκαιδευτούν νέοι αμφίβιοι καταδρομείς, που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στη μεθόριο.

Η Σχολή των Υποβρυχίων Καταστροφών μετά την αναβάθμιση και επαναλειτουργία της διαθέτει όλες τις προδιαγραφες μιας Σχολης Υποβρυχιων Καταστροφών, με αυτονομα συστήματα κλειστού και ανοιχτού κυκλώματος, τα οποία δεν διαθέτει η ΔΥΚ. Ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που θα λειτουργήσουν το Σχολείο, να έχουν όλες τις προδιαγραφές για να εκπαιδεύσουν νέους αμφίβιους καταδρομείς. Στόχος του ΓΕΕΘΑ ήταν το νέο Σχολείο να μην υπολείπεται, αλλά να υπερτερεί του υφιστάμενου Σχολείου απο πλευράς δυνατοτήτων στην επιχειρησιακή υποβρύχια κατάδυση.

Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού ΞηράςΓΕΕΘΑ
Τα κριτήρια επιλογής

Οι επιλεγόμενοι ως εκπαιδευτές είναι οι αριστεύσαντες στο προηγούμενο Σχολείο των υποβρυχίων καταστροφών του Ναυτικού, οι οποίοι έχουν τέτοιο βαθμό εξοικείωσης με το αντικείμενο, που έχουν όλα τα εχέγγυα να εκπαιδεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απο την άλλη πλευρά, οι επιλεγόμενοι για το Σχολείο έχουν ως προϋπόθεση να έχουν αποφοιτήσει απο το Σχολείο Κολυμβητών Μάχης, που περιλαμβάνει 6 εβδομάδες πολύ επίπονης επκαίδευσης.

Σε ότι αφορά τη φυσική εκγύμναση των εκπαιδευόμενων, έχουν αναλάβει δυο καθηγητές εξουσιοδοτημενοι για δύτες ή μαραθωνοδρόμους. Επίσης θα υπάρχει καταδυτικός γιατρός όλο το επιστημονικό κομμάτι της ασφαλείας, αλλά και το κομμάτι της κατάδυσης σε μεγάλα και μικρά βάθη.

Επίσης, στο τέλος κάθε επιμέρους φασης, υπάρχει ανεξάρτητη επιτροπή με τη λειτουργία του Σχολείου και με πιστοποιημένη διαδικασία παιρνει όλη την επιχειρησιακη ευθύνη για το ποιος περνάει στο επόμενο στάδιο, εξασφαλίζοντας την αμεροληψία στους επιτυχόντες.

Ένα ακόμα σημαντικό στοχείο, που οδήγησε στην απόφαση, είναι ότι οι αξιωματικοί θα εκπαιδευτούν στις νέες εγκαταστάσεις που έγιναν στη Ν. Πέραμο, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, νέο λιμάνι, ανακαινισμένο συνεργείο συσκευών, πισίνα 50μ. (η ΔΥΚ διαθέτει 25μ) κ.α. Πρόκειται για έργα που προγραμματίστηκαν και έγιναν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ιδρυτή της ΔΕΠ και αναβάθμισαν σημαντικά τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το νέο αναβαθμισμένο ΚΕΕΔ έχει ήδη αποκτήσει Διεθνές αποτύπωμα και τείνει να γίνει διεθνές σημείο αναφοράς, καθώς μετά τις εκπαιδεύσεις στο πλαίσιο ασκήσεων, οι συμμαχικές χώρες ζητούν απο το ελληνικο Πεντάγωνο εκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΕΕΔ. Μάλιστα, η Γεωργία, τα Σκόπια και οι Ειδικές Επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει τη δυνατότητα εκπαίδευσης στο ΚΕΕΔ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την έναρξη του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς, τονίζοντας ότι: «Νέοι βατραχάνθρωποι «γεμίζουν» την φαρέτρα των Αμφίβιων Μονάδων. Οι υποδομές του Κέντρου εξ αρχής ανακατασκευάζονται και βαίνουν προς ολοκλήρωση στην έδρα των επίλεκτων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Ο πήχης όλο και πιο ψηλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της λειτουργίας και η υλοποίηση του έργου είναι αποτέλεσμα σχεδίου μεθοδευμένης προσέγγισης του Αρχηγου ΓΕΕΘΑ να δώσει μια προοπτική 30ετιας – 40ετιας σε στελέχη Ειδικών Επιχειρησεων του μέλλοντος, όπως και στο κομμάτι της υποβρύχια καταδυσης.

Η σκληρή εκπαίδευση: «Tα προβλήματα λύνονται κάτω από το νερό».

Οι βατραχάνθρωποι για να φτάσουν να επιχειρήσουν στο σημείο της αποστολής, σε άγνωστο περιβάλλον και στα παγωμένα νερά της θάλασσας, ακολουθούν σκληρή πολύωρη καθημερινή εκπαίδευση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Μία από τις φιλοσοφίες της σχολής υποβρύχιων καταστροφέων, είναι η αφανής διείσδυση στην περιοχή του στόχου. Οι βαταρχάνθρωποι εκπαιδεύονται εκπαιδευόμενο είναι να παραμένει σε απόλυτη ηρεμία, να διατηρεί την ψυχραιμία στη διατήρηση της ψυχραιμίας, στον έλεγχο του άγχους και του πιθανού πανικού σε μια απρόσμενη κατάσταση. Όπως λένε oι αμνφίβιοι καταδρομείς «τα προβλήματα λύνονται κάτω από το νερό».

Η πρώτη «επίσημη»

Το μεσημέρι της Τρίτης 25/10/2023 ετελέσθη ο αγιασμός του Σχολείου παρουσία του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας. Μετά τον αγιασμό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του εξ αρχής επανασχεδιασμού, ανακατασκευής και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών του Στρατοπέδου, καθώς και για την πορεία της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων εξειδικευμένων κλιμακίων συντήρησης ειδικού εξοπλισμού.

F9Rqp-vW4AE5keI.jpg
Στιγμιότυπο απο τον αγιασμό του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών στη Νέα Πέραμο.ΓΕΕΘΑ

“Οι βελτιώσεις αυτές αυξάνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των αμφιβίων και όχι μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και καθιστούν την χώρα μας πόλο έλξης για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων φίλων, εταίρων και συμμάχων Χωρών, ενισχύοντας την εικόνα της ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή” αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ.

F9RqsSoXUAAv3l4.jpg
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος απο τον Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγο Δημήτρη Χούπη περιηγείται στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων.ΓΕΕΘΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις