Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Προχωράμε με εξοπλιστικά! Η Πολεμική Αεροπορία αγοράζει τα ισραηλινά drone HERON- Ικανότητα για πολλαπλές αποστολές


 Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αγορά, θα πρόκειται για το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συγκεκριμένου τύπου που θα ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την αγορά ισραηλινών drone HERON για την Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛ. ΠΑΠΑΓΟΥ»ΣΑΓΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, αναμένεται να εγκριθεί από το σημερινό ΚΥΣΕΑ.

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η 14η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛ. ΠΑΠΑΓΟΥ», κατά την οποία εξετάστηκαν θέματα Ημερήσιας Διάταξης ως ακολούθως:

  • Συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ειρηνευτικές Αποστολές ΕΕ και NATO.
  • Θέματα Οργάνωσης των Γενικών Επιτελείων και Διεθνών Οργανισμών.
  • Εξοπλιστικά Προγράμματα.
  • Απονομή Ηθικών Αμοιβών.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αγορά, θα πρόκειται για το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συγκεκριμένου τύπου που θα ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς τα δύο συστήματα που ήδη επιχειρούν έχουν αποκτηθεί με τη μέθοδο leasing.

Το πρόγραμμα είναι αρκετά ώριμο για να εισαχθεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων και έπειτα στο ΚΥΣΕΑ, ώστε η ΓΔΑΕΕ να προχωρήσει στη σύνταξη της σύμβασης το ταχύτερο δυνατόν.

Το IAI Heron (Machatz-1) είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής που αναπτύχθηκε από το τμήμα Malat (UAV) της Israel Aerospace Industries. Είναι ικανό για επιχειρήσεις μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (MALE) διάρκειας έως και 52 ωρών σε ύψος έως και 10,5 km (35.000 ft). Έχει επιδείξει 52 ώρες συνεχούς πτήσης, αλλά η πραγματική επιχειρησιακή μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι μικρότερη, ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο και το προφίλ πτήσης. Μια προηγμένη έκδοση, το Heron TP, είναι επίσης γνωστό ως IAI Eitan

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει συνολικά τρία Ισραηλινά UAV τέτοιου τύπου, τα οποία είχε μισθώσει με leasing, έχουν ενταχθεί στην 390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και σταθμεύουν στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο.

Τα UAV HERON βρίσκονται πλάι στα παλαιότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Πήγασος και μαζί με αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης. Ωστόσο το HERON λόγω της τεχνολογίας που διαθέτει έχει εντυπωσιακές δυνατότητες στην ανάλυσης εικόνας και μπορεί να αναλάβει εκτός από αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης ΑΟΖ, συλλογής πληροφοριών, ακόμα και κατάδειξης στόχου.

Μάλιστα, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν επιστρατεύσει τα Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούσαν το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της Ρόδου και του Έβρου, αλλά και για την επιτήρηση ολόκληρης της Επικράτειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις