Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Γιατί η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να κερδίσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Τι περιμένει για τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης

 Στην Θεσσαλία ο β' γύρος μπορεί να εξελιχθεί σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για να βγει αλώβητη από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να εκλεγούν, ο Κώστας Μπακογιάννης στον Δήμο της Αθήνας, ο Κ. Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη και ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία.

Για τον πρώτο οι πιθανότητες να κερδίσει είναι αυξημένες, για τον δεύτερο είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα ενώ για τον τρίτο, από την στιγμή που δεν τα κατάφερε να εκλεγεί στον πρώτο γύρο, όλα είναι ανοιχτά να εκφραστεί συνολικά το κύμα δυσαρέσκειας εναντίον του και εναντίον της κυβέρνησης.

Για τη ΝΔ η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους:

Αν ο Κ.Αγοραστός εκλεγεί τότε θα θεωρήσουν και θα ισχυριστούν πως ο κόσμος της Θεσσαλίας παρά το γεγονός ότι μέρος του έμεινε χωρίς σπίτια και περιουσία, θα τους έχει συγχωρήσει για τα αντιπλημμυρικά έργα που ποτέ δεν έγιναν.

Ο δεύτερος λόγος όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο αντίπαλος του Κ.Αγοραστού και ο οποίος κατέλαβε την δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο, είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ορατός κίνδυνος για την κυβέρνηση να μετατραπεί ο β’ γύρος σε δημοψήφισμα εναντίον της για τα πεπραγμένα της και τον τρόπο που χειρίστηκε τις πλημμύρες που κατέστρεψαν την Θεσσαλία.

Κάνουμε αυτή την επισήμανση διότι στις άλλες περιφέρειες όπου ακόμα αμφισβητείται η εκλογή των «εκλεκτών» της Νέας Δημοκρατίας, οι αντίπαλοι τους είναι «γαλάζιοι αντάρτες».

Που σημαίνει ότι εάν χάσουν, στην Πειραιώς δεν θα στενοχωρηθούν ιδιαίτερα, εκτός ίσως από την περίπτωση του Γ.Αμανατίδη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Και αυτό γιατί ο τελευταίος έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία με προσωπική εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεπώς, μία νίκη του, που είναι πολύ πιθανή, θα αποτελεί ευθεία αποδοκιμασία στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Τη μάχη της Αθήνας δεν τη φοβούνται, καθώς, ναι μεν ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε 31.122 σταυρούς από το 2019 και μπορεί να προσήλθε στις κάλπες το μικρότερο ποσοστό πολιτών διαχρονικά, αλλά η διαφορά που τον χωρίζει από τον Χάρη Δούκα, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί αφού αγγίζει τις 25 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικά από τη στιγμή που το ΚΚΕ έδωσε «γραμμή» στους ψηφοφόρους του να απέχουν ή να ψηφίσουν άκυρο.

Εκεί όμως που στη ΝΔ πιστεύουν πως ήδη έχουν χάσει και θα αποτελέσει έκπληξη αν συμβεί το αντίθετο, είναι στον δήμο Θεσσαλονίκης όπου θεωρούν ως σχεδόν σίγουρη την ήττα του νυν δημάρχου και υποστηριζόμενου από τη Πεοριαιώς Κ. Ζέρβα.

Ήρθε μεν πρώτος, αλλά με χαμηλό ποσοστό και διαφορά μόλις 1520 ψήφων από τον Στ. Αγγελούδη, ο οποίος, ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα εύκολα θα προσεγγίσει άλλους χώρους για να αντλήσει ψήφους.

Φυσικά, ο δήμος Θεσσαλονίκης εάν χαθεί θα αποτελέσει πλήγμα για την κυβέρνηση καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας και ένα από τα βασικότερα εκλογικά προπύργια.

Για τώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε περίοδο απόλυτης παντοδυναμίας, αυτό δεν θα κοστίσει, αλλά στο μέλλον όταν νομοτελειακά θα υπάρξει φθορά με ταχύτατους ρυθμούς, είναι κάτι που θα στοιχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις