Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ξέχνα το τρέξιμο – 1 ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη, σύμφωνα με έρευνα

 


Εάν κάθεστε σε τζακούζι για 30 λεπτά μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικό για την υγεία όπως το τρέξιμο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κόβεντρι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι θεραπευτικές επιδράσεις του νερού χρονολογούνται αιώνες πριν. Το βάπτισμα σε ζεστό νερό ή η θεραπεία με ζεστό νερό χρησιμοποιείται για πνευματικούς και ιατρικούς λόγους σε όλο τον κόσμο», είπε στην εφημερίδα Sun αυτή την εβδομάδα ο αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στο Κέντρο Αθλητισμού, Άσκησης και Επιστήμης της Ζωής του Πανεπιστημίου Κόβεντρι, Tom Cullen.

Η ομάδα του Cullen μελέτησε τη διάθεση, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τη ροή του αίματος, την κορτιζόλη, την θερμική αντίληψη και το άγχος ανθρώπων ηλικίας από 26 έως 60 ετών.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη βούτηξαν σε ένα τετράγωνο τζακούζι που χωράει έως και 6 άτομα, για 3 συνεδρίες, που διήρκησαν 30 λεπτά, σε διάστημα 3 ημερών.

Μετά το μπάνιο, οι συμμετέχοντες είδαν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια τους να αυξάνεται κατά μέσο όρο 345%. Δηλαδή είδαν περίπου την ίδια επίδραση που θα είχε εάν έκαναν τζόκινγκ για 30 λεπτά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι καρδιακοί ρυθμοί των συμμετεχόντων μετά το μπάνιο στο τζακούζι ήταν ίδιοι με εκείνους που είχαν πάει για γρήγορο περπάτημα, κατά μέσο όρο 31 παλμοί ανά λεπτό.

Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ο χρόνος στο τζακούζι μείωσε την κορτιζόλη, την ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να διαχειρίζεται το άγχος, κατά 22%. Έτσι το 10% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ένιωθε λιγότερο άγχος.

«Ως ερευνητής, ενδιαφέρομαι να εξερευνήσω τρόπους βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Πολλές τυπικές αλλαγές, όπως η άσκηση, η δίαιτα και η διακοπή του καπνίσματος, είναι συχνά δύσκολο να διατηρηθούν από πολλούς ανθρώπους για διάφορους λόγους», δήλωσε ο Cullen.

Και συνέχισε: «Ωστόσο αν χρησιμοποιείται τακτικά το τζακούζι, αυτό προσφέρει μια αλλαγή στον τρόπο ζωής που έχει πολλά οφέλη για την υγεία και κυρίως είναι κάτι που οι άνθρωποι απολαμβάνουν να κάνουν».

Η γιατρός, Mariyam Hassan Malik, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη του Κόβεντρι, σημείωσε ότι τα τζακούζι χαλαρώνουν τους μυς και προάγουν την απελευθέρωση ενδορφινών που βοηθούν στη μείωση του στρες.

«Το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του ύπνου. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και εν συνεχεία η πτώση της θερμοκρασίας όταν βγαίνετε από το μπάνιο μπορεί να δώσει το σήμα στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ανάπαυση και να βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα», σημείωσε η γιατρός.

Να σημειωθεί ότι το ζεστό νερό μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε γιατρό εάν έχετε καρδιακές παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις