Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Απόφαση “σταθμός”: Πατέρας πήρε την επιμέλεια των 2 παιδιών του επειδή τον έβριζε η μητέρα τους


 Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αφαιρεί την επιμέλεια δύο ανηλίκων από την μητέρα, δίνει την επιμέλεια στον πατέρα και ορίζει νέα δεδομένα.

Η παραπάνω απόφαση, αποτελεί μία απόφαση σταθμό για τα νομολογικά δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το δικαστήριο, για να καταλήξει, έλαβε υπόψιν την ψυχική υγεία των δύο ανηλίκων καθώς τα δύο παιδιά, στην κατάθεση τους εξομολογήθηκαν πως η μητέρα τους μιλούσε συνεχώς υποτιμητικά, και με άσχημους χαρακτηρισμούς για τον πατέρα τους. Επομένως, τα ίδια ήθελαν να παραμείνουν μαζί του.

Η κατάθεση των δύο ανηλίκων

Τα δύο παιδιά, όπως προείπαμε, καταθέτουν πως η μητέρα καταφεύγει σε άσχημους και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς (βρισιές) για το πρόσωπο που πατέρα, ενώ αντίθετα δεν ισχύει κάτι ανάλογο για τον πατέρα. Τα παιδιά, ακούγοντας αυτούς τους χαρακτηρισμούς αισθάνονται άσχημα και άβολα. Είναι αναμφίβολά ένα γεγονός που διαταράσσει την ψυχολογική τους κατάσταση.

Αφετέρου, προσθέτουν πως μαζί με τον πατέρα τους  νιώθουν ηρεμία, περνούν ευχάριστα και ποιοτικά τον χρόνο τους, και εξέφρασαν την επιθυμία να μείνουν μαζί του. Επιπλέον, αναφέρουν πως ο πατέρας ασχολείται περισσότερο μαζί τους βοηθώντας τους στα μαθήματα τους και στα λοιπά τους ενδιαφέροντα.

Επομένως, το δικαστήριο, έκρινε ικανό τον πατέρα να αναλάβει την κηδεμονία των παιδιών – αφού και τα ίδια, αυτό δήλωσαν πως θα ήθελαν να συμβεί – και του δίνει την οριστική επιμέλεια. Διότι, όπως υποστηρίζει το δικαστήριο, τα παιδιά πρέπει να είναι δίπλα στον γονέα που θα τους παρέχει σωστή διαπαιδαγώγηση και ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς για τα ανήλικα παιδιά τους σε περιπτώσεις διαζυγίου: «Αποφασίστε το καλύτερο σενάριο για τα παιδιά. Σε περίπτωση ύπαρξης ανηλίκων παιδιών αποτελεί θέμα μέγιστης σημασίας, όλη η διαδικασία λύσης του γάμου να λάβει υπόψη τη ψυχική τους ηρεμία και ώστε να διαταραχθούν στο λιγότερο δυνατό σημείο και η νέα κατάσταση μετά το διαζύγιο να διαμορφωθεί με βάση το συμφέρον τους. Το πως θα ασκείται η επιμέλεια των παιδιών, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα και πως θα επικοινωνεί ο κάθε γονέας μαζί τους είναι ζητήματα μέγιστης σημασίας και κάθε συμφωνία πρέπει να είναι προσεχτική για τη διασφάλιση των παιδιών και την αποφυγή μελλοντικών διενέξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις