Κινεζικό «κτύπημα» στο δολάριο: Έκλεισε το πρώτο deal «μαμούθ» σε ψηφιακό γιουάν – Πώς αλλάζει η αγορά πετρελαίου
Οι BRICS έχουν συμφωνήσει να κάνουν βήματα για την αποδολαριοποίηση της αγοράς
Ένα deal «μαμούθ» κλείστηκε στο Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης από την PetroChina International Corp Ltd, καθώς πρόκειται για μια συμφωνία πετρελαίου για αγορά ενός εκατομμυρίου βαρελιών, με την πληρωμή να γίνεται σε ψηφιακό γιουάν.
Όπως γράφει το oilprice.com, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το ψηφιακό γιουάν σε μια τέτοια συμφωνία, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποδολαριοποίησης της αγοράς. Η τιμή της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστή.
Η συναλλαγή έγινε από την κρατική China Daily ως «άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για το ψηφιακό νόμισμα.
Αυτό το ορόσημο για το κινεζικό ψηφιακό νόμισμα, e-CNY, ακολουθεί μια σειρά πληρωμών για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας το κινεζικό γιουάν.
Deals τρισεκατομμυρίων
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα διευθέτησε ένα εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταξύ της China National Offshore Oil Corp (CNOOC) και της French Engie σε γιουάν, έναντι 65.000 μετρικών τόνων LNG στην κινεζική εταιρεία τον επόμενο μήνα.
Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Κίνα έκανε επίσης την πρώτη της αγορά LNG χρησιμοποιώντας γιουάν μεταξύ της CNOOC και της γαλλικής TotalEnergies.
Συνολικά, οι διασυνοριακοί διακανονισμοί γιουάν έχουν αυξηθεί κατά 35% από έτος σε έτος, σύμφωνα με την China Daily, ανεβάζοντας το σύνολο για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023 σε 13,9 τρισ. δολ.
Η κρατική εφημερίδα επικαλέστηκε τον ανώτερο ερευνητή της Τράπεζας της Κίνας, Wang Youxin, ότι παρά την αυξημένη αστάθεια του κινεζικού νομίσματος φέτος, κερδίζει μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνώριση και προχωρά σταθερά προς τη διεθνοποίηση.
Αυτή η πρόοδος έρχεται καθώς οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εργάζονται προς μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που δεν θα κυριαρχείται από το δολάριο.
Τον Αύγουστο, οι BRICS συμφώνησαν να προσκαλέσουν στους κόλπους τους έξι νέα μέλη που θα καθιστούσαν τον όμιλο πολύ πιο ισχυρό. Αυτά τα νέα μέλη, που πρόκειται να ενταχθούν τον Ιανουάριο του 2024, περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου