Οι αστρονόμοι έχουν βρει περισσότερες ενδείξεις ότι ένας αστεροειδής κοντά στη Γη είναι ένα κομμάτι της σελήνης, που αποκόπηκε. Ο αστεροειδής Kamo’oalewa – ένα όνομα με προέλευση τη Χαβάη που σημαίνει “το ταλαντούμενο θραύσμα” – είναι ένα κομμάτι βράχου σε μέγεθος ρόδας που περιφέρεται σε τροχιά σε απόσταση 9 εκατομμυρίων μιλίων (14,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη κάθε Απρίλιο.
Από την ανακάλυψη του αντικειμένου το 2016, οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί σχετικά με την προέλευση του παράξενου βράχου και εξεπλάγησαν όταν μια ανάλυση του 2021 αποκάλυψε ότι η σύνθεση του Kamo’oalewa είναι παρόμοια με αυτή του φεγγαριού.
Τώρα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου στο περιοδικό Communications Earth & Environment , περιγράφει έναν εφικτό τρόπο με τον οποίο μια πρόσκρουση αρχαίου αστεροειδούς θα μπορούσε να είχε εκτοπίσει τον διαστημικό βράχο στην τρέχουσα τροχιά του και προτείνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα κομμάτια φεγγαριού που επιπλέουν γύρω από το ηλιακό σύστημα.
“Τώρα αποδεικνύουμε ότι το φεγγάρι είναι μια πιο πιθανή πηγή του Kamo’oalewa”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Renu Malhotra, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Δύο ασυνήθιστες τροχιακές ιδιότητες προσέλκυσαν τους αστρονόμους να ερευνήσουν τον Kamo’oalewa. Πρώτον, ως «οιονεί δορυφόρος» της Γης, είναι τόσο κοντά στον πλανήτη μας που φαίνεται να περιφέρεται γύρω του, παρόλο που ο πραγματικός τροχιακός εταίρος του είναι ο ήλιος. Δεύτερον, ο αστεροειδής προβλέπεται να κολλήσει κοντά στη Γη για εκατομμύρια χρόνια, ενώ πολλά αντικείμενα κοντά στη Γη κρέμονται μόνο για δεκαετίες.
Αυτές οι ανωμαλίες οδήγησαν τους αστρονόμους να πραγματοποιήσουν μια ανάλυση των φασμάτων του αστεροειδούς το 2021. Διαπίστωσαν ότι το φως που εκπέμπεται και απορροφάται από τον Kamo’oalewa έδειξε ότι ο αστεροειδής ήταν πιθανότατα κατασκευασμένος από βράχο της Σελήνης.
“Κοιτάξαμε το φάσμα του Kamo’oalewa μόνο επειδή βρισκόταν σε μια ασυνήθιστη τροχιά”, είπε ο Malhotra. «Αν ήταν ένας τυπικός αστεροειδής κοντά στη Γη, κανείς δεν θα σκεφτόταν να βρει το φάσμα του και δεν θα γνωρίζαμε ότι ο Kamo’oalewa θα μπορούσε να είναι ένα σεληνιακό θραύσμα».
Με την προσομοίωση των κρούσεων αστεροειδών στο φεγγάρι και των βαρυτικών δυνάμεων που θα εκτοξεύονταν κομμάτια, οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή πιθανότητα ορισμένοι από τους βράχους να καταλήξουν σε τροχιές κοντά στη Γη. Πριν από τους υπολογισμούς, οι αστρονόμοι περίμεναν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκτοξευόμενου σεληνιακού υλικού είτε θα προσγειωνόταν πίσω στο φεγγάρι είτε θα έπεφτε ως βροχή στη Γη.
Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να τους δώσουν μια καλύτερη κατανόηση των επικίνδυνων αστεροειδών κοντά στη Γη. Τα επόμενα βήματά τους θα είναι να καταλάβουν τις συνθήκες που θα μπορούσαν να έχουν ωθήσει τον βράχο στην τροχιά του και να μάθουν πότε ακριβώς έγινε η πρόσκρουση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου