Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ερωτήματα γεννούν οι εξηγήσεις του Λιμενικού για το δυστύχημα στη Χίο

 


Ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση του Λιμενικού για το δυστύχημα στη Χίο το πρωί της Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε έναν Σύρο πρόσφυγα 30 ετών, άφησε άλλον ένα βαριά τραυματισμένο με βαρύ κάταγμα στο πόδι και άλλους τρεις να νοσηλεύονται με τραύματα στον θώρακα και στα άκρα.

Το Λιμενικό αποδίδει το δυστύχημα σε επικίνδυνους ελιγμούς του οδηγού της βάρκας των προσφύγων, τους οποίους είχε εντοπίσει περιπολικό του Λιμενικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το περιπολικό σκάφος προσέγγισε το ταχύπλοο και με χρήση ηχητικών σημάτων επιχείρησε να το ακινητοποιήσει με αρνητικά αποτελέσματα. Ο χειριστής του εν λόγω σκάφους, στην προσπάθεια αποφυγής της σύλληψής του, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά τη διάρκεια των οποίων προσέκρουσε πλαγιομετωπικά με το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα την πτώση ενός άνδρα από τη λέμβο στη θάλασσα». Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν και οι τραυματισμοί προσφύγων που βρίσκονταν μέσα στη βάρκα, ενώ άλλοι 14 επιβάτες οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου.

Παραμένει πάντως ανεξήγητο γιατί το Λιμενικό πλησίασε τόσο κοντά στη βάρκα των προσφύγων, διακινδυνεύοντας να συγκρουστεί με τραγικά αποτελέσματα. Ακόμα και αν είχε αρκετά δυνατές μηχανές το ταχύπλοο των προσφύγων ώστε να πραγματοποιήσει ελιγμούς, όντας βαρυφορτωμένο με είκοσι άτομα καμία τύχη δεν είχε να ξεφύγει από το σκάφος του Λιμενικού.

Η Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ κάνει λόγο για «ύποπτο ναυάγιο σε συνθήκες άπνοιας» και μιλά ευθέως για εμβολισμό του σκάφους των προσφύγων από το σκάφος του Λιμενικού. «Πώς σε συνθήκες άπνοιας προκλήθηκαν τέτοιοι σοβαροί τραυματισμοί; Από το γεγονός αυτό και από τη λέμβο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμβολισμού από το Λιμενικό. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να πει την αλήθεια στον λαό για τις εντολές που έχει δώσει στο Λιμενικό» υπογραμμίζει.

Πρόκειται για το δεύτερο βίαιο περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται το Λιμεναρχείο Χίου τις τελευταίες ημέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα, το αρχηγείο του Λιμενικού έκανε γνωστό ότι λιμενικοί γάζωσαν με σφαίρες σκάφος διακινητή που είχε αποβιβάσει 19 πρόσφυγες στη νησίδα Παναγιά έξω από τις Οινούσσες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, ο διακινητής πρόβαλε «βίαιη αντίσταση» και οι λιμενικοί υποχρεώθηκαν να κάνουν χρήση όπλων. Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο με ποιον τρόπο πρόβαλε βίαιη αντίσταση στους λιμενικούς ο διακινητής, τη στιγμή που βρισκόταν μέσα στο δικό του σκάφος και εν πλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις