Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Συλλογή ανθρώπινου DNA: Τρόμος με αυτό που συμβαίνει σε ΗΠΑ και Κίνα - Τι συμβαίνει άραγε σε Ελλάδα και Ευρώπη;;

 


Το FBI εντείνει την συλλογή DNA ανθρώπων, σε άμεσο ανταγωνισμό με τις προσπάθειες της Κίνας, σε έναν δυστοπικό ανταγωνισμό που δείχνει τι περιμένει τον πλανήτη!

Τα στοιχεία που έλαβε το The Intercept από το FBI υποδηλώνουν ότι η υπηρεσία έχει συγκεντρώσει 21,7 εκατομμύρια προφίλ DNA μέχρι σήμερα, περίπου ισοδύναμα με το 7% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Αυτό που συνεχίζει να κάνει αυτή την προσπάθεια τόσο εντυπωσιακή όσο και ανησυχητική είναι το σχέδιο του FBI να διπλασιάσει σχεδόν τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 56,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την επεξεργασία δεδομένων DNA το 2024.

Ο λόγος για αυτό το φιλόδοξο έργο; Η ταχέως αυξανόμενη ποσότητα δειγμάτων DNA. Σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI Christopher Wray, ο μηνιαίος ρυθμός με τον οποίο το FBI συλλέγει δείγματα DNA έχει αυξηθεί σε 90.000 – μια τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα ποσοστά. Υπολογίζει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε 120.000 δείγματα το μήνα, κάτι που θα σήμαινε περισσότερα από ένα εκατομμύριο επιπλέον δείγματα DNA σε ετήσια βάση.

Τι συνέβαλε όμως σε αυτή τη δραστική αύξηση; Η συλλογή DNA από παράνομους μετανάστες που έχουν συλληφθεί ή κρατηθεί από τις αρχές μετανάστευσης παίζει σημαντικό ρόλο.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα. Η Vera Eidelman της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών εξέφρασε την ανησυχία της για τον πιθανό αντίκτυπο αυτής της εκτεταμένης συλλογής δεδομένων, προειδοποιώντας για ένα σύστημα που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ιδιωτική ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι το ενδιαφέρον του FBI για την συλλογή DNA δεν είναι νέο. Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει συστηματικά μια βάση δεδομένων DNA από τη δεκαετία του 1990.  Αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως μέσο συλλογής DNA από άτομα που έχουν καταδικαστεί ποινικά έχει διευρυνθεί σημαντικά σε όλα το φάσμα της κοινωνίας.

Η Anna Lewis, ερευνήτρια του Χάρβαρντ που ειδικεύεται στις ηθικές συνέπειες της γενετικής έρευνας, τόνισε τις πιθανές παγίδες μιας τόσο επιθετικής στρατηγικής συλλογής DNA. Η συνεχής επέκταση της βάσης δεδομένων, πολύ πέρα ​​από την αρχική της μορφή, δείχνει ότι οι ανησυχίες για το βιολογικό απόρρητο πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

photo freepik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις