Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα πανωλεθρία


Η ήττα φέρνει γκρίνια και η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών βαθαίνει ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση μεταξύ «προεδρικών» και «Ομπρέλας».

Πανελλαδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου και σε συνδυασμό με το ό,τι στον πρώτο γύρο κυριάρχησε η Ν.Δ., αλλά -κατά γενική ομολογία- ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύθηκαν, κάνει ακόμα πιο δύσκολο το κλίμα στην Κουμουνδούρου.

Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη προσπαθούν να βγάλουν εκτός του κάδρου των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη. Τον πρώτο επειδή δεν όρισε εκείνους τους υποψηφίους που πραγματικά ήθελε για να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και τον δεύτερο διότι καμία από τις επιλογές δεν ήταν δική του.

Αθήνα

Αναφέρονται μάλιστα στην υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη, που απογοήτευσε στον Δήμο της Αθήνας και ήρθε τρίτος πίσω από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, και υποστηρίζουν ότι αν κατέβαινε υποψήφιος στην Αθήνα ο πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Νίκος Παππάς, θα πήγαινε τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο. Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά είχε ανακοινωθεί πριν τις εθνικές εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας από τον ίδιο τον Τσίπρα, αλλά μετεκλογικά, λόγω των αντιδράσεων της «Ομπρέλας», αλλά και της απροθυμίας της δικής του, ακυρώθηκε και επελέγη ο Κώστας Ζαχαριάδης. Επιπλέον, κατηγορούν την «Ομπρέλα» ότι επέβαλε υποψηφίους που δεν κατάφεραν να κινήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο, προσπαθώντας να υποβαθμίζουν τον Νο1 παράγοντα της νέας ήττας: το κλίμα απογοήτευσης, παραίτησης και διάσπασης που κυριαρχεί από τη διπλή ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο και την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 17,8%.

Προφίλ

Ο τρίτος λόγος για τον οποίον οι «προεδρικοί» προσπαθούν να βγάλουν «λάδι» τον Στέφανο Κασσελάκη είναι για να μην αποδυναμωθεί το προφίλ του και δεν καταφέρει να κάνει τις ριζικές αλλαγές που, όπως λένε, ετοιμάζει για την επόμενη ημέρα.

Υπάρχει όμως και η ανάγνωση της «Ομπρέλας», των «6+6» και όλων όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τη νέα ηγεσία και κυρίως με την επαναφορά του Παύλου Πολάκη σε θέση «υπαρχηγού» του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνων που λένε ευθαρσώς ότι η εκλογή Κασσελάκη δεν έδωσε καμία ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ και, αν έδινε, αυτό κάπως θα φαινόταν στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν όχι των δημοτικών, τουλάχιστον των περιφερειακών, που έχουν και πιο πολιτικό χαρακτήρα. Και υποστηρίζουν ότι τοποθετώντας σε ρόλο υπερσυντονιστή τον Πολάκη τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές έστρεψε πολλούς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων του.

Στην πραγματικότητα, η «ακτινογραφία» του α’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που δικαιολογεί έκτακτες αποφάσεις, έκτακτες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, ακόμα και έκτακτο Συνέδριο. Αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το επιτελείο του νέου αρχηγού είναι ότι θέλει να «παγώσει» τα κομματικά όργανα, ενώ δεν συζητά καν για διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου τον Νοέμβριο, όπως ζητά η «Ομπρέλα».

Σε βέρτιγκο

«Δεν είναι σωστό να ερμηνεύουμε τις περιφερειακές εκλογές με όρους εθνικών εκλογών», δήλωσε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας, σε μια προσπάθεια να «προστατεύσει» τον Στέφανο Κασσελάκη. Για τον κ. Τεμπονέρα λέγεται ότι έχει συμφωνήσει με τον νέο πρόεδρο να είναι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος, με εκλογή από το Συνέδριο, όποτε κι αν αυτό γίνει.

«Το ότι δεν έγινε Συνέδριο και πήγαμε άρον άρον σε μια εκλογή προέδρου, πρέπει να απολογηθούν αυτοί που στήριξαν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη λογική, νομίζω ότι έχει δείξει τα αποτελέσματά της», είπε από την άλλη πλευρά ο Χρήστος Σπίρτζης στο Action 24 και τόνισε πως «όταν ένας χώρος, ένα κόμμα, δεν σέβεται τις πολιτικές διαδικασίες του και ενεργεί διαδικαστικά και οργανωτικά κατά το δοκούν, ανάλογα με τη σκοπιμότητα που έχει ο καθένας, οδηγούμαστε σε άλλου είδους αποτελέσματα».

Και επισήμως, όμως, η Κουμουνδούρου δείχνει ότι δεν έχει κουράγιο να υπερασπιστεί την παρούσα κατάσταση κα λειτουργεί σε ένα vertigo. Μετά τις εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις του κ. Κασσελάκη έξω από την Κουμουνδούρου, η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, είπε χθες στο OPEN ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και με μεγάλες απώλειες στα επιμέρους σημεία». Οταν της ζήτησαν να ποια σημεία είναι αυτά, μίλησε για τον Δήμο της Αθήνας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τις μάχες δηλαδή όπου στον δεύτερο γύρο πηγαίνει ο υποψήφιος της Ν.Δ. με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ…

Στην πραγματικότητα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή θα περιμένει την έκβαση της μάχης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ώστε, αν επικρατήσει ο κ. Κουρέτας έναντι του κ. Αγοραστού, να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο κ. Κουρέτας είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πρώτο τον ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις