Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες

 


Σκοτώθηκε από τις βελγικές αστυνομικές δυνάμεις στις Βρυξέλλες ο δράστης της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε χθες το βράδυ, στο κέντρο της πόλης, και είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς περαστικούς και έναν τραυματία οδηγό ταξί. Την είδηση επιβεβαιώνουν πηγές της βελγικής εισαγγελίας.

Σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, έγινε τηλεφώνημα σήμερα το πρωί ότι ο ταυτοποιημένος δράστης Abdeslam Lassoued καθόταν σε ένα καφέ στο βορειοανατολικό προάστιο του Schaerbeek.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, με τον δράστη να τραυματίζεται σοβαρά από τα πυρά των αστυνομικών. Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση βρέθηκε δίπλα του.

Σε μια σύντομη ανακοίνωσή της η αστυνομία δήλωσε ότι «εξουδετερώθηκε» ένας ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς να επιβεβαιώσει αρχικά αν πρόκειται για τον δράστη. Οι ένστολοι τον πυροβόλησαν με στόχο να τον ακινητοποιήσουν, με τις σφαίρες να καταλήγουν στον θώρακά του, ενώ ο ίδιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε έπειτα από τις τεράστιες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να τον επαναφέρουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέστη δύο καρδιακές ανακοπές από τις οποίες τον επανέφεραν μέχρις ότου κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρός.

Ο δράστης που ξεκίνησε να πυροβολά κατά περαστικών στο δρόμο, ευθύνεται για τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός ακόμη, ο οποίος νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δράστης που αναζητείται από τις αρχές, είναι 45 ετών και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Αναγνωρίστηκε από τις αρχές ως Abdesalem L. 

Οι πυροβολισμοί έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί σχέση του Abdesalem με τον πόλεμο. 

Τα θύματα

Οι δύο νεκροί φέρεται να είναι σουηδικής υπηκοότητας, ανέφερε η βελγική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws». Το δημοσίευμα προσθέτει πως είναι πιθανό οι δύο άτυχοι να ήταν φίλαθλοι (φέρονται να φορούσαν φανέλες της Εθνικής Σουηδίας), προκειμένου να δώσουν το παρόν στον εν εξελίξει αγώνα του Βελγίου με τους Σουηδούς για τα προκριματικά του Euro 2024. Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό, το παιχνίδι ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σουηδία διακόπηκε στο ημίχρονο με το σκορ στο 1-1. Οι φίλαθλοι κλήθηκαν να παραμείνουν στο στάδιο.

Στο μεταξύ, το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες έχει οριστεί στο ανώτατο επίπεδο 4 για πρώτη φορά από το 2016. Η υπόλοιπη χώρα «μπήκε» σε επίπεδο συναγερμού 3. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης BFM TV, η ασφάλεια στα γαλλο-βελγικά σύνορα έχει ενισχυθεί. Οι ολλανδικές αρχές έχουν επίσης ενισχύσει τα σύνορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις