Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Διπολική διαταραχή: Συμπτώματα, αιτίες, θεραπείες και φυσικές προσεγγίσεις - 1 στους 100 ανθρώπους διαγιγνώσκεται κάποια στιγμή στη ζωή τους με διπολική διαταραχή, παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη


 Η διπολική διαταραχή, παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια αρκετά διαδεδομένη διαταραχή, με 1 στους 100 ανθρώπους να διαγιγνώσκεται σε κάποια στιγμή της ζωής τους παγκοσμίως. Το στατιστικό στοιχείο είναι ελαφρώς υψηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σχεδόν το 3% του πληθυσμού να βιώνει τη διαταραχή ετησίως. Σχεδόν το 83% των περιπτώσεων θεωρούνται σοβαρές. Ενώ τα ποσοστά εμφάνισης δεν είναι προς το παρόν σαφή, η διπολική διαταραχή διαγιγνώσκεται συνήθως μεταξύ 15 και 19 ετών και σπάνια μετά τα 40.

Μέρος της πρόκλησης της διάγνωσης της διπολικής διαταραχής είναι ότι περιλαμβάνει μια ψυχολογική εξέταση κατά την οποία το άτομο ερωτάται σχετικά με τα συμπτώματά του, το οικογενειακό ιστορικό και τη συνολική κατάσταση της ψυχικής του υγείας. Πολλές από αυτές τις απαντήσεις είναι συχνά υποκειμενικές και μπορεί αρχικά να μην οδηγούν άμεσα στη διάγνωση διπολικής διαταραχής.

Ποιοι είναι οι τύποι διπολικής διαταραχής;

Μπορούν να αναπτυχθούν διάφοροι τύποι διπολικής διαταραχής. Επειδή πρόκειται για μια εγκεφαλική πάθηση που μεταβάλλει τη διάθεση, την ενέργεια και συχνά την ικανότητα λειτουργίας ενός ατόμου, είναι σύνηθες για τα άτομα με διπολική διαταραχή να βιώνουν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις που συνήθως εμφανίζονται για καθορισμένες περιόδους. Μια βασική κατηγοριοποίηση μεταξύ όσων βιώνουν εναλλαγές της διάθεσης και όσων πάσχουν από διπολική διαταραχή είναι η χρονική διάρκεια των επεισοδίων, με τη διπολική διαταραχή να επηρεάζει τη διάθεση για αρκετές ημέρες κάθε φορά.

Διπολική διαταραχή 1

Συμβαίνει όταν ένα άτομο βιώνει ένα μανιακό επεισόδιο. Κατά τη διάρκεια των μανιακών επεισοδίων, οι άνθρωποι έχουν ακραίες αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, οι οποίες μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Ένα μανιακό επεισόδιο διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία το άτομο βιώνει εξαιρετικά υψηλά ή/και χαμηλά συναισθήματα. Αυτές οι αλλαγές συχνά οδηγούν σε δυσλειτουργία στην εργασία, στην οικογενειακή ζωή ή/και στην ικανότητα διαχείρισης άλλων ευθυνών. Συμβαίνουν επίσης καταθλιπτικά επεισόδια τα οποία, κατά κανόνα, επιμένουν για περίπου δύο εβδομάδες ή περισσότερο. Εάν ένα άτομο βιώνει πολύ χαμηλά συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συχνά αναφέρεται ως “μείζον καταθλιπτικό” επεισόδιο. Τα υπομανιακά επεισόδια μπορεί επίσης να ακολουθούν τα μανιακά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια της υπομανίας, το επίπεδο ενέργειας παραμένει υψηλό, όπως και η διογκωμένη αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ακραία και διαρκούν μόνο λίγες ημέρες.

Διπολική διαταραχή 2

Τα άτομα που εμφανίζουν διπολική διαταραχή 2 έχουν τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και ένα υπομανιακό επεισόδιο. Αυτά τα υπομανιακά επεισόδια είναι λιγότερο σοβαρά από τα μανιακά επεισόδια που βιώνουν τα άτομα με διπολική διαταραχή 1.

