Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

3 τρόποι να μετατρέψετε την αμήχανη σιωπή σε άνετες στιγμές στις σχέσεις σας


 Η δύναμη της σιωπής είναι ένα από τα πιο μεγάλα παράδοξα στον κόσμο των σχέσεων. Αναζητώντας τη συνεχή επικοινωνία και την ατελείωτη φλυαρία ξεχνάμε ότι η σιωπή μπορεί να είναι ένα εξίσου ισχυρό εργαλείο σύνδεσης όσο οι λέξεις.

Συχνά, οι σιωπές παρεξηγούνται και επικρίνονται. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο είναι φυσιολογικές αλλά αποτελούν και δείγμα μίας υγιούς σχέσης. «Αγκαλιάζοντας» αυτές τις στιγμές και μαθαίνοντας να τις μετατρέπουμε σε άνετες σιωπές μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον/στη σύντροφό μας. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως πρέπει να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις σιωπές ως δίοδο επικοινωνίας και όχι ως εμπόδιο στη σχέσης σας καθώς:

  • Παρέχουν ευκαιρίες για ουσιαστικές συζητήσεις. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Applied Psychology», η σιωπή προσδίδει ποιότητα στη σχέση παρέχοντας χώρο και χρόνο για ουσιαστικές απαντήσεις. Αντί να βιαζόμαστε να γεμίσουμε το κενό με λόγια είναι προτιμότερο να πάρουμε λίγο χρόνο και να σκεφτούμε ποιο είναι το επόμενο πράγμα που θέλουμε να πούμε.
  • Ενισχύουν την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια στη σχέση. Όταν σταματάμε να γεμίζουμε κάθε στιγμή με λέξεις γινόμαστε πιο ευάλωτοι προς τον σύντροφό μας. Το να μοιραζόμαστε τη σιωπή είναι ένας τρόπος να ενισχύουμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης, δείχνοντας στον σύντροφό μας ότι αισθανόμαστε αρκετά άνετα ώστε να είμαστε αληθινοί μεταξύ μας χωρίς να αναζητάμε διαρκώς έγκριση ή επιβεβαίωση.
  • Δημιουργούν οικειότητα. Οι ουσιαστικές συνδέσεις βασίζονται στην οικειότητα και η σιωπή μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο για να την καλλιεργήσει. Όταν μοιράζεστε τη σιωπή, δημιουργείτε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον όπου εσείς και ο/η σύντροφός σας μπορείτε απλά να βρίσκεστε μαζί. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ενότητας που από μόνα τους τα λόγια δεν μπορούν να επιτύχουν.

Ευρήματα μίας μελέτης του 2020 αποδεικνύουν πως η σιωπή μπορεί να είναι από μόνη της ένα αποτελεσματικό και πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας αρκεί να ξέρουμε πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά.

3 τρόποι για να μετατρέψετε τις αμήχανες στιγμές σε άνετες σιωπές

1. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα των σχέσεων.

Μια έρευνα αναφέρει ότι η σιωπή δεν ορίζεται ως έλλειψη επικοινωνίας. Πρόκειται για μια πιο βαθιά δήλωση, είστε παρών και ενεργός ακροατής. Αυτή η σιωπή οδηγεί σε μια βαθύτερη ανθρώπινη σύνδεση, αφήνοντας την αγάπη να φανεί μέσα από άλλα συναισθήματα, δημιουργώντας θεραπευτικές στιγμές μέσα από εικόνες και εμπειρίες. Για να μην αποφεύγετε ή νιώθετε άβολα στις αμήχανες σιωπές, μετατρέψτε τις με προσοχή. Αντιληφθείτε τη στιγμή, παρατηρήστε άλλες εκφράσεις του συντρόφου σας, όπως η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου του, αλλά και την ατμόσφαιρα που δημιουργείται γύρω σας.

Μπορείτε να αποκτήσετε ένα μικρό σημειωματάριο η sketchbook γι’ αυτές τις στιγμές. Αντί να πιέζεστε να μιλήσετε, γράψτε ή σχεδιάστε αυτό που νιώθετε ή αυτό που σκέφτεστε εκείνη τη στιγμή. Αν θέλετε, μοιραστείτε το με τον σύντροφο σας αργότερα, έτσι ανακαλύπτετε έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και ενδυναμώνετε τη μεταξύ σας σύνδεση. Είναι κι ένας τρόπος ο να προσθέσετε τον αυθορμητισμό στην σχέση και να δώσετε περισσότερη σημασία στη μη λεκτική επικοινωνία.

2. Επικοινωνήστε με ένα άγγιγμα.

Το άγγιγμα μπορεί να είναι ένας διακριτικός και ταυτόχρονα ισχυρός τρόπος για να σπάσετε τον πάγο κατά τη διάρκεια μίας άβολης σιωπής. Μια μελέτη του 2023 αποκάλυψε ότι το συχνό στοργικό άγγιγμα ενισχύει την αγάπη μεταξύ των συντρόφων. Το κράτημα χεριών, για παράδειγμα, είναι μια απλή αλλά ουσιαστική χειρονομία που επικοινωνεί στο σύντροφό σας πως «είμαι εδώ μαζί σου, και είμαστε σε αυτό μαζί», χωρίς να χρειάζονται λόγια. Ομοίως, ένα απαλό άγγιγμα στον ώμο του συντρόφου σας ή μια ζεστή αγκαλιά είναι δείγμα ενσυναίσθησης και υποστήριξης. Είναι ένας μη λεκτικός τρόπος για να δείξετε στον/στη σύντροφό σας ότι προσέχετε τα συναισθήματά του/της και ότι είστε εκεί για εκείνον/η. Ουσιαστικά, το στοργικό άγγιγμα επιτρέπει σε εσάς και τον/την σύντροφό σας να αναπτύξετε οικειότητα με έναν τρόπο που να υπερβαίνει τη συζήτηση και τη λεκτική επικοινωνία.

3. Σιωπηλή συντροφιά.

Η σιωπηλή συντροφιά είναι ένας τρόπος να απολαμβάνετε ο ένας την παρουσία του άλλου χωρίς την ανάγκη για συνεχή συζήτηση. Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία, να εργαστείτε πάνω σε προσωπικά project ή απλά να καθίσετε ήσυχα μαζί. Εναλλακτικά, βλέποντας ένα ηλιοβασίλεμα, κοιτάζοντας τα αστέρια ή κάνοντας έναν χαλαρό περίπατο πιασμένοι χέρι-χέρι απολαμβάνετε από κοινού στιγμές ηρεμίας δημιουργώντας πολύτιμες αναμνήσεις. Η σιωπηλή συντροφιά σάς δίνει την ευκαιρία να προβληματιστείτε και να εκτιμήσετε τον κόσμο γύρω σας. Αγκαλιάζοντας τη σιωπηλή συντροφιά σας, μπορείτε να απολαύσετε την απλότητα του να είστε μαζί. Αυτές οι ήρεμες στιγμές ενισχύουν τη σύνδεσή σας με την πάροδο του χρόνου.

Συμπέρασμα

Δεν πρέπει να φοβόμαστε ή να αγνοούμε τη σιωπή στις σχέσεις μας. Στην πραγματικότητα, αν την αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» νέες διαστάσεις εμπιστοσύνης και άνεσης. Έτσι, την επόμενη φορά που εσείς και ο σύντροφός σας θα βρεθείτε σε μία κατάσταση όπου επαναλαμβάνετε συζητήσεις, δώστε μια ευκαιρία στη σιωπή και την ησυχία. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω της ησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις