«Tο συλλογικό μας μέλλον είναι ψηφιακό, και ως εκ τούτου οι παγκόσμιες οντότητες πρέπει να χαράξουν όρια και να επιβάλουν κανονισμούς», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αρνούνται τις ψηφιακές ταυτότητες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τις οποίες προωθεί κατά κόρον η Ευρώπη, θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή τους στην κοινωνία, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε στην Σύνοδο Κορυφής των G20 με τίτλο «Ένα Μέλλον».
Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, «το συλλογικό μας μέλλον είναι ψηφιακό, και ως εκ τούτου οι παγκόσμιες οντότητες πρέπει να χαράξουν όρια και να επιβάλουν κανονισμούς».
Η ίδια επαίνεσε τα βήματα της ΕΕ προς μια εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας σε όλα τα κράτη-μέλη, η οποία θα είναι ικανή να αποθηκεύει τις προσωπικές πληροφορίες ενός πολίτη, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών και πιστωτικών καρτών, άδεια οδήγησης, δεδομένα διαβατηρίου και ιατρικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης εμβολιασμού του.
H Φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε την ιδέα μιας ψηφιακής δημόσιας υποδομής παρόμοιας με το σύστημα διαβατηρίων για τον κορωνοϊό – ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από την ΕΕ ως αντιμετώπιση για την πανδημία του Covid. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αγκάλιασε το εγχείρημα ως ένα παγκόσμιο πρότυπο για την καταπολέμηση των απειλών για την υγεία.
«Πολλοί από εσάς είστε εξοικειωμένοι με το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον COVID-19. Η ΕΕ το ανέπτυξε για τον εαυτό της. Το μοντέλο ήταν τόσο λειτουργικό και τόσο αξιόπιστο που 51 χώρες σε 4 ηπείρους το υιοθέτησαν άμεσα. Σήμερα, ο ΠΟΥ το χρησιμοποιεί ως παγκόσμιο πρότυπο για να διευκολύνει την μετακίνηση σε περιόδους απειλών για την υγεία», συνέχισε η Φον ντερ Λάιεν.
Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν ανησυχίες για τα άτομα και τα έθνη που εκτιμούν ιδιαίτερα την ελευθερία του λόγου και την ιδιωτική ζωή.
Η Φον ντερ Λάιεν, στη θέση της ως Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, έθιξε επίσης την τεχνητή νοημοσύνη και το ψηφιακό τοπίο στην ομιλία της. Αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους, ενώ παράλληλα εξήρε τις ευκαιρίες που συνδέονται με την προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης της νέας αυτής τεχνολογίας.
«Σήμερα θέλω να επικεντρωθώ στην τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή υποδομή. Όπως έχει περιγραφεί, η τεχνητή νοημοσύνη έχει κινδύνους αλλά προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιηθεί μια τεχνολογία που αλλάζει ταχέως.
«Στην ΕΕ, το 2020, παρουσιάσαμε τον πρώτο νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη. Θέλουμε να διευκολύνουμε την καινοτομία χτίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Χρειάζεται όμως να κάνουμε περισσότερα. Αυτό που κάνει ο κόσμος τώρα θα διαμορφώσει το μέλλον μας. Πιστεύω ότι η Ευρώπη —και οι εταίροι της— θα πρέπει να αναπτύξουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Von der Leyen.
Ο Von der Leyen επαίνεσε την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 να εισαγάγει το πρώτο νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα βήμα που έγινε με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας παράλληλα με την εμπιστοσύνη. Ωστόσο, επέμεινε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Πρότεινε μια πολυεθνική υιοθέτηση ενός μηχανισμού αντιμετώπισης για τη διαχείριση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο επικεφαλής της ΕΕ τόνισε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθούν παγκόσμια αποδεκτά πρότυπα υπό την αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών, παρόμοια με τη Διακυβερνητική τους Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή. Η ανθρωπότητα θα επωφεληθεί, υποστήριξε, εάν μια διεθνής αρχή θα μπορούσε να διευκρινίσει τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοια με την IPCC για τις κλιματικές απειλές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.