Κυκλοθυμική Διαταραχή (Κυκλοθυμία)

Πρόκειται για μια ηπιότερη μορφή διπολικής διαταραχής που συνήθως περιλαμβάνει πολλές εναλλαγές της διάθεσης, με εμφάνιση τόσο υπομανίας όσο και καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τα άτομα με κυκλοθυμική διαταραχή έχουν συχνά πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, αλλά τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά από τα άτομα με διπολική διαταραχή 1 ή 2. Η επανάληψη των συμπτωμάτων συμβαίνει για τουλάχιστον δύο χρόνια και οι εναλλαγές της διάθεσης δεν παύουν για περισσότερο από δύο μήνες κάθε φορά.

Απροσδιόριστος ή άλλος καθορισμένος διπολισμός

Εάν ένα άτομο δεν πληροί τα κριτήρια για τους άλλους τύπους διπολικής διαταραχής, αλλά παρουσιάζει κλινικά σημαντικές ανώμαλες διακυμάνσεις της διάθεσης, θα ανήκει σε αυτόν τον τύπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα πρώιμα σημάδια της διπολικής διαταραχής;

Το κύριο σημάδι ή σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής είναι ένα μανιακό επεισόδιο που διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα και μπορεί να περιλαμβάνει και υπομανιακά επεισόδια.

Επειδή η εμπειρία της διπολικής διαταραχής είναι εξατομικευμένη, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά σε ένα μανιακό επεισόδιο:

  • Συνεχείς αλλαγές στην κατάσταση της διάθεσης ή εναλλαγές της διάθεσης
  • Ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις, τόσο υψηλές όσο και χαμηλές
  • Ξαφνικές, σοβαρές αλλαγές στη διάθεση
  • Ανησυχία
  • Γρήγορη ομιλία και σκέψεις
  • Αυξημένη ενέργεια
  • Κακή κρίση
  • Αυξημένη παρορμητικότητα
  • Απερίσκεπτη συμπεριφορά
  • Μη ρεαλιστικά αισθήματα σπουδαιότητας
  • Ψύχωση

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι κοινά σε ένα υπομανιακό επεισόδιο:

  • Αυξημένα αισθήματα θετικότητας ή/και παραγωγικότητας
  • Μεταβολές της διάθεσης

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι κοινά σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο:

  • Ακραία θλίψη
  • Χαμηλή ενέργεια
  • Έλλειψη κινήτρων
  • Αίσθημα αναξιότητας ή απελπισίας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ευερεθιστότητα
  • Αυξημένη ανάγκη για ύπνο

Επειδή η διπολική διαταραχή θεωρείται ότι έχει μια ισχυρή κληρονομική συνιστώσα, είτε περιβαλλοντική είτε γενετική, ο τακτικός έλεγχος για άτομα που μπορεί να έχουν προδιάθεση ίσως είναι μια καλή ιδέα, αν αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα.

Τι προκαλεί τη διπολική διαταραχή;

Η ακριβής αιτία της διπολικής διαταραχής δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πιστεύεται ότι προκαλούν τη διπολική διαταραχή, μεταξύ των οποίων:

  • Γενετική: Πιστεύεται ότι η διπολική διαταραχή φέρει γενετικό δεσμό και μπορεί να διαδοθεί στην οικογένεια. Είναι μία από τις πιο κληρονομικές ψυχιατρικές καταστάσεις που έχουν εντοπιστεί – είτε πρόκειται για περιβαλλοντικές είτε για γενετικές. Πάνω από τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν τουλάχιστον έναν στενό βιολογικό συγγενή με τη διαταραχή.
  • Ανισορροπίες ή αλλοιωμένες περιοχές του εγκεφάλου: Χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν διπολική διαταραχή. Οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, μπορεί να επηρεαστούν, προκαλώντας την πτώση των ατόμων με συμπτώματα. Η φαιά ουσία ή ο όγκος του ιππόκαμπου μπορεί επίσης να μειωθεί στα διπολικά άτομα.

Παρόλο που η αιτία της διπολικής διαταραχής είναι άγνωστη, έχει κάποια κοινά εναύσματα, όπως τα ακόλουθα:

  • Το άγχος: Τα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείνωση των σχέσεων, κακοποίηση, ασθένεια, κίνδυνο για τα προς το ζην και/ή θάνατο αγαπημένων προσώπων.
  • Σωματική ασθένεια
  • Διαταραχές του ύπνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις