Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Καιρός: Φθινοπωρινός… καύσωνας μέχρι νεοτέρας!

 


Οκτώβρης σαν... καλοκαιράκι! Κάπως έτσι μοιάζει ο μήνας που διανύουμε, με τους μετεωρολόγους να εξηγούν οτι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα παραμείνουν έως και το τέλος του. Μάλιστα, με πολύ καλό καιρό στο περισσότερο μέρος της χώρας προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

«Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν τις τελευταίες 3 ημέρες (20-22.10.2023) στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως στα Βαλκάνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο climatebook.gr/. Μάλιστα, σημειώνεται οτι τα Βαλκάνια, αναμέσά τους φυσικά και η Ελλάδα, επηρεάζονται από ένα κύμα ζέστης, με το θερμόμετρο σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει και να ξεπερνά τους 32-33°C.

«Η απόκλιση της θερμοκρασίας ξεπέρασε ακόμη και τους 13-15°C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020», επισημαίνει το climatebook.gr/ και υπογραμμίζει ότι «δεκάδες μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια. Στη Μολδαβία παρατηρήθηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 34.3°C, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά για το μήνα Οκτώβριο».

Εκτός των πολύ υψηλών μέγιστων θερμοκρασιών το μεσημέρι, τονίζεται σε άλλο σημείο, οι υψηλές θερμοκρασίες παρέμειναν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία δεν κατάφερε να πέσει κάτω από τους 25-26°C, θυμίζοντας τροπική καλοκαιρινή νύχτα.

Σε κάθε περίπτωση, και στο ερώτημα εαν ο φετινός Οκτώβρης είναι ο πιο θερμός των τελευταίων ετών, ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απαντά ότι «σίγουρα για πολλές ημέρες παρατηρούνται θερμοκρασίες πάνω απο τις κανονικές τιμές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ο φετινός Οκτώβρης είναι ο πιο ζεστός διότι θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί».

Μάλιστα, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει οτι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και το τέλος του μήνα με αρχές Νοεμβρίου, οπότε μετά θα επανέλθουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ειδικότερα, όσον αφορά στις επόμενες ημέρες, προσθέτει οτι σε μια γενική εικόνα ο καιρός θα είναι καλός, ωστόσο την Πέμπτη, του Αγίου Δημητρίου, και την Παρασκευή θα σημειωθούν βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), με ηλιοφάνεια θα τιμηθεί ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου το Σάββατο. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο θα είναι πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις