Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Idi Amin - Ο δικτάτορας που έφαγε τους εχθρούς του!

 


Ήταν γνωστός για το χαμόγελό του, αλλά ο στρατιωτικός δικτάτορας Ίντι Αμίν Ντάντα κυβέρνησε την Ουγκάντα με σιδερένια πυγμή για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Όσοι πανηγύρισαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μίλτον Ομπότε το 1971 δεν είχαν ιδέα πόσο βίαιη και τυραννική θα ήταν η επόμενη δεκαετία.

Μέχρι το τέλος της διακυβέρνησής του, ο Αμίν είχε διατάξει τη δολοφονία περίπου 300.000 ανθρώπων (ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε 500.000) σε έναν πληθυσμό 12 εκατομμυρίων.

Παρόλο που ο Αμίν - γνωστός και ως "Χασάπης της Ουγκάντα" - επέβλεψε μαζικές δολοφονίες και εξαιρετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί κάτοικοι της Ουγκάντα εξακολουθούν να τιμούν την κληρονομιά του μέχρι σήμερα. Αυτό λέει πολλά για την επιτυχία του να καλλιεργήσει την εικόνα ενός απελευθερωτή - ενός ανθρώπου του λαού που απαλλάσσει την πατρίδα του από το ιμπεριαλιστικό της παρελθόν.

Ωστόσο, η ιστορία του Ίντι Αμίν δεν περικλείεται πλήρως μεταξύ των ετών 1971 και 1979. Για να αποκτήσουμε μια υποτυπώδη κατανόηση της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Τα νεανικά χρόνια του Ίντι Αμίν Ντάντα 

Ο Ίντι Αμίν γεννήθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της Ουγκάντα, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν και το Κονγκό. Η ακριβής ημερομηνία γέννησής του είναι άγνωστη, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι γεννήθηκε γύρω στο έτος 1925. Ο πατέρας του Αμίν ήταν αγρότης και μέλος της φυλής Κάκουα - μιας φυλής που κατάγεται από την Ουγκάντα, το Κονγκό και το Σουδάν - ενώ η μητέρα του ανήκε στον λαό Λουγκμπάρα. Και οι δύο φυλές εμπίπτουν στην ομπρέλα αυτού που οι Ουγκανδιανοί αποκαλούν "νουβιανοί" και η αφοσίωση του Αμίν θα βρισκόταν στους νουβιανούς σε όλη του τη ζωή.

Οι γονείς του Αμίν χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός και αυτός και η μητέρα του μετακόμισαν στην πόλη. Ο Αμίν γράφτηκε σε μουσουλμανικό σχολείο, αλλά έφυγε αμέσως μετά, αφού έφτασε μόνο μέχρι την τετάρτη τάξη.

Με το επιβλητικό ύψος των 1,93 μ., την ικανότητα να μιλάει την τοπική γλώσσα Κισουαχίλι και με την έλλειψη μόρφωσης, ο Αμίν ήταν το τέλειο άτομο για τις βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις ώστε να τον διαμορφώσουν σε υπάκουο στρατιώτη. Έτσι, ως νεαρός ενήλικας, εργάστηκε σκληρά για να συγκεντρώσει τα πολεμικά προσόντα που εκτιμούσαν οι Βρετανοί, οι οποίοι κυβερνούσαν την Ουγκάντα από το 1894. Αφού κατατάχθηκε στο στρατό το 1946, ο Αμίν ξεχώρισε με επιτυχία από τους συνομηλίκους του, εστιάζοντας στο δυνατό του σημείο: τον αθλητισμό.

Ο νεαρός στρατιώτης ήταν εντυπωσιακός κολυμβητής, παίκτης του ράγκμπι και πυγμάχος. Ως ερασιτέχνης, ο Ίντι Αμίν κέρδισε το πρωτάθλημα πυγμαχίας της Ουγκάντα ελαφρών βαρέων βαρών το 1951 και κατείχε τον τίτλο αυτό για εννέα συνεχόμενα χρόνια. Εν τω μεταξύ, το 1949, ο Αμίν πήρε προαγωγή από στρατιώτης σε δεκανέα. Ήταν το πρώτο από τα πολλά αξιοσημείωτα βήματά του στην ιεραρχία της εξουσίας.

Η στρατιωτική εμπειρία του Idi Amin

Αν και ο Idi Amin θα χρησιμοποιούσε αργότερα το αντιιμπεριαλιστικό συναίσθημα για να εμπνεύσει την υποστήριξη του κοινού, οι αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν μια διαφορετική εποχή. Εδώ, ο Αμίν θα ενεργούσε με τον αντίθετο τρόπο, βοηθώντας τους Βρετανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο των αφρικανικών προτεκτοράτων τους, πολεμώντας εναντίον των Αφρικανών μαχητών της ελευθερίας Μάου Μάου στην Κένυα και των επαναστατών στη Σομαλία. Γρήγορα άρχισε να αποκτά τη φήμη ενός αδίστακτου στρατιώτη και ανέβαινε σταθερά στις στρατιωτικές βαθμίδες. Το 1957 έγινε ανθυπολοχαγός και διοικούσε τη δική του διμοιρία.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Αμίν έλαβε το βαθμό του ""εφέντη"", τον υψηλότερο βαθμό που είχαν οι γεννημένοι στρατιώτες στην Ουγκάντα. Μέχρι το 1962, ο Αμίν είχε τον υψηλότερο βαθμό από οποιονδήποτε Αφρικανό στο στρατό.

Ο Ίντι Αμίν και ο Μίλτον Ομπότε

Παρά την αυξανόμενη στρατιωτική του επιρροή, ο Idi Amin Dada σύντομα έμπλεξε με τους αδίστακτους τρόπους του. Το 1962, μετά από μια απλή αποστολή να ξεριζώσει τους κλέφτες βοοειδών, αναφέρθηκε ότι ο Αμίν και οι άνδρες του είχαν διαπράξει βάναυσες θηριωδίες. Οι βρετανικές αρχές στο Ναϊρόμπι εκταφίασαν τα πτώματα και διαπίστωσαν ότι τα θύματα είχαν βασανιστεί και ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου. Ορισμένα είχαν θαφτεί ζωντανά.

Δεδομένου ότι ο Αμίν ήταν ένας από τους δύο μόνο υψηλόβαθμους Αφρικανούς αξιωματικούς - και η Ουγκάντα πλησίαζε στην ανεξαρτησία της από τη Βρετανία στις 9 Οκτωβρίου 1962 - ο Ομπότε και οι Βρετανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να μην ασκήσουν δίωξη κατά του Αμίν. Αντιθέτως, ο Ομπότε τον προώθησε και τον έστειλε στο Ηνωμένο Βασίλειο για περαιτέρω στρατιωτική εκπαίδευση.

Το δεξί χέρι του Milton Obote

Ο Ίντι Αμίν υποδέχεται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Λεβί Εσκόλ, 1966. Λίγα χρόνια αργότερα, θα απελάσει τους Ισραηλινούς πολίτες της Ουγκάντα από απογοήτευση για μια αποτυχημένη συμφωνία όπλων. Εν τω μεταξύ, ο Obote προήγαγε περαιτέρω τον Amin σε ταγματάρχη το 1963 και σε συνταγματάρχη το 1964. Το 1966, το Κοινοβούλιο της Ουγκάντα κατηγόρησε τον Αμίν για υπεξαίρεση χρυσού και ελεφαντόδοντου αξίας 350.000 δολαρίων από αντάρτες στο Κονγκό,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις