Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε χαμένη γλώσσα που μιλούσαν πριν από 3.000 χρόνια σε αρχαία πλάκα με «μυστηριώδες τελετουργικό κείμενο»


 Μια πήλινη πλάκα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια αποκάλυψε μια εξαφανισμένη γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει ένα τελετουργικό κείμενο από μία από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της αρχαιότητας.

ADVERTISEMENT

Βρέθηκε στο Boğazköy-Hattusa στη βορειοκεντρική Τουρκία, στην τοποθεσία της Χαττούσας, η οποία ήταν η πρωτεύουσα των Χετταίων περίπου από το 1600 π.Χ. έως το 1200 π.Χ.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η πλάκα ανακαλύφθηκε φέτος και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Würzburg στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο ετήσιας αποστολής που διηύθυνε ο Andreas Schachner, αρχαιολόγος στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Ο Schachner κατάλαβε αμέσως ότι στην πλάκα υπήρχε γραμμένο τελετουργικό κείμενο.

Η εισαγωγή είναι στα χεττιτικά, δήλωσε ο Schachner στο Live Science. «Είναι σαφές ότι είναι ένα τελετουργικό κείμενο» , όπως τόνισε ο αρχαιολόγος.

Στο πλαίσιο της ανασκαφής βρέθηκαν 30.000 άλλες πήλινες πλάκες και οι περισσότερες από αυτές έχουν επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή. Οι περισσότερες πλάκες βρέθηκαν σε σωρούς, και το πιθανότερο σενάριο ήταν να φυλάσσονταν ομαδοποιημένες, σαν ένα είδος βιβλιοθήκης ή αρχείου. Επέλεξαν μερικές από τις πλάκες και τις έστειλαν στη Γερμανία για να γίνει περαιτέρω έρευνα.

Ο Daniel Schwemer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Würzburg, προσδιόρισε με ακρίβεια από ποια περιοχή προέρχονταν. Αναγνώρισε σε αυτές τη γλώσσα της γης του Kalašma, μιας περιοχής στο βορειοδυτικό άκρο της αυτοκρατορίας των Χετταίων, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη Μπολού στη βόρεια Τουρκία.

Εξήγησε ότι οι Χετταίοι ενδιαφέρονταν πολύ για τα ξένα θρησκευτικά τελετουργικά. «Οι Χετταίοι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγράφουν τελετουργίες σε ξένες γλώσσες», ανέφερε ο Schwemer στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Würzburg.

Οι Χετταίοι ήταν μία από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της αρχαιότητας και πολέμησαν στη μάχη του Καντές εναντίον των Αιγυπτίων για τον έλεγχο της Χαναάν, η οποία σήμερα αποτελεί μέρος της νότιας Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ. Δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς αναγράφεται στην πλάκα. Οι ερευνητές εξακολουθούν να την μελετούν για να διευκρινίσουν το περιεχόμενό της και δεν θα δημοσιεύσουν φωτογραφίες της μέχρι να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους.

Ωστόσο, τα ευρήματα παρέχουν στους επιστήμονες μια καλύτερη κατεύθυνση προκειμένου να κατανοήσουν πώς λειτουργούσαν οι αρχαίες γλώσσες εκείνη την εποχή. «Οι τελετουργίες παρέχουν πολύτιμη ματιά στα ελάχιστα γνωστά γλωσσικά μονοπάτια της Ανατολίας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, όπου δεν μιλούσαν μόνο χεττιτικά», δήλωσε ο Schwemer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις