Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα F-35 στην Συρία «τρόμαξαν» την ρωσική Αεροπορία – «Είναι λιγότερο προκλητικοί τώρα» Μια Μοίρα F-35 στάλθηκε επειγόντως στον Κόλπο

 


Η ανάπτυξη στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων  μιας Μοίρας αεροσκαφών F-35A Lightning II από την αεροπορική βάση Hill της Γιούτα, είχε ήδη «θετικό αποτέλεσμα», είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Air & Space Forces Magazine: Οι Ρώσοι πιλότοι έχουν γίνει λιγότερο επιθετικοί προς τις δυνάμεις των ΗΠΑ.


Η περιοχή ευθύνης της CENTCOM (AOR) περιλαμβάνει χώρες της Μέσης Ανατολής, τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, κυρίως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Όπως διατείνονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι  τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, που ανήκουν στην 421η Εκστρατευτική Μοίρα Μαχητών, αναπτύχθηκαν για να «βοηθήσουν την υπεράσπιση συμφερόντων, την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και τη διαφύλαξη της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην περιοχή» και να αποτρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες του Ιράν να κατασχέσει εμπορικά πετρελαιοφόρα στον Κόλπο, αλλά η παρουσία τους συνέπεσε επίσης με μια διαφορετική συμπεριφορά από τη ρωσική πλευρά.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των  F-35, οι Αμερικανοί πιλότοι είχαν εντολές σε περίπτωση που καθίστατο αναγκαίο να πετάξουν  εκτός από τον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ πάνω από τη Συρία, εάν η Ρωσία παρουσίαζε μια πιο σημαντική απειλή μετά τα «θερμά» επεισόδια μεταξύ των ρωσικών Su- 35 και αμερικανικών UAV.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper σε αποστολές «κατά του ISIS» (ουσιαστικά επιτηρώντας τις συριακές ένοπλες δυνάμεις πετώντας παράνομα στον συριακό εναέριο χώρο) «είδαμε μείωση του επιπέδου επιθετικότητας των Ρώσων σε δραστηριότητες εναντίον των MQ-9», είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα  πάντα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τα UAV των ΗΠΑ εξακολουθούν να αναχαιτίζονται από τους Ρώσους με ένα έως δύο αεροσκάφη, αλλά το κάνουν λιγότερο συχνά και χωρίς τώρα να προσπαθούν να τα εκτρέψουν από την πορεία τους, μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με αυτό που συνέβη τον Ιούλιο όταν Su-35S πέταξε επικίνδυνα κοντά σε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 πάνω από τη Συρία και «παρενόχλησε» το Reaper πραγματοποιώντας άφεση φωτοβολίδων  πετώντας ακριβώς πάνω από το Reaper με απόσταση μόνο λίγων μέτρων.

Σε μια από τις «θερμές συναντήσεις», μια από τις ρωσικές φωτοβολίδες χτύπησε το αμερικανικό MQ-9, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην έλικα.

Τα  F-35 δεν είναι τα μόνα αεροσκάφη της USAF  που αναπτύσσονται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον , δύο Μοίρες F-16 και μια  με A-10, μαζί με ένα P-8 Poseidon. επομένως είναι πιθανό η αλλαγή στη συμπεριφορά από τη ρωσική πλευρά, εάν επιβεβαιωθεί, να προκλήθηκε από τη συνδυασμένη δύναμη που οι ΗΠΑ μετακίνησαν στο CENTCOM AOR.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις