Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Αναφορές για τραγικό δυστύχημα με κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο – 55 νεκροί


 Όπως αναφέρει η Daily Mail, έχοντας ως πηγή βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ένα κινεζικό πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο Type 093 μπλέχτηκε σε ανθυποβρυχιακό δίχτυ, βόρεια της Σαγκάης στην Κινεζική Θάλασσα.

Η καταγραφή αναφέρει πως το συμβάν έγινε στις 21 Αυγούστου στις 8:12 το πρωί, και πως οι ζημιές που προκάλεσε η σύγκρουση το κράτησαν στο βυθό, με αποτέλεσμα να πεθάνει το πλήρωμα των 55 ατόμων από υποξία. Συγκεκριμένα 22 αξιωματικοί -ένας ο κυβερνήτης Xue Yong-Peng- 7 δόκιμοι, 9 υπαξιωματικοί και 17 ναύτες. Πιθανολογείται πως λόγω των ζημιών ο πυρηνικός αντιδραστήρας είχε κλείσει και οι μπαταρίες του σκάφους δεν μπόρεσαν να συντηρήσουν τα συστήματα καθαρισμού του αέρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Φήμες για απώλεια του κινεζικού υποβρυχίου είχαν ακουστεί και πριν, εντός Αυγούστου, αλλά είχαν διαψευστεί από την Κίνα. Άλλες πηγές αναφέρουν έναν επιζώντα, δύτη από το υποβρύχιο, ο οποίος είχε βγει για να διαπιστώσει τι ζημιές υπήρχαν από το ανθυποβρυχιακό δίχτυ. Ο δύτης -εφόσον ισχύουν τα όσα λέγονται- κατάφερε να αναδυθεί και να περισυλλεγεί από άλλα σκάφη.

Η Κίνα διαθέτει 6 υποβρύχια Type 093, με εκτόπισμα 6.000 τόνων σε κατάδυση, οπλισμένα με τορπίλες και πυραύλους cruise. To υποβρύχιο που αναφέρεται στο δυστύχημα είναι με κωδικό 417, πιθανά το νεότερο της κλάσης, μόλις ενός έτους. Προς το παρόν αναμένονται περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις