Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Ακτινογραφία από την εγκυμονούσα 13χρονη στην Νάξο;;;... και ο γιατρός δεν κατάλαβε ότι ήταν έγκυος!!! Εσύ φίλε το βλέπεις;


 Στη φωτογραφία είναι μια ακτινογραφία κοιλιακής χώρας τελειομηνης εγκύου γυναίκας.  Ακόμα και στα μάτια ενός αδαούς, η σπονδυλική στήλη του εμβρύου είναι διακριτή. Στα μάτια κάποιου με ιατρική εκπαίδευση πέραν του 4ου έτους ιατρικής σχολής, είναι χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμη.  

Πριν μερικές μέρες ένα δεκατριαχρονο κορίτσι γέννησε στην τουαλέτα ενός περιφερειακού νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο είχε βρεθεί έχοντας αφόρητους πόνους στην κοιλιά, αγνοώντας την προχωρημένη εγκυμοσύνη της. 

Τα περισσότερα ρεπορτάζ αλλά και αναρτήσεις που διάβασα, επικεντρώθηκαν στην τραυματική διάσταση που είχε όλη αυτή η ιστορία στον ψυχισμό του μικρού κοριτσιού και στην (ορθώς διαγνωσθείσα) τεράστια ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης που έχει η μικρή μητέρα. 

Εγώ θα σταθώ στην εξωφρενική διάσταση της ιστορίας, όπου η νεαρή τελειομηνη έγκυος εξετάστηκε από «παιδίατρο», ο οποίος, αφού αξιολόγησε την ακτινογραφία (αντίστοιχη με αυτήν της φωτογραφίας) και εξέλαβε τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου ως «φερμουάρ που είχε καταπιεί η μικρή», διέγνωσε «τυμπανισμό» και χορήγησε καθαρτικό, με συνέπεια το κορίτσι να τρέξει στην τουαλέτα του νοσοκομείου, όπου και γέννησε. 

Η απουσία αξιολόγησης του ιατρικού προσωπικού και η χαμηλής αρκετές φορές  ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, έχουν φτάσει σε σημαντικά ανησυχητικό επίπεδο. 

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκους στελέχωσης των νοσοκομείων και την απουσία ξεκάθαρων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών, οδηγούν την παροχη υπηρεσιών  υγείας  σε ένα επικίνδυνο επίπεδο για την ασφάλεια των πολιτών. 

Η ηγεσία του Υπ. υγείας απέλυσε προχθές  τη διοίκηση ενός νοσοκομείου για την τραγική εικόνα των κτιριακών εγκαταστάσεων της ψυχιατρικής πτέρυγας του νοσοκομείου της. Και μπράβο!  

Η επόμενη εκστρατεία θα πρέπει να αφορά στην καταγραφή, υιοθέτηση και εφαρμογή προτύπων και διαδικασιών στην περίθαλψη ασθενών, ειδικά στα εξωτερικά ιατρεία. 

Και επίσης στην διαρκή αξιολόγηση των ιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούν. 

Από περιέργεια: ο οικείος ιατρικός σύλλογος και η ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου που συνέβη το περιστατικό, έχουν άραγε επιληφθεί για τη διερεύνηση της τραγικής ανεπάρκειας και λανθασμένης διάγνωσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις