Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Νεκρή 12χρονη Ισραηλινή με αυτισμό και η 80χρονη γιαγιά της – Υποτίθεται απαχθέντες από την Χαμάς


 Η είδηση του θανάτου μιας 12χρονης Ισραηλινής με αυτισμό και της 80χρονης γιαγιάς της που υποτίθεται ότι είχαν απαχθεί από μέλη της Χαμάς, την ημέρα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι σοροί της νεαρής Νόγια Νταν και της γιαγιάς της βρέθηκαν χθες, σύμφωνα με την αναφορά του ισραηλινού καναλιού Kan, επιβεβαιώνοντας την τραγική είδηση.

Παρ’ όλα αυτά, λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή τρόπο θανάτου τους παραμένουν ακόμα άγνωστες.

Το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, το κορίτσι βρισκόταν στο σπίτι της 80χρονης γιαγιάς της στο κιμπούτς Nir Oz, όταν δέχθηκαν μια επίθεση από ενόπλους της Χαμάς.

Η 12χρονη κατάφερε να στείλει ένα τελευταίο φωνητικό μήνυμα στη μητέρα της, που βρισκόταν 8 χιλιόμετρα μακριά.

“Μαμά, φοβάμαι. Υπάρχουν άνθρωποι στο σπίτι. Βοήθησέ με”, ήταν τα τελευταία λόγια της πριν χαθούν από την επικοινωνία, μέχρι χθες που βρέθηκαν οι σοροί τους.

Αμέσως μετά την απαγωγή της 12χρονης, το κράτος του Ισραήλ είχε εκδηλώσει ανησυχία και κινητοποίησε την κοινότητα προς αναζήτηση της νεαρής.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η 12χρονη Νόγια ήταν ένα ευαίσθητο, φιλικό κορίτσι με χιούμορ και είχε μια αδυναμία στον κόσμο του Χάρι Πότερ.

Επιπλέον, το Ισραήλ είχε απευθύνει έκκληση στη διάσημη βρετανίδα συγγραφέα των βιβλίων του Χάρι Πότερ, J.K. Rowling, που η ίδια η 12χρονη λάτρευε, και η Rowling είχε κάνει retweet την ανάρτηση για την 12χρονη.

Σε παράλληλες ειδήσεις, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι σε καταιγισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία δελτία ειδήσεων, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την εξουδετέρωση του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Επιτροπής Λαϊκής Αντίσταση

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο τουλάχιστον δέκα μελών της ελίτ δύναμης “Νούκμπα” της Χαμάς, τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, κατηγορούνταν ως οι υπεύθυνοι για τη σφαγή αμάχων στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό (IDF), ο Rafat Harb Hussein Abu Halal σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. Η ανακοίνωση του στρατού ανέφερε ότι είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά εκατοντάδων στόχων της Χαμάς, με δεκάδες από αυτούς στη γειτονιά Σατζάγια στη Γάζα την περασμένη ημέρα. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, και μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση περιλάμβαναν φρεάτια σηράγγων, τοποθεσίες εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και υποδομές πληροφοριών και αρχηγεία, όπως ανέφερε ο στρατός.

Η μοναδική γυναίκα αξιωματούχος της Χαμάς βρέθηκε νεκρή

Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να προβαίνει σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, με τελευταίο θύμα την αξιωματούχο της Χαμάς, Τζαμίλα Αμπντάλα Τάχα αλ-Σάντι, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση μέσω του ραδιοφώνου της Χαμάς. Η 68χρονη γυναίκα υπηρέτησε ως μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και αποτελούσε την πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τον θάνατό της, αναφερόμενα στην ανακοίνωση της Χαμάς. Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, η Τζαμίλα Αμπντάλα Τάχα αλ-Σάντι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Οκτωβρίου. Οι αναφορές δεν παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον τόπο της επίθεσης, αναφέροντας μόνο ότι το πλήγμα σημειώθηκε τα ξημερώματα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο σύζυγός της, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι, ήταν ιδρυτικό μέλος και ηγέτης της Χαμάς. Σκοτώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ το 2004 σε επίθεση με πυραύλους κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.

Από αύριο, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Οι παραδόσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, σε συνέντευξη με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα επιτραπεί σε αλλοδαπούς και πολίτες διπλής υπηκοότητας να εγκαταλείψουν τη Γάζα, είπε:

“Εφόσον η διέλευση λειτουργεί κανονικά και η υποδομή διέλευσης έχει επισκευαστεί.” Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι αν η ανθρωπιστική βοήθεια καταλήξει στα χέρια των μαχητών της Χαμάς, τότε θα διακοπεί αυτομάτως. Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, ανέφερε ότι ο οργανισμός επιδιώκει να επαναφέρει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα στα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δηλαδή περίπου 100 φορτηγά βοήθειας την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις