Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Σύνοδος κορυφής για τον πόλεμο στην Αίγυπτο και «παράθυρο» να μην γίνει χερσαία επιχείρηση


 Κινήσεις στη σκακιέρα της διπλωματίας και μια αινιγματική δήλωση που μπορεί να σημαίνει ότι ανατρέπονται τα δεδομένα.

Έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες με μπαράζ διπλωματικών επαφών και δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ και τον Αμερικανό πρόεδρο να ακολουθεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς το ερχόμενο Σάββατο!

Στο μεταξύ, σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση στον πόλεμο.«Νιώσαμε την ανάγκη να βάλουμε τάξη», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος φανερώνοντας την πρόθεση παρέμβασης προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ανάφλεξη επί δεκαημέρου στην περιοχή.

Αινιγματική δήλωση

Παράλληλα μια προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, να αφεθούν ελεύθεροι οι περίπου 200 όμηροι των μαχητών της Χαμάς και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ο χρόνος για τους Παλαιστινίους της Γάζας τελειώνει.

Με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις απειλές για μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού, το Ιράν να καραδοκεί στη γωνία και να αρκεί μια σπίθα για να ανάψει το φιτίλι όλα μπορεί να ανατραπούν και να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF), σύμφωνα με δηλώσεις του που φιλοξενεί το Reuters, αφήνει μια χαραμάδα για κάτι διαφορετικό.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για την χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σε μια άκρως αινιγματική δήλωση που θα χρειαστεί σίγουρα διευκρίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις