Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Είκοσι έξι κατηγορούμενοι για τον βιασμό της 12χρονης

 


Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αναβαθμίζει το κατηγορητήριο για τη μητέρα της ανήλικης και αφαιρεί κατηγορίες από τους πρώτους συλληφθέντες, Ηλία Μίχο και Ιωάννη Σοφιανίδη. ● Παράταση της προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορούμενους εν όψει προσδιορισμού της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις από την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Νούλη, περιλαμβάνει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που παραπέμπει σε δίκη είκοσι έξι κατηγορούμενους για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό.

Οι δικαστές κρίνουν ακόμη πιο ενοχοποιητική την εμπλοκή της μητέρας τής ανήλικης και αναβαθμίζουν το κατηγορητήριό της, σε αντίθεση με τους Ηλία Μίχο και Γιάννη Σοφιανίδη, για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν πρέπει να δικαστούν για όλα τα αδικήματα που τους είχαν αρχικά αποδοθεί. Με δεδομένο ότι πολλά από τα στοιχεία της δικογραφίας «αλληλοσυγκρούονται», οι δικηγόροι κάθε πλευράς αναμένεται να έχουν πολύ δύσκολο έργο σε μια δίκη με αυξημένο κοινωνικό ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνει ένα διαχρονικό μείζον πρόβλημα: την εκμετάλλευση παιδιών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης και ο πρώτος που συνελήφθη είναι ο Ηλίας Μίχος, που βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών από τις 7 Οκτωβρίου 2022. Από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επιβεβαιώνεται ο βασικός ρόλος που έχει στην υπόθεση καθώς θα καθίσει στο εδώλιο με τις κατηγορίες ότι, απειλώντας την ανήλικη, την εξανάγκασε σε κατ’ εξακολούθηση γενετήσιες πράξεις (από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2022), ότι προμηθεύτηκε/κατείχε/διένειμε υλικό πορνογραφίας του κοριτσιού, ότι την εξώθησε στην πορνεία και ότι κατείχε παράνομα όπλα και πυρομαχικά. Οι κατηγορίες για τις οποίες απαλλάσσεται αφορούν την κατάχρηση ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, την οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση και την παράνομη βία σε βάρος ανηλίκου.


Το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα, η σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού από τον Ηλ. Μίχο ξεκίνησε από την αποθήκη του καταστήματός του στον Κολωνό, όπου απασχολούνταν ως καθαρίστρια. Εκεί, αφού της προκάλεσε τρόμο και ανησυχία για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα με την επίδειξη όπλου και μαχαιριών που κατείχε, καθώς και με την απειλή ότι, αν δεν ανεχθεί τις ασελγείς πράξεις του, θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της, κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της και να την εξαναγκάσει να ανεχθεί κατ’ επανάληψη γενετήσιες πράξεις. Στη συνέχεια επέλεγε άγνωστους στην ανήλικη άντρες (οι περισσότεροι από την περιοχή του Κολωνού) και της έκλεινε ραντεβού με σκοπό το κέρδος, αφού η ανήλικη του κατέβαλλε τα ποσά που της έδιναν. Οπως αναφέρουν οι δικαστές, το κορίτσι είχε οδηγηθεί από τον Ηλ. Μίχο σε οίκο ανοχής πέντε φορές, όπου κάθε φορά έπειτα από προκαθορισμένα ραντεβού κακοποιούνταν από πέντε άντρες και τα χρήματα τα εισέπραττε απευθείας εκείνος.


Μέχρι στιγμής ο Ηλ. Μίχος ισχυρίζεται ότι είχε συνάψει «ερωτική σχέση» με την ανήλικη και προσπαθεί να μετακυλήσει την κατηγορία της μαστροπείας στη μητέρα, η οποία έχει επίσης προφυλακιστεί και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού από τις 12 Οκτωβρίου 2022. Η μητέρα της ανήλικης κατηγορείται για τη μαστροπεία του παιδιού με βασικές ενδείξεις ενοχής ότι επέτρεπε στη μικρή να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, ακόμα και αργά, και ότι ζητούσε από αυτή χρήματα χωρίς να ενδιαφέρεται για την προέλευσή τους. Ομως οι δικαστές τώρα την παραπέμπουν στο εδώλιο για ακόμη ένα αδίκημα: της διανομής πορνογραφικού υλικού του παιδιού. Ειδικότερα, την κατηγορούν ότι έστειλε το συγκεκριμένο υλικό σε δύο άντρες από το κινητό του παιδιού και στη συνέχεια αυτοί κατέθεσαν μικροποσά σε λογαριασμό της. Η μητέρα ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία πρόσβαση σε αυτόν τον λογαριασμό, τον οποίο διαχειριζόταν ο Ηλ. Μίχος σε συνεννόηση με την ανήλικη, την οποία είχε μετατρέψει σε υποχείριό του. Επιμένει, επίσης, ότι εκείνη κατήγγειλε τον Ηλ. Μίχο στην αστυνομία όταν αντιλήφθηκε (από τα μηνύματα που είδε η θεία του παιδιού) ότι ο Ηλ. Μίχος την κακοποιούσε σεξουαλικά.


Πράγματι, το κουβάρι αυτής της ερεβώδους υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τη στιγμή που η μητέρα πήγε στη ΓΑΔΑ και κατήγγειλε τον Ηλ. Μίχο ως βιαστή της κόρης της. Τότε ο Ηλ. Μίχος τέθηκε υπό αστυνομική παρακολούθηση, από την οποία προέκυψαν πολλά στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία. Δύο από τα στοιχεία αυτά είναι ότι η μητέρα ζήτησε μέσω μηνύματος 100 ευρώ από τον Ηλ. Μίχο «για να μη μάθουν όλοι στην πλατεία τι έχεις κάνει» και στη συνέχεια ζήτησε χρήματα και από την τότε σύζυγο του Ηλ. Μίχου για να μην προχωρήσει σε καταγγελία σε βάρος του. Οταν στάλθηκαν αυτά τα μηνύματα, η καταγγελία εναντίον του Ηλ. Μίχου είχε γίνει και η μητέρα ισχυρίζεται ότι το έκανε για να έχει αποδεικτικά στοιχεία ομολογίας του. Ωστόσο, οι δικαστές πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και όχι μόνο θεωρούν τα παραπάνω μηνύματα ενοχοποιητικά της δικής της εμπλοκής, αλλά και πως η ίδια προκάλεσε... ζημία στην περιουσία του βιαστή της κόρης της, κατηγορώντας την έτσι και για εκβίαση.


Οι κατηγορίες

Από τους υπόλοιπους 24 κατηγορούμενους ξεχωρίζει η περίπτωση του Ιωάννη Σοφιανίδη, ο οποίος συνελήφθη την ίδια μέρα με τον Ηλία Μίχο και κρατείται στις φυλακές Τρίπολης από τις 7 Οκτωβρίου 2022. Οι δικαστές κρίνουν ότι πρέπει να δικαστεί για κατ’ εξακολούθηση ασέλγεια της ανήλικης έναντι αντιτίμου, αλλά τον απαλλάσσουν από την τέλεση γενετήσιας πράξης με πρόσωπο που είναι εν γνώσει του δράστη θύμα εμπορίας ανθρώπων.


Το Συμβούλιο Εφετών με πρόσφατο βούλευμά του παρέτεινε για ακόμη ένα εξάμηνο την κράτηση όλων των προφυλακισθέντων. Αμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης καθώς η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, όπου τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι θα κρίνουν τον βαθμό εμπλοκής καθενός από τους 26 κατηγορούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις