Θάνος Νικηταράς
Ένας «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ λίγα 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία του κόμματος, την οποία την διεκδικούν η Έφη Αχτισόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Μπορεί οι γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης με κοινή τους ανακοίνωση να ζήτησαν να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν τα fake news, ωστόσο τα «μαχαίρια» έχουν βγει και δύσκολα θα μπουν ξανά μέσα.
Τα στρατόπεδα είναι δύο: Οι «προεδρικοί» που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, με πρώτο και καλύτερο τον Παύλο Πολάκη, ενώ από την άλλη πλευρά είναι τα στελέχη της «Ομπρέλας».
Τα πάντα ξεκίνησαν από ρεπορτάζ το οποίο υποστήριζε ότι η Έφη Αχτσιόγλου, μαζί με διάφορα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ευθύνεται για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα τον υπονόμευε. Η Ε.Αχτσιόγλου έστειλε εξώδικο για το συγκεκριμένο δημοσίευμα και το διέψευσε.
Ωστόσο αρκετά στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι υπήρχαν άτομα εντός του κόμματος που τον υπονόμευσαν, χωρίς όμως να τα κατονομάζουν.
Πρώτος που το υποστήριξε ήταν ο ίδιος ο ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπήρξε υπονόμευση στον Αλέξη Τσίπρα, δεν σας λέω από ποιους» και πρόσθεσε: «Από ποιους δεν σας το λέω, υπονόμευση υπήρξε σίγουρα. Υπήρχαν σύντροφοι που ήθελαν να αποχωρίσει ο Αλέξης Τσίπρας από πρόεδρος του κόμματος».
Παρόμοιους ισχυρισμούς έκανε και ο Nίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας στο Action 24, είπε για την παραίτηση του Α.Τσίπρα ότι «νομίζω πήρε μια απόφαση εκείνο το βράδυ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες. Εγώ τον συνάντησα τότε. Του είπα ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί. Εκείνο το βράδυ έκανε μια δήλωση ότι θα ξαναθέσει τον εαυτό του στην κρίση του κομματικού σώματος και δυστυχώς ήρθε η Πέμπτη η οποία σήμανε την παραίτησή του».
«Είναι πολύ ενδιαφέρον ιστορικό ερώτημα, αλλά νομίζω πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος. Κάτι μεσολάβησε, είναι σαφές, Κάτι μεσολάβησε, εκτός αν έκανε τη δήλωση την Κυριακή μόνο για να την κάνει. Αλλά δεν τον έχω για τέτοιο άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.
Στους ισχυρισμούς τους απάντησε το μεσημέρι της Παρασκευής (22/9) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του στα social media.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, περιστοιχισμένος από “εχθρούς”, παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», γράφει ο ίδιος, «στο πλάι του, με δική του επιλογή, οι γνωστοί “υπονομευτές”».
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε από την πλευρά του στο στόχαστρο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το γλωσσικό του ατόπημα για τα Κατεχόμενα, με τον Αλέξη Χαρίτση, εκ των στενών συνεργατών της Έφης Αχτσιόγλου, να υποστηρίζει ότι «φανερώνει και μια ελαφρότητα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πολιτική».
«Δεν έχω δει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. Επειδή τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά… αυτό που είπε χθες ο κ. Κασσελάκης δεν ήταν ένα απλό γλωσσικό ολίσθημα. Φανερώνει παντελή άγνοια για πολύ κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα και κάτι περισσότερο, φανερώνει και μια ελαφρότητα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλήξης Χαρίτσης.
«Ασπίδα» στον Σ.Κασσελάκη με επίθεση προς την Ε.Αχτσιόγλου έβαλε -μεταξύ άλλων- ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε μια από τις γνωστές του αναρτήσεις υποστήριξε ότι η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει «κατεβεί όλη την σκάλα».
Την ίδια ώρα που βλέπουμε το ένα στέλεχος να επιτίθεται στο άλλο, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε ότι έστειλε e-mail με τις προτάσεις του στην Ε.Αχτσιόγλου, το οποίο ωστόσο έμεινε αναπάντητο.
Αναλυτικά το e-mail γράφει:
«Όπως υποσχέθηκα… Οι ιδέες μου (στα Αγγλικά, ζητώ συγνώμη!) για να τις σκεφτείς και με χαρά να τις αναλύσουμε ως προς την πλατφόρμα όπως επιθυμείς.
-Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα
-Σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που δημιουργούν δεξαμενές δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για τους εργαζομένους και για εταιρείες που μετεγκαθίστανται εκτός της περιοχής της Αθήνας.
-Δραστικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος δικαιοσύνης: Επιβολή προθεσμίας 3 ετών για την έκδοση αποφάσεων σε εμπορικές διαφορές, δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπροσώπησης από δικηγόρους, απαίτηση όλες οι υποθέσεις δημόσιων πόρων, υπεξαίρεσης να τίθενται σε συζήτηση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο εντός 3 ετών, όλα αυτά με πλήρη στελέχωση της διοικητικής υποστήριξης.
– Διαχωρισμός της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον κοινοβουλευτικό διορισμό ή καθιέρωση πολύ μεγαλύτερου ορίου υπερψήφισης.
– Υποχρέωση πλήρους αποκάλυψης για όλα τα δάνεια των βουλευτών και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, όχι μόνο το ποσό της ονομαστικής αξίας, αλλά και όλους τους όρους, τις αναχρηματοδοτήσεις, κ.λπ.
-Τερματισμός του συστήματος των πολιτικών διορισμών στη διοίκηση των νοσοκομείων και αντικατάστασή του με ένα διπλό σύστημα διοίκησης μεταξύ εκλεγμένης από το προσωπικό ηγεσίας και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων του νοσοκομείου και της διοίκησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου