Τραγική απώλεια 46 ζωών σε ορυχείο του Καζακστάν μετά από καταστροφική έκρηξη
Ένα συγκλονιστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε σε ορυχείο χάλυβα της ArcelorMittal στο Καζακστάν, όπου μια καταστροφική έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 46 εργαζόμενους. Το οδυνηρό αυτό γεγονός αποτελεί την πιο σοβαρή βιομηχανική τραγωδία που έχει καταγραφεί στην ιστορία του κράτους της Κεντρικής Ασίας από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.
Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων του Καζακστάν, Shirim Sharipkhanov, επιβεβαίωσε πανηγυρικά: “Ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 45 εργατών, μαζί με θραύσματα που ανήκουν σε ένα 46ο θύμα”. Η τραγωδία αυτή συνέβη κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το βράδυ της Παρασκευής στο Σάββατο στο ορυχείο Κοστένκο, που βρίσκεται στην πόλη Καραγκάντα. Στον απόηχο αυτής της συμφοράς, η κυβέρνηση του Καζακστάν και η ArcelorMittal ανακοίνωσαν από κοινού την πρόθεσή τους να εθνικοποιήσουν τη θυγατρική του παγκόσμιου ομίλου χάλυβα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση ανησυχίας που σχετίζεται με τις δραστηριότητες της ArcelorMittal στο Καζακστάν. Η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο έχει δεχθεί επικρίσεις από τις αρχές του Καζακστάν λόγω υποτιθέμενων παραλείψεων στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και περιβαλλοντικών κανονισμών, με προηγούμενα ατυχήματα να αμαυρώνουν τις μεταλλευτικές της προσπάθειες.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στα μέσα Αυγούστου, σε ένα άλλο ορυχείο της ArcelorMittal στο Καζακστάν σημειώθηκε η τραγική απώλεια πέντε εργαζομένων. Ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Alikhan Smailov διαβεβαίωσε: “Η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ολοκληρώνουμε τη συμφωνία για τη μεταφορά της ArcelorMittal Temirtau στο Καζακστάν”, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Τη στιγμή της έκρηξης, η οποία προκάλεσε ωστικά κύματα αισθητά σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, 252 εργαζόμενοι βρίσκονταν κάτω από το έδαφος, εκ των οποίων οι 206 κατάφεραν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην επιφάνεια. “Αυτή η τραγωδία απορρέει άμεσα από παραβιάσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Η διοίκηση της εταιρείας φέρει την πρωταρχική ευθύνη για το σφάλμα αυτό”, διαβεβαίωσε ο Smailov. Ταυτόχρονα, τα εργατικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα ορυχεία παροτρύνουν την κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρυθμιστική εποπτεία.
Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το Καζακστάν έχει θρηνήσει την απώλεια περίπου 200 εργαζομένων σε ορυχεία, με την πλειονότητα αυτών των ατυχημάτων να συμβαίνουν σε ορυχεία που συνδέονται με την ArcelorMittal. Η εταιρεία διατηρεί παρουσία στο Καζακστάν από το 1995, λειτουργώντας περίπου 15 εγκαταστάσεις και ορυχεία στην πλούσια σε πόρους κεντρική περιοχή της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.