Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Παραδέχονται τις «διευκολύνσεις», επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους


 Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ομολογεί τώρα πως η Αθήνα προέβη σε «διευκολύνσεις» προς την Ουάσινγκτον, παρέχοντας  κι άλλες εγκαταστάσεις, εκτός δηλαδή από τις προβλεπόμενες στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι έως και την περασμένη Κυριακή, επισήμως δεν παραδέχονταν ότι είχαν παραχωρήσει την 112 ΠΜ στην Ελευσίνα, ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα και για τη Σούδα.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του Υπουργείου, δόθηκε άδεια χρήσης εγκαταστάσεων για μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως και για υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται τα ονόματα των εγκαταστάσεων. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους για τη χρήση των παραπάνω μέσων. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για εκκενώσεις και μεταφορά υπηκόων ΗΠΑ ή και άλλων κρατών» από χώρες της Μέσης Ανατολής (κι όχι μόνο από τη Λωρίδα της Γάζας).

Επίσης, προστίθεται αόριστα πως μεταξύ αυτών των υπηκόων, μπορεί να είναι και Έλληνες «αν απαιτηθεί».  

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, πληροφορίες ανέφεραν ότι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας προσγειώθηκε μεταφορικό αμερικανικό αεροπλάνο και αναχώρησε ύστερα από παραμονή δύο ωρών. Ωστόσο, στελέχη του ΓΕΕΘΑ, επικαλούμενα το απόρρητο, δήλωναν ότι το μόνο που μπορούν να πουν είναι πως εκκρεμεί η απάντηση στο αμερικανικό αίτημα να προσδιοριστεί ποια βάση μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μετασταθμεύσουν προσωρινά τα μεταγωγικά τους.

Το αίτημα έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταφορά ενισχυτικού προσωπικού των ΗΠΑ προς την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ, υποβλήθηκε κυρίως επειδή ο χώρος που έχει παραχωρηθεί στους Αμερικανούς στο αεροδρόμιο της βάσης στη Σούδα δεν μπορεί να δεχτεί άλλα αεροπλάνα μεγάλου μεγέθους, όπως τα ιπτάμενα πολυβολεία ΑC-130, τα ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και τα γνωστά C-130, με συνέπεια να αναζητούν αλλού αεροδρόμιο, στο πλαίσιο διευκολύνσεων που τους παρέχονται επί ελληνικού εδάφους.

→ Σε συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Ελευσίνα, πλήθος κόσμου κατήγγειλε τη μετατροπή της Ελευσίνας σε πολεμικό ορμητήριο και συγκεκριμένα την παράδοση της 112 Πτέρυγας Μάχης για να μετασταθμεύσουν οι Αμερικανοί δεκάδες αεροσκάφη τους, υποστηρικτικά μεταγωγικά, ιπτάμενα τάνκερ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